Haberler

Niğde: Bakan Şener Niğde'de

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin 182 Milyar Dolar Olan Toplam Milli Gelirinin 4 Yılda 390 Milyar Dolara Çıktığını Belirterek, Türkiye Ekonomisinin Dünyadaki 19. Büyük Ekonomi Haline Geldiğini Söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin 182 milyar dolar olan toplam milli gelirinin 4 yılda 390 milyar dolara çıktığını belirterek, Türkiye ekonomisinin dünyadaki 19. büyük ekonomi haline geldiğini söyledi.

Bir dizi inceleme ve açılışlarda bulunmak için Niğde'ye gelen Bakan Şener, ilk olarak Niğde Valiliği'ni ziyaret etti. Burada ilin sorunları hakkında Vali Gündüz Beder'den bilgi alan Bakan Şener, gazetecilerin sorularını cevapladı. Özelleştirme mağdurlarının tamamının 4-C kapsamına alındığını ifade eden Bakan Şener, "Bizden önce özelleştirme nedeniyle tüm özelleştirmedeki işçiler işsiz kalmıştı. Onlarla ilgili herhangi bir garanti yoktu. Biz geldikten sonra önceki özelleştirmelerle işsiz kalanlar da dahil özelleştirmeler nedeniyle işsiz kalanları açıkta bırakmadık. Bunları 4-C kapsamında istihdam ettik. Bu çok önemli bir adımdır. Şimdi tekrar 'Bizi 4-C'den kurtarır mısınız' diyorlar. Burada şöyle bir sorun var. Özelleştirmeden dolayı işten ayrılanlar kıdem-ihbar tazminatı aldılar. İşsiz kalmaları nedeniyle iş kaybı tazminatı aldılar ve şimdi sürekli işine devam edenlerle birlikte aynı statüde yollarına devam etmek istiyorlar. Bu sefer diğer sürekli çalışanlardan itiraz geliyor. 'Bize de kıdem ihbar ve iş kaybı tazminatını verin, bir günlüğüne işten çıkalım tekrar başlayalım' diye itirazlar geliyor. Yani adaletli bir yapının sistemin oluşturulması lazım. Daimi işçi kadroları ile ilgili bir hazırlık var, bu hazırlıklarda konu çok yönlü ele alınmakta ve değerlendirilmektedir. Şu anda verilmiş bir karar yoktur" dedi.

Şener, bir gazetecinin 'Seçim takvimini belirlediniz mi?' sorusuna ise, "Hükümet seçim takvimi belirledi, erken seçim falan yok, hiç kimse heveslenmesin. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yapılacaktır. Önce Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından genel seçim yapılacaktır" cevabını verdi.

Konuşmaların ardından yürüyerek Niğde Sanayi ve Ticaret Odası'na geçen Bakan Şener, 2005 yılı vergi ve ihracat sıralamasında dereceye girenlere plaket verdi. Şener, burada yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin son yıllarda hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, "182 milyar dolar olan toplam milli gelirimiz, 4 yıl içerisinde 390 milyar dolara çıkmıştır. Dünyada ekonomiler karşılaştırılırken mili gelir rakamlarıyla karşılaştırılır. Siz gelişmiş bir ülke misiniz gelişmemiş bir ülke misiniz, ekonomik olarak büyük bir ülkemi, küçük bir ülke misiniz? Bunu uluslararası platformlarda değerlendiren en temel gösterge milli gelir rakamlarıdır. Ekonomimiz büyümektedir. Dünyada BM'ye üye 192 ülke var. Hangi ülkeler daha büyüktür diye sorduğunuzda, hemen o ülkelerin milli gelirleri karşınıza çıkar. Türkiye ekonomisi de Amerika, Japonya, Almanya gibi ülkelerden sonra 390 milyar dolarla dünyadaki en büyük 19. ekonomisidir" açıklamasında bulundu.

4 sene önce kişi başına düşen milli gelirin 2 bin 600 dolar iken bugün 5 bin 400 dolara çıktığını vurgulayan Bakan Şener, "Satın alma gücüne göre ifade edecek olursak kişi başına 9 bin dolarlık bir gelir düzeyine sahip bir Türkiye var. Büyüme trendi devem ediyor. Geldiğimiz nokta bu. 2006 yılın ilk üç çeyreğine, yani ilk 9 ayına ait rakamlar ortaya çıkmıştır. Tarımın bu yıl eksi yılıdır. İlk 9 ayda eksi 1.2'lik bir küçülme yaşamış olmasına rağmen, toplam ekonomiye baktığımızda 5.7'lik bir büyüme var. Sanayide ki büyüme 7.3, hizmetlerde 6.2. Demek ki 4 yıldır sürdürdüğümüz ekonomideki büyüme trendi devam etmektedir" dedi.

Topyekün kalkınmanın kamu tarafından yapılan yatırımlarla olmayacağına dikkat çeken Şener, büyümenin en önemli motorunun özel sektör olduğunu, özel sektörün yaptığı yatırımla ekonominin hızla büyüdüğünü kaydederek, "İşte rasyonelleşme dediğimiz şey bu. Eskiden yok devlet yatırım yapsın, üretim yapsın ve ekonomi büyüsün diye beklenirdi. Şimdi artık özel sektör bu ülkede yaşayan insanlar, üretim yapacaklardır, yatırım yapacaklardır, üretimde bulunacaklar ve küresel ekonomide başarılı olduklarını göstereceklerdir. Türkiye ekonomisi gelişecek ve değişecektir. Rakamlar bunu açıkça teyid ediyor. Devletin yatırımlara katkısı 4.1, özel sektör yatırımlarının büyümeye katkısı ise 4.3'tür. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz. Artık Türkiye yatırım yapabilen bir ülke haline gelmiştir. Nitekim 2006 yılında 121 milyar YTL'lik bir ekonomimizde yatırım gerçekleşmiştir. Devletin yaptığı yatırım 28 milyar YTL, özel sektörün yaptığı yatırım 93 milyar YTL. Devlet eskisi gibi piyasayı kapatmıyor. Piyasayı bloke etmiyor. Ülke kaynaklarını kendi kullanıp, girişimcilerimizin önünü tıkamıyor, önünü açıyor. Kaynakları özel sektöre, özel girişimciye bırakıyor. Gel üret, rekabet et ve ekonomi büyüsün diyor. İşte ben ekonominin rasyonelleşmesi diye bir noktayı tanımlarken bunu anlatmaya çalışıyorum" şeklinde konuştu.

Şener, Mortgage kanunuyla ilgili ise şu bilgileri verdi:

"Mortgage kanunu meclisten ve komisyondan geçti. Şu an genel kurul gündeminin ön sıralarında yer almaktadır. Biz sürekli olarak meclis yönetimine bunun biran önce çıkarılması gerektiğini ifade ediyoruz ve her an ele alınıp bu tasarı meclisten geçebilecek durumdadır. Bunun anlamı da şu, gayrimenkule dayalı bir sermaye büyütme mekanizması da böylece bu sistemle birlikte devreye girecektir. Bu da bizim bu konulardaki belirgin politikamızın belirgin bir parçasıdır."

Niğde Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi binası ve kafeteryasının da açılışını gerçekleştiren Bakan Şener, açılışların ardından Ak Parti İl Başkanlığı'na geçerek partililerle bir süre görüştü.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title