Haberler

'Niksar Salamura Eğitim ve Üretim Atölyesi Projesi'

Avrupa Birliği Destekli 'Niksar Salamura Eğitim ve Üretim Atölyesi Projesi' Kapsamında, Kursiyer Kadınlara Üzüm Yaprağı Üretimi ve Girişimcilik Konusunda Eğitim Veriliyor.

Tokat'ın Niksar ilçesinde hayata geçirilen, Avrupa Birliği (AB) destekli 'Niksar Salamura Eğitim ve Üretim Atölyesi Projesi' kapsamında, kursiyer kadınlara üzüm yaprağı üretimi ve girişimcilik konusunda eğitim veriliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında hayata geçirilen ve Niksar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce yürütülen 'Niksar Salamura Eğitim ve Üretim Atölyesi Projesi' çerçevesinde, salamura üzüm yaprağı üretimi, girişimcilik, üretim, kooperatifçilik ve pazarlama konularında teorik ve uygulamalı olarak 60 kadına eğitim veriliyor.

Projeyle, 18-40 yaş arası, yeşil kart sahibi, İŞKUR'a kayıtlı, daha önce tarımda çalışmış ve köyden kente göç etmiş 60 işsiz ve muhtaç kadının, 3,5 aylık 2 dönemde, 240 saat teorik ve uygulamalı eğitim sonunda meslek edinmesi ve gıda sektöründe istihdam edilmesi amaçlanıyor.

İŞKUR ve Niksar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) desteğiyle yürütülen proje kapsamındaki eğitimlere katılan kursiyerler, gördükleri ders başına 8 avro ücret alıyor. Toplam 86 bin 660 avro bütçeli proje kapsamında, kadınların salamura üzüm yaprağı üretimi konusunda istihdam edilmesi ve girişimci olması hedefleniyor.

Proje bütçesinin 9 bin 628 avroluk kısmının Niksar Halk Merkezi ve Niksar SYDV tarafından, geri kalan kısmının ise AB tarafından karşılandığı kaydedildi. Kursiyerlerden Sevim Elbasan, daha önce tekstil firmasında çalıştığını, salamura üzüm yaprağı üretimi konusunda eğitim verileceğini duyduğunda yararlı olacağını düşünerek kursa katıldığını söyledi.

Bu kursta pazarlamanın ne olduğunu ve kooperatifçiliğin yararlarını öğrendiklerini anlatan Elbasan, 'Özellikle insan ilişkileri konusunda eğitim aldık. Birçok yönden sosyalleştik. Özellikle çocuklarımızla iletişimimiz konusunda çok faydası oldu. Eğitim aldıktan sonra salamura sektörüne girerek iş yapmayı hedefliyorum' dedi.

Ev hanımı İlknur Demirel ise kursu ilanlardan duyduğunu ve müracaat ettiğini belirterek, 'Ticaret Meslek Lisesi mezunuyum. Eğitimdeki çoğu konuyu biliyorum. Ev hanımları için iyi bir fırsat oldu. İnşallah ev hanımları için iyi olacak bir proje. Bize de bir çalışma isteği, bir cesaret geldi' diye konuştu.

Bu kurs sayesinde hayata bakış açılarının değiştiğini ifade eden kursiyerler, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

Projenin genel hedefinin, özellikle kırsal kesimden kente göç etmiş ev hanımlarının, üzüm yaprağı salamurası üretimine ilişkin faaliyetlerinin etkinleştirilerek yerel ve ulusal ihtiyaçlara uygun olarak iş gücü piyasasına katılmalarının amaçlandığını belirten yetkililer, kadınların iş gücü piyasasına katılımına mani olan sosyo-kültürel engellerin aşılmasının, istihdama erişimlerinin desteklenmesinin ve eğitim yoluyla istihdam edilebilirliklerinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

(RB-AHM-İSA-TLN) - TOKAT

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title