Haberler

Nijerya'da Boko Haram Şiddeti

Nijerya İnsan Hakları Komisyonu, Boko Haram militanı olduğu şüphesiyle öldürülen ya da yaralanan siviller için tazminat istedi.

LAGOS ( AA ) – Nijerya İnsan Hakları Komisyonu,  güvenlik güçlerince Boko Haram militanı olduğundan şüphelenilen sivillerin yargısız infaz edildiğini belirterek, kurbanlara tazminat ödenmesini istedi.

Ulusal İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Chidi Odinkalu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu genç Nijeryalıların terörist veya terör örgütü Boko Haram ajanı olduğuna dair inandırıcı bir kanıt bulunamadı" dedi.

Öldürülen sivillerin zararsız olduğunun altını çizen Odinkalu, "Herhangi bir Nijeryalının bu şekilde öldürülmesinin yasal bir yanı yoktur. Bu, kabul edilemez" diye konuştu.

Gizli polis ve askerlerden oluşan bir ekip tarafından eylül ayında Abuja'da  bir binaya düzenlenen baskın sırasında en az sekiz kişi öldürülmüş, dört kişi gözaltına alınmıştı.

Polis tarafından operasyonun ardından yapılan açıklamada, öldürülenlerin saldırı hazırlığındaki Boko Haram örgütü militanları olduğu ileri sürülmüştü.

Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'nun bugün yayımladığı 83 sayfalık raporda, baskında öldürülen kurbanlar için bulunulan iddiaların inandırıcılıktan yoksun olduğu belirtilirken, güvenlik birimlerinin Cenevre Sözleşmesi'ndeki çatışma kurallarına uymadığına işaret edildi.

Komisyonun, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve yaralılara tazminat olarak toplam 185 milyon Naira (yaklaşık 1,1 milyon dolar) ödenmesine dair önerisinin "tavsiye" niteliğinde olduğu ve güvenlik güçlerince dikkate alınmayabileceği ifade ediliyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Nijerya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title