Haberler

Nevruz Kutlamaları

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Nevruz kutlamasından detaylar -Dünya Karapapak Türkleri Birliği Genel Başkanı Seyfullah Türksoy'un konuşması, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov'un açıklamaları Dünya Karapapak Türkleri Birliğinin "Kültür Kurultayı" kapsamında nevruz kutlandı Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Karapapak Türkleri Birliği tarafından "Kültür Kurultayı" kapsamında nevruz kutlamaları yapıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Nevruz kutlamasından detaylar

-Dünya Karapapak Türkleri Birliği Genel Başkanı Seyfullah Türksoy'un konuşması,

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov'un açıklamaları

Dünya Karapapak Türkleri Birliğinin "Kültür Kurultayı" kapsamında nevruz kutlandı

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Karapapak Türkleri Birliği tarafından "Kültür Kurultayı" kapsamında nevruz kutlamaları yapıldı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Dünya Karapapak Türkleri Birliği Genel Başkanı Seyfullah Türksoy, toplantının amacının eğlence olmadığını söyledi.

Türkiye'yi yıldırmak isteyen teröre ve hainlere karşı dik durmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini belirten Türksoy, "Şu anda dahili ve harici düşmanlar tıpkı 1900'lü yılların başında olduğu gibi içeriden ve dışarıdan sırtlanlar gibi alçakça saldırıyorlar. Onların unuttuğu bir gerçek var. O zamanlar Osmanlı Devleti güçsüzdü, yorgundu ve biraz da çaresizdi ama o yorgunluğa ve güçsüzlüğe rağmen yedi düvele meydan okudu ve Çanakkale destanını yazdı." dedi.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'inci yıl dönümü dolasıyla şehitleri rahmetle andığını aktaran Türksoy, "O yıllarda güçsüzdük. Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Trablusgarp'ta ve Medine çöllerinde şehitler verdik ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bir Cumhuriyet meydana getirdik. Kutlu olsun. Türkiye'yi bölmek isteyenler, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerinin yolunu kesmek isteyenler ki Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye şu anda tarihinin en güçlü dönemlerinden birini yaşıyor ve düşmanlarını kahredici güce sahiptir. Buna yürekten inanıyoruz. O nedenle biz Karapapak Türkleri sonuna kadar devletimizin, ordumuzun, güvenlik kuvvetlerimizin, polisimizin yanındayız, emrindeyiz. Şanlı bayrağımızın gölgesindeyiz." diye konuştu.

Türksoy, Karapapak Türklerinin tarihin her döneminde vatanseverlikleri ve kahramanlıklarıyla öne çıkan bir Türk boyu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Göktürklerden beri bu böyledir. 1826-1829 ve 1876-1878 yıllarında gerçekleşen Osmanlı-Rus savaşlarında Karapapaklar süvari alayları kurarak Osmanlı Devleti'nin yanında savaşmışlar ve düşmana çok büyük kayıplar verdirmişlerdir. Karapapak Türkleri bugün de devletimizin emrindedir ve her türlü fedakarlığı yapmaya hazırdır. Türkiye'deki 5 milyon ve dünyadaki 15 milyon Karapapak Türk'ü adına buradan söz veriyoruz. Devletimiz emrederse her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız."

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov da etkinlikte Kırgızistan'dan gelen sanatçıların sahne alacağını söyledi.

Nevruzun anlamını açıklayan Dzhunusov, "Nevruz Farsça bir kelime. Nev yeni, ruz da gün demek. Yani nevruz yeni gün anlamına geliyor. Yeni günü sizlerle beklemek bizim için mutluluk. Türkler Orta Asya'dan bu topraklara geldi. Orta Asya'nın merkezi Kırgızistan. Türklerin ata vatanı Kırgızistan. Türk dünyasına mutluluk diliyorum. Hiçbir zaman savaş olmasın." diye konuştu.

Etkinlikte Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) dans grupları gösteri yaptı. Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan gelen sanatçılar da şarkı söyledi.

Etkinliğe Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa ve Kars milletvekilleri, çeşitli illerden Yörük, Türkmen ve Kapapak Türkleri ile bazı dernek ve federasyonların başkanları ve temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Türkiye Politika Güncel Haberler

title