Haberler

Netanyahu ile Gantz arasındaki koalisyon görüşmelerinde çatlak

İsrail'de geçen ay yapılan erken seçimleri önde tamamlayan Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz, koalisyon hükümeti kurmak amacıyla Başbakan Binyamin Netanyahu ile yapacağı görüşmeye katılmama kararı aldı.

Mavi-Beyaz'dan yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun gücü paylaşma konusunda "ciddi bir tutum sergilememesi" nedeniyle liderleri Gantz'ın bugün yapacağı görüşmeye katılmaktan vazgeçtiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca koalisyon görüşmeleri kapsamında Mavi-Beyaz ile Netanyahu'nun partisi Likud'un heyetleri arasında bu sabah yapılacak toplantının da iptal edildiği ifade edildi.

Likud'dan yapılan açıklamada ise Mavi-Beyaz'ın ülkeyi üçüncü kez seçime götürmeye karar verdiği iddia edilirken, Gantz'a koalisyon hükümeti kurmak amacıyla Netanyahu ile masaya oturma çağrısı yapıldı.

Koalisyon görüşmeleri kapsamında bugün önce Mavi-Beyaz ile Likud heyetlerinin daha sonra da Netanyahu ve Gantz'ın bir araya gelmesi planlanıyordu.

Koalisyon hükümetini kurma görevi Netanyahu'ya verilmişti

İsrail'de 17 Eylül'deki seçimlerde 33 milletvekili çıkaran Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı seçimi önde tamamladı.

Mavi-Beyaz'ı 32 milletvekiliyle Netanyahu'nun partisi Likud takip ederken, İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Bloku ise 13 milletvekili çıkararak meclisin en büyük üçüncü grubu olmayı başardı.

Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden Şas Partisi 9, eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın partisi İsrail Evimiz ise 8 milletvekiliyle mecliste yerini aldı.

Eski Adalet Bakanı Ayelet Şaked'in liderliğindeki Yamina (Sağ) İttifakı ve Birleşik Tevrat Partis 7'şer milletvekili çıkardı.

Sol blokta yer alan İşçi Partisi 6 sandalyeye sahip olurken, eski Başbakan Ehud Barak'ın destek verdiği Demokratik Birlik İttifakı 5 milletvekiliyle meclisin en küçük grubu oldu.

Bu yıl ikinci kez yapılan genel seçimde hiçbir parti 120 sandalyeli mecliste tek başına iktidara gelebilmek için gerekli 61 milletvekili sayısına ulaşamamıştı.

Bunun üzerine İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, meclise giren her partinin heyetleriyle ayrı ayrı görüşmüş ve kimi başbakan olarak önerdiklerini sormuştu.

Bu görüşmelerin ardından Rivlin, 25 Eylül'de hükümetini kurma görevini Şas, Birleşik Tevrat ve Yamina'nın da desteğini alan Netanyahu'ya vermişti.

İsrail'de halk bu yıl 9 Nisan'da da sandığa gitmiş, seçim Netanyahu ile Gantz'in partisi arasında başa baş sonuçlanmıştı.

Nisandaki seçimin ardından koalisyonu kurma görevi Netanyahu'ya verilmiş ancak Likud lideri koalisyon hükümetini kurmak için gerekli 61 milletvekilinin desteğine ulaşamıştı.

Bunun üzerine İsrail Meclisinden yapılan oylamanın ardından erken seçimlerin 17 Eylül'de tekrar edilmesi kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Milletvekili İsrail Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title