Haberler

Niğde'de Uçak Kazası Tatbikatı

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (Umke), Demirkazık Dağı Eteklerinde Düzenledikleri Tatbikatta Uçak Kazası Sonrasını Canlandırdı.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Demirkazık Dağı eteklerinde düzenledikleri tatbikatta uçak kazası sonrasını canlandırdı.

UMKE Ankara Bölge Kampı Niğde'nin Çamardı ilçesine bağlı Demirkazık Dağı eteklerinde gerçekleştirildi. Emli Vadisi'nde kamp kuran UMKE ekipleri, çalışmalarının son gününde düzenledikleri uçak kazası senaryosu ile kaza ve afet sonrasında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda personelini eğitti. Emli Vadisi'nde gerçekleştirilen eğitim tatbikatına Niğde Valisi Sebahattin Öztürk, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Naci Aydın, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, İl Sağlık Müdürü Osman Gelebek ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan ve çok sayıda gönüllü UMKE personeli katıldı. Tatbikat öncesi konuşan İl Sağlık Müdürü Osman Gelebek, ülkemizin deprem kuşağında olduğunu ve zaman zaman ciddi can ve mal kayıplarının yaşandığını belirterek, "Depremin dışında doğal afetler, kazalar gibi birçok olay yaşanmaktadır. Düzce depreminden sonra bir çok vatandaşımız hayatını kaybetti birçoğu da ciddi anlamda yaralandı. Buradan yola çıkılarak 'Afetlerde Sağlık Organizasyonu' projesi kapsamında UMKE kuruldu" dedi.

Ankara bölgesi UMKE çalışmalarına Aksaray, Ankara, Çankırı, Çorum, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat olmak üzere 10 ilden katılım olduğuna değinen Gelebek, kamp çalışmalarına 115 kişinin katıldığını ifade etti.

Niğde Valisi Sebahattin Öztürk de, hiç istenmediği halde meydana gelen doğal afet ve kazalarda zaman zaman can kayıplarının yaşandığını hatırlatarak, "Önemli olan konu, bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınıyor olması, tedbirlere rağmen meydana gelen olaylarda da bilinçli ve zamanında hata payı en aza indirilmiş müdahalelerin yapılmasıdır. Hepimizin bildiği gibi UMKE personelinin asıl işleri farklı. Bu işi gönüllü ve amatör bir zevk olarak yapıyorlar. Bütün mesele Allah göstermesin ama Türkiye'nin önüne gelebilecek hatta dünyanın birçok yerinde yaşanan olaylarda kurtarma faaliyetlerini eksiksiz, zamanında ve hızlı bir şekilde orada bulunmak ve hedefe ulaşmaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından uçak kazası senaryosu uygulamaya konuldu. 115 kişilik UMKE personeli, düşen bir uçaktan sağ kurtulanlara ulaşma ve gerekli tıbbi müdahaleleri yerinde yapma, yaralıları olay yerinden sağlık kuruluşlarına ulaştırma tatbikatını başarılı bir şekilde yerine getirdi. Kurtarma senaryosuna göre, uçak kazası sonrası yapılan aramalarda 10 kişiye ulaşıldı. 2 kişi olay yerinde hayatını kaybederken, kurtarılan 8 yaralıdan 5'i Niğde Devlet Hastanesi'ne, durumu ağır olan 3 yaralı ise Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Vali Öztürk, tatbikat sonrası UMKE temsilcilerine sertifika verdi.

(TA-FM-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title