Haberler

Nsa'nın Alman Firmalarını Dinlediği İddiası

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) çalışanlarından birinin ifadesinde, "BND'nin Alman firmalarını ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) için dinlediğini" kabul ettiği iddia edildi.

Spiegel dergisinde yer alan habere göre, Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu'nun gizli oturumunda ifade veren bir BND çalışanı, Alman firmalarının NSA için dinlenildiğini söyledi.

Söz konusu kişi, Alman firmalarının BND aracılığıyla ne kadar süre ile dinlenildiği konusunda ise bilgi vermedi.

Yapılan incelemede, BND tarafından NSA için Mercedes, Deutsche Bank, Debitel, Clearstream gibi firmalarını dinlendiği ve Ingolstadt kentindeki gönüllü itfaiyecilere ait orgelbau.com ve Berlin'de sahibi bulunan brandstifter.com web sitelerinin izleme altına alındığı belirtildi. İzlenenler arasında Kazakistan kökenli bir Alman vatandaşı da bulunuyor. Bu kişinin Almanya'dan Rusya'ya metal parçaları sattığı için izlenmiş olabileceği ifade ediliyor.

Olayın ortaya çıkışı

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, iki yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetleri yaptığını ortaya çıkarmıştı.

Rusya tarafından kendisine iltica hakkı verilen Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmiş, bunun üzerine Federal Meclis'te söz konusu iddiaları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

Öte yandan, geçen yılın temmuz ayı başında BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı.

ABD'ye para karşılığı casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık 2 yıl çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana çok sayıda belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini belirtmişti.

Tartışmalar sürerken, son olarak da nisan ayında NSA'nın Fransız hükümetine, AB Komisyonu'na ve Avusturya'ya karşı casusluk faaliyetlerinde BND'nin yardımcı olduğu iddiaları ortaya atılmıştı.

Bu iddialar tartışıldığı sırada NSA'nın BND'ye teknik keşif için gönderdiği 40 binin üzerindeki arama kelimenin, Almanya ve Avrupa'nın çıkarlarına net bir şekilde aykırı olduğunun tespit edildiği ifade edilmişti. NSA'nın, EADS adlı silah şirketine ve Avrupa'da helikopter ve uçak parçaları üreten Eurocopter firmasına yönelik casusluk yaptığı da belirtilmişti

Kaynak: AA / Güncel

Deutsche Bank Mercedes Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title