Haberler

    NSA'e 193 Ülke İçin Casusluk İzni

    Güncelleme:

    Washington Post'un ortaya çıkardığı belge, ABD Ulusal Savunma Dairesinin 193 ülkede casusluk yapmak için mahkemeden izin aldığını ortaya koydu.

    Küresel casusluk skandalına imza atan NSA'nın, ABD'deki bir mahkeme tarafından 193 ülkede casusluk faaliyetleri gerçekleştirme izni aldığı ortaya çıktı. NSA'ya verilen izinde, Dünya Bankası gibi uluslararası kurumları bile dinleme yetkisi yer alıyor.

    Dış İstihbarat Gözetleme Mahkemesi (FISA) tarafından 2010 yılında çıkartılan izin, sadece Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı kapsamıyor.

    Casusluk izni hakkında ortaya çıkarılan 2010 yılına ait belgenin, eski ajan Edward Snowden tarafından geçtiğimiz yıl Washington Post ve Guardian'a verilen dokumanlar arasında olduğu ifade edildi. Belge, NSA'nın sayısız ülke dışında Uluslararası Para Fonu, Avrupa Birliği (AB), ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve Dünya Bankası gibi çok sayıda kuruluşu da dinleme izni aldığını gösterdi.

    Washington Post gazetesinde yayımlanan belgede, NSA'nın belirtilen ülkelerden 'gerekli' olduğu için değil ancak 'yetkiye sahip olduğu' için istihbarat topladığı ifade ediliyor. ABD hükümetinde yer almış yetkililer, bu yetkinin insanlık krizi durumlarında ABD'lileri gerekli bölgelerden tahliye edebilmek için gerektiğini savunmuştu.

    Belge aynı zamanda NSA'in yabancı uyruklu kişilerden ve kurumlardan e-posta ile telefon görüşmesi bilgileri toplamasına izin veren 2008 yılına ait FISA kararına ait yeni bilgiler de sundu. Belge yabancı uyruklu kişilerin 'yabancı ülkelerle istihbarat bilgisi paylaşımına gireceği düşünülen veya bilgi taşıdığına inanılan bireylerin hedef alınabileceğini' içeriyor. Bu bilgi, denizaşırı ülkelerde çalışan tüm gazeteci ve akademisyenleri bu şekilde doğrunda hedef haline getiriyor.

    Washington Post tarafından yayınlanan 2011 yılına ait bir FISA belgesinde, bir yargıç tarafından not edilen ve NSA'nın yılda yaklaşık 46 bin e-posta topladığı bilgisi yer alıyordu.

    Ortaya çıkan yeni belge, Snowden'ın NSA skandalını ortaya çıkarmasından neredeyse bir yıl sonrasına rastlarken, Başkan Barack Obama'nın vaatlerini de gölgeye düşürdü. Obama skandalın ardından 'ABD'nin yabancı devletler üzerinde daha fazla casusluk yapmasına gerek olmadığını ve en kısa zamanda düzenlenmesi gerektiğini' belirtmişti. Obama söz konusu düzenleme için ocak ayını işaret etmişti.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Avrupa Birliği Edward Snowden Dünya Bankası Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title