Haberler

Nevşehir'de Yılın Olayları

Yücel Velioğlu - Nevşehir'de 2011 yılında siyaset, ekonomi, kültür, sanat, turizm, asayiş ve diğer alanlarda birçok önemli olay yaşandı.

2011 yılında meydana gelen önemli olaylardan bazıları şu şekilde:

-Ocak

1 Ocak 2011 - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde 2011 yılının gelişi coşku ile kutlandı. Bölgedeki, birçok otel, restoran ve gece kulübünde yerli ve yabancı turistler yeni yıl coşkusunu doyasıya yaşadı.

13 Ocak 2011 - Başrollerini Oscar ödüllü ünlü Holywood yıldızı Nicolas Cage'nin yaptığı "Hayalet Sürücü-2" (Ghost Rider-2) filminin final sahnelerinin çekimlerine Kapadokya bölgesinde başlandı. Nevşehir'in Avanos ilçesinde başlayan çekimler, 23 Ocak Pazar günü sona erdi. Yaklaşık 300 kişilik film ekibinin çalıştığı çekimlerde, 40 kamyon ile filmde çarpışma sahnelerinde kullanılmak üzere getirtilen 4'ü cip 6 araç kullanıldı. 2012 Şubat ayında gösterime girecek olan "Hayalet Sürücü-2" filminin fragman görüntülerinde Kapadokya çekimlerine yoğun olarak yer verildiği görüldü.

-Şubat

2 Şubat 2011 - Nevşehir'de mezarlıkta bulunan ve 5 aylık hamile olduğu belirlenen Telli Divanlıoğlu'na (34) ait cesedin, yüzü ve vücudunun mazot dökülerek yakıldığı tespit edildi. Olayın ardından çalışmalarına başlayan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Nar beldesindeki bir eve operasyon düzenledi. Operasyonda, öldürülen kadınla birlikte yaşayan Murat T.

(38) yakalandı. Murat T'nin emniyetteki sorgusunda, Divanlıoğlu ile beraber yaşadıklarını ve 9 adet bileziğini almak için öldürdüğünü söylediği ve olayı bilen Divanlıoğlu'nun annesi Gülnaz Karaca'yı (66) da öldürdüğünü itiraf etti. Mahkemeye sevk edilen Murat T, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

-Mart

9 Mart 2011 - Nevşehir'de gece saatlerinde buzlanma nedeniyle meydana gelen 14 ayrı trafik kazasında 28 kişi yaralandı.

25 Mart 2011 - Nevşehir'de bir turist otobüsünün devrilmesi sonucu 13'ü Japon 14 kişi yaralandı.

27 Mart 2011 - Kapadokya'da balonlar, Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami sonrası yaşanan acıların paylaşılması amacıyla uçtu. Gökyüzündeki balonlardan üzerinde İngilizce Japonca ve Türkçe yazılı "Acınız acımızdır" yazılı dev afiş açıldı.

28 Mart 2011 - İranlı ünlü yönetmen Bahman Ghobadi'nin "Gergedanın Son Şiiri" adlı filminin çekimleri için Türkiye'de bulunan İtalyan asıllı oyuncu Monica Bellucci, Kapadokya'ya geldi.

-Nisan

5 Nisan 2011 - Eserleri "Google Earth"ten görülebilen Avustralyalı ünlü heykeltıraş Andrew Rogers'ın, Kapadokya'da oluşturduğu "Zaman ve Mekan" adlı Heykel Parkındaki onlarca heykelden ikisi yıkıldı.

6 Nisan 2011 - Türkiye'nin peri bacaları ve balon turlarıyla ünlü turizm merkezi Kapadokya'da faaliyet gösteren 6 balon firmasının uçuşları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce durduruldu. Daha sonra belirlenen kriterleri yerine getiren balon firmaları yeniden uçuşlarına başladı.

26 Nisan 2011 - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 12 Haziran Genel Seçimleri kapsamında Nevşehir'e geldi. Bahçeli, Avanos, Kozaklı ve Ürgüp ilçelerinde düzenlenen mitinglerde halka hitap etti. Bahçeli, partililerle Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki Hacıbektaş Veli Müze ve Külliyesi'ni gezdi.

-Mayıs

1 Mayıs 2011 - Nevşehir'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle düzenlenen yürüyüşe, şifre iddiaları nedeniyle YGS'yi protesto eden öğrenciler de katıldı.

6 Mayıs 2011 - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliğine üye 17 ülkenin büyükelçisi ile Nevşehir Valiliği tarafından düzenlenen etkinliklere katılmak üzere Nevşehir'e geldi, 9 Mayıs Avrupa Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Türkiye'nin AB üyeliğiyle Türkiye ve AB daha yükseğe" temalı Nevşehir gezisi kapsamında yapılan balon turuna katıldı.

8 Mayıs 2011 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 12 Haziran Genel Seçimleri öncesi partisince Nevşehir'de düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi.

10 Mayıs 2011 - Nevşehir ile Acıgöl ilçesine bağlı Tatlarin beldesi arasında yolcu taşımacılığı yapan ve Tatlarin Belediyesine ait olan Ziya Çeri'nin kullandığı 50 LC 631 plakalı otobüs, Nevşehir-Aksaray karayolunun 10. kilometresindeki Organize Sanayi Bölgesi mevkisinde devrildi. Kazada, 1 kişi öldü, aralarında öğrencilerin de bulunduğu 14'ü kadın 32 kişi yaralandı.

14-15 Mayıs 2011 - Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da "Geleneksel Kapadokya Bahar Ayini"ni ve pazar ayinini yönetti.

21 Mayıs 2011 - Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde Aşık Mahsuni Şerif'i anma törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisine katılan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu'na rozetini taktı.

25 Mayıs 2011 - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran Genel Seçimleri öncesi partisince Nevşehir'deki Atatürk Bulvarı'nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nevşehir'de yapımı tamamlanan 16 tesisi hizmete açtı.

27 Mayıs 2011 - HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Nevşehir'de esnafları ziyaret ederek, "Hayırlı işler" temennisinde bulundu.

-Haziran

4 Haziran 2011 - BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, 12 Haziran Genel Seçimleri öncesi geldiği Nevşehir'de partisinin baraj sorunu bulunmadığını ve her evden bir oya talip olduklarını söyledi.

5 Haziran 2011 - Nevşehir Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezince hazırlanan "Kapadokya Vadilerinde İmece" projesi çerçevesinde, vadiler yaklaşık 400 kişinin katılımıyla temizlendi.

5 Haziran 2011 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde vatandaşlarla sohbet etti.

5 Haziran 2011 - Bu yıl 11.'si düzenlenen Uluslararası Kapadokya Dağ Bisikleti Festivali ve Yarışları, Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde 155 sporcunun katılımı ile yapıldı.

7 Haziran 2011 - Nevşehir'de serinlemek için Kızılırmak'a giren 2 ilköğretim okulu öğrencisi akıntıya kapılarak kayboldu. Akıntıya kapılan Fatih O. (11) ve Murat Ç'nin (13) cesetleri ekipler tarafından yapılan uzun çalışmalar sonucu çıkartılabildi.

9 Haziran 2011 - Güney Asya ülkesi olan Bhutan Krallığından, Kraliçe Ashi Sangay Choden Wangchuck ve Prenses Euphelma Wangchuck, Kapadokya'yı ziyaret etti. Kraliçe Wangchuck ve Prenses Wangchuck, iki gün boyunca Nevşehir ve Kapadokya bölgesindeki tarihi ve turistik mekanları gezdi.

10 Haziran 2011 - Anadolu Ajansı (AA) Nevşehir Büro Müdürlüğü'nün resmi açılışı yapıldı.

12 Haziran 2011 - 24. dönem milletvekilliği seçimlerinde Nevşehir'den AK Parti'li adaylar Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider meclise girmeye hak kazandı. Bu arada, Nevşehir'in Kozaklı ilçesine bağlı Doyduk köyünde seçmenler, sandığa gitmemeyi tercih etti. 137 seçmenin bulunduğu köyde 3'ü sandık görevlisi toplam 5 kişi oy kullandı.

19 Haziran 2011 - Gazeteci-Yazar İlhan Selçuk, ölümünün birinci yılında, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki mezarı başında anıldı.

-Temmuz

9 Temmuz 2011 - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Yargıtay üyeleri, Türkiye'nin peri bacaları ile ünlü turizm merkezlerinden Kapadokya'yı gezdi.

30 Temmuz 2011 - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde geç Hitit dönemindeki Tabal ülkesine ait bulgulara rastlanan Nevşehir'in Gülşehir ilçesi Ovaören beldesindeki Yassıhöyük'teki arkeolojik kazılarla, bölgenin yaklaşık 2 bin 700 yıllık tarihi gün ışığına çıkarılıyor.

-Ağustos

16 Ağustos 2011 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 48. Ulusal ve 22. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma törenleriyle kültür sanat etkinlikleri açılış törenine katıldı. Bakan Günay, kendisinden önce konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu'nun kendisinin konuşma yapmak üzere kürsüye çıkması üzerine alandan ayrılması nedeniyle konuşmasında sık sık eleştirdi.

26 Ağustos 2011 - Daha önce 34 kez görev yeri değiştirilen ve her defasında mahkeme kararıyla görevine dönen Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin Birsöz'ün 35. kez tayini çıktı. Birsöz'den boşalan Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine de Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör getirildi.

-Eylül

11 Eylül 2011 - Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde "Ürgüp 1. Uluslararası Bağ Bozumu Festivali" yapıldı.

13 Eylül 2011 - Suudi Arabistan Turizm ve Tarihi Eserler Komisyonu Başkanı Altes Prens Sultan Bin Salman Bin Abdullaziz Al Saud ve beraberindeki heyet, helikopterle geldiği Kapadokya Havalimanı'ndan Nevşehir merkeze bağlı Uçhisar'daki bir butik otele geçerek, incelemelerde bulundu. Al Saud, ardından da bölgeyi gezdi.

19 Eylül 2011 - Kapadokya Bölgesinde faaliyet gösteren balonların, üzerlerine takılacak GPS cihazı ile uydudan ve bölgedeki belirli noktalara yerleştirilecek kameralarla takip edilmesi için çalışma başlatıldı.

-Ekim

5 Ekim 2011 - Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde bir helikopter düştüğü iddia edildi. Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde helikopter düştüğü iddiasıyla ilgili "Herhangi bir helikopter düşmesi olayı yoktur. Olay anız yangınıdır" dedi.

13 Ekim 2011 - Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Ansari, Türkiye'nin peri bacalarıyla ünlü turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesini gezdi.

21 Ekim 2011 - Nevşehir Üniversitesi'nin 2011-2012 akademik yılının açılışı Kapadokya Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı.

23 Ekim 2011 - Nevşehir'den 13 kişilik 2 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi

(UMKE) Van'daki deprem bölgesine gitti.

-Kasım

10 Kasım 2011 - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 73. yıl dönümünde, Nevşehir'de düzenlenen törenlerle anıldı. Nevşehir'in Avanos ilçesinde 5 milyon mozaik taştan oluşturulan dev Atatürk Anıtı'nın da açılışı yapıldı.

11 Kasım 2011 - Nevşehir'de İbrahim ve Meryem Bileda çifti, 11 yıl sonra çocuk sahibi olmanın mutluluğunu saat "11.11"de yaşadı. Bebeğe, Rabia Erva adı verildi.

19 Kasım 2011 - Nevşehir'de düzenlenen 14. Sığınaklar ve Danışma, Dayanışma Merkezleri Kurultayında, "Kadını da, çocuğu da, kızı da, erkeği de yetiştiren annedir" diyen Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç'a tepki gösterildi.

29 Kasım 2011 - Kazakistan Senato Başkanı Kairat Mami, Nevşehir'e de gelerek Kapadokya bölgesini gezdi.

30 Kasım 2011 - Nevşehir'in Kozaklı Belediyesi, Van depreminde evsiz kalan 41 depremzedeyi ilçeye getirerek, belediyeye ait termal otellere yerleştirdi.

-Aralık

2 Aralık 2011 - Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Nevşehir Belediyesi tarafından Şehitler Parkı içinde yapımı tamamlanan Kırım Anıtı'nın açılış törenine katılmak üzere Nevşehir'e geldi.

10 Aralık 2011 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde Hacı Bektaş Kültür Derneği tarafından Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü etkinliklerine katıldı.

14 Aralık 2011 - Nevşehir ile Şanlıurfa ve Antalya'da düzenlenen fuhuş operasyonunda gözaltına alınan 14 kişiden 5'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

17 Aralık 2011 - Nevşehir'in Acıgöl ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesinde yapımı devam eden caminin inşaatında göçük meydana geldi. 9 kişi, inşaat kalıplarının çökmesi sonucu meydana gelen göçüğün altında kaldı. İşçilerden, Ahmet Ağca (31) hayatını kaybederken, 8 işçi ise kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı.

- NEVŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek? Bahar CANLI izle! SHOW TV Bahar 8.bölüm CANLI izleme linki! Paris Hilton, Taylor Swift geleceği için VIP alandan mı çıkarıldı? Paris Hilton neden VIP alandan çıkarıldı? Her derde deva! Cevizi suya koyun ve için; Etkisine inanamayacaksınız... ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
title