Haberler

Ney Huzuru

"Kayseri, kültürünü koruyan, kültürel değerler açısından zengin vizyon kenti.

" Kayseri, kültürünü koruyan, kültürel değerler açısından zengin vizyon kenti. Kent merkezi başta olmak üzere pek çok noktada Selçuklu'nun izlerine rastlamak mümkün. Yine kentimizdeki görkemli Selçuklu eserlerinden olan Hunat Hatun'un ismini taşıyan külliyedeki 800 yıllık medrese Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Temmuz 2013 Tarihinde restore edilerek kültür ve sanat merkezi olarak hizmet vermeye başladı.

Medresenin içindeki 21 tarihi odada hüsnü hat, ebru, ney, çini, ahşap işleme, halı dokumacılığı, cam işleme gibi sanatların ücretsiz eğitimi verilirken aynı zamanda kent insanının nefes alabileceği özel mekanlardan biridir.

Medresede sanat eğitimleri verilmesi için bu mekanlar sanatçılara ücretsiz tahsis edildi. Burada bir çok sanat dalında ücretsiz olarak halkımıza kurslar verilmektedir."

İşte aşk sesi olan üflemeli çalgılardan ney yapımının gerçekleştiği, üflendiği Hunat Hatun Kültür-Sanat Merkezinde ney odasına misafir olduk ve işin ustası Seyfi Günay'la keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

"Duy, şikayet etmede her an bu ney,

Anlatır hep ayrılıklardan bu ney"

Mevlana Celaleddin Rumi'nin şiirinde belirtiği gibi bir seslenişle karşılıyor bizi 800 yıllık tarihi mekanın bu küçük odası.

Ney yapım ustası Seyfi Günay Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde doğduğunu, emekli öğretmen olup 40 yıl önce Kayseri'ye yerleştiğini belirterek Kayseri Büyükşehir Belediyesinde Türk halk müziği korosunda mey üflediğini ancak ney ve mey yapımına olan ilgisi nedeniyle orkestradan ayrılıp ney yapımını öğrendiğini söyledi. Yaklaşık 15 yıldır ney yapımıyla ilgilendiğini, evde kendi imkanlarıyla ney yapımını gerçekleştirdiğini kaydederek 2013 Temmuz itibariyle Kayseri Büyükşehir Belediyesi Hunat Hatun Kültür- Sanat Merkezinde ney odasında bildiklerini öğretmek ve ney yapımını gelecek kuşaklara aktarmak adına faaliyetlerini yürüttüğünü ifade etti.

Ney hususunda önemli bilgiler veren ney ustası Seyfi Günay ney yapımı çok meşakkatli sabır isteyen çok incelikleri olan bir sanattır dedi. Her kamıştan ney olmaz, olması muhtemel kamışlar bir yılı aşkın süredir bekletilir ve sonrasında hassas bir seçimle hangi tür ney olabileceğine karar verilir dedi.

Mikrofonlarımıza samimi duygularını ifade eden Günay,Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Özhaseki'ninKayseri'ye çok büyük hizmetler yaptığını ve bunlardan birinin de içinde bulunduğumuz tarihi mekan olduğunu söyleyerek: Başkanımıza Allahtan uzun ömürler diliyorum, uzun ömrü olsun ki böylesi güzel hizmetler yapılabilsin diyerek Kayseri'nin sadece Türkiye'de değil tüm dünya da örnek şehirler arasında olduğunu belirtti.

Ney ustası Seyfi Günay "vatandaşlarımızı Hunat Hatun Kültür-Sanat Merkezine bekliyoruz çünkü burası sadece sanatla iştigal merkezi değil aynı zamanda ailelerinde gelip dinlenebilecekleri bir bardak çay şliğinde oturup keyifli zamanlar geçirebilecekleri yer" diyerek sözlerini tamamladı. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hunat Hatun Selçuklu Kayseri Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title