Haberler

Niğde: "Sürdürülebilir Kalkınma ve Bioekonomi" Konferansı

Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazif Kolankaya, dünyanın, savaşa neden olmayacak bio ekonomi stratejisi arayışı içerisinde olduğunu söyledi.

Kolankaya, "Sürdürülebilir Kalkınma ve Bioekonomi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünyada birçok alanda artarak kullanılan petrol gibi fosil enerji kaynaklarının gün geçtikçe azaldığına dikkat çekerek, özellikle fosil yakıtların hammaddesi ve kaynak temininde büyük sıkıntılar yaşandığını belirtti. Kolankaya, "Bu fosil kaynaklar özellikle de petrol, dünya coğrafyasında belirli bölgelerde bulunuyor ve bu bölgelerin paylaşımında uluslararası sıkıntılar yaşanıyor. Yakınımızdaki Irak savaşı da böyle bir nedenle ortaya çıkmıştır. Savaşarak petrol kaynaklarını elde etmek ise istenmeyen bir olgu. Dünya ülkelerinde artık savaşa neden olmayacak yeni bir kalkınma stratejisi arayışı var" dedi.

Günümüzde kullanılan endüstrinin ortaya çıkardığı çevre ve sağlık sorunları nedeniyle çevre dostu teknoloji arayışları için kamuoyundan gelen baskıların arttığını ve yatırımcıların bu doğrultuda çevreyi ve havayı fazla kirletmeyen teknolojileri tercih etmeye başladığını ifade eden Kolankaya, bu yeni kaynak arayışlarının başında ise bioekonominin geldiğini kaydetti. Kolankaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bitkileri kullanarak acaba yakıtlarımızı, hammadde kaynaklarımızı üretebilir miyiz ve onlardan tüm ihtiyaçlarımızı karşılayabilir miyiz? Bugün, kimya endüstrisi petrolden sağladığı bütün ihtiyaçları bitkilerden temin edebilme arayışı içerisinde. Eğer bu olursa, yenilenebilir hammadde kaynaklarını üretebilecek malzemeler ve enerjinin oluşturacağı bir pazar, dünyada bioekonominin kurulmasını sağlayacak denilmektedir."

Bioekonominin biyolojik temelle ekonomi olarak isimlendirildiğini vurgulayan Kolankaya, "Üretiminde biyolojik sistemlerin kullanılması, yani kimyasal değil de biyolojik süreçlerin kullanılması ve hammaddede yenilenebilir biyolojik kaynakların sağlıklı, sürdürülebilir, büyüme ve gelişme için kullanılan etkinliklerin bütünü bioekonomiyi tarif ediyor. Bioekonomiyi tarıma dayalı anlatan tarifler de vardır. Yani bioekonominin yapı taşları bitki ve tahıl kökenli kaynaklar olacaktır" diye konuştu.

Derbent Kültür Merkezi'ndeki konferansı, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Uygun, öğretim üyeleri ve öğrenciler izledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title