Haberler

NATO karşıtı protesto -

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna'daki kriz konusunda Rusya'yı barış yolunu seçmeye çağırdı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna'daki kriz konusunda Rusya'yı barış yolunu seçmeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve NATO Zirvesi'ne katılan devlet ve hükümet başkanlarının da katıldığı NATO-Ukrayna komisyonu toplantısının başlangıcında konuşan Rasmussen, bağımsız ve istikrarlı bir Ukrayna'nın Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği için önemli olduğunu söyledi.

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunmasına destek konusunda hemfikiriz" diyen Rasmussen, komisyon toplantısının açılışındaki konuşmasında, Rusya'ya uyarılarda bulundu. NATO Genel Sekreteri, şöyle konuştu:

"Rusya'yı Kırım'ı yasa dışı işgaline son vermeye çağırıyoruz. Rusya'yı Ukrayna'daki askerlerini geri çekmeye ve ayrılıkçılara sağladığı silah yardımını sona erdirmeye, barış yolunu seçmeye çağırıyoruz."

Ukrayna halkının özgürlük ve demokrasiye bağlılığını gösterdiğini kaydeden Rasmussen, "Bu toplantı açık bir mesaj vermektedir, o da NATO'nun Ukrayna'nın yanında yer aldığıdır. Ukrayna'nın demokratik reformlarını destekliyoruz. Güçlü ve modern bir Ukrayna ordusunun oluşturulmasını da destekliyoruz. NATO ile Ukrayna arasındaki ortaklık güçlüdür ve daha da güçlü olması için kararlıyız" ifadelerini kullandı.

NATO Zirvesi'nde yapılan NATO-Ukrayna komisyonu toplantısından, Ukrayna'ya yeni bir destek unsuru olarak tröst fonu oluşturulmasına karar verilmesi bekleniyor. Bu adımla komuta kontrol gibi önemli alanlarda savunma yeteneğinin geliştirilmesi ve emekli askeri personelin sivil hayata adapte olmasına yardımcı olunması gibi hedeflere ulaşılması planlanıyor.

Bu arada, yüzlerce NATO karşıtı protestocu zirvenin yapıldığı Newport şehrinde yürüdü. Olaysız geçen protestoda göstericiler, savaş karşıtı sloganlar attı.

Kaynak: AA / Güncel

Anders Fogh Rasmussen Recep Tayyip Erdoğan Rusya Federasyonu Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title