Haberler

Nijerya'da Çoban ve Çiftçiler Arasındaki Şiddet Olayları

Nijerya'da ordu, bazı eyaletlerde çoban ve çiftçiler arasında otlakların paylaşımı nedeniyle çıkan şiddet olaylarının kontrol altına alınması amacıyla duruma el koydu.

Nijerya Ordu Sözcüsü Sani Usman, yaptığı yazılı açıklamada, Benue, Taraba ve Nasarawa eyaletlerinde çoban ile çiftçiler arasında devam eden çatışmalara müdahale amacıyla birliklerin bölgeye sevk edildiğini belirtti.

Usman, eyaletlerdeki çatışmalar yüzünden binlerce kişinin bölgeden göç ettiğini vurguladı.

Nijerya'da otlak sıkıntısı nedeniyle çoban ile çiftçiler arasında son 10 günde çıkan olaylarda 100'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Nijerya Acil Durum Ajansından (NEMA) Emmanuel Shior, Benue eyaletine bağlı Guma ve Logo bölgelerindeki olaylarda 80 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin kişinin yerinden edildiğini açıklamıştı.

NEMA'nın yayımladığı rapora göre, Nasarawa eyaletine bağlı Awe, Keana ve Doma köylerinde çoban ve çiftçiler arasında çıkan şiddet olaylarında ölü sayısı 25'e çıktı, 12 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Nijerya'da hayvancılıkla uğraşan göçebe Fulaniler ile tarımla uğraşan Mambilla kabileleri arasında sıklıkla çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybediyor.

Hayvanlarına otlak bulabilmek için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler, Mambilla kabilesinden çiftçilerin, hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor. Mambilla kabilesinden çiftçiler ise Fulanilerin hayvanlarını, kendilerine ait tarım alanlarında otlattığını ileri sürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Nijerya Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title