Haberler

    Nasa ve Mıt, Yeni Bir Tür Uçak Kanadı Geliştirdi

    Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi ( Nasa ) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MIT) bağlı bir mühendis ekibi, yeniden şekillendirilebilen yeni bir tür kanat geliştirdiler. Son derece hafif, buna karşın oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan yeni kanat türü, uçak üretim, uçuş verimi ve bakım masraflarını ciddi şekilde aşağıya çekebilir.

    Nasa'da bir araştırma mühendisi olarak görev alan Nicholas Cramer tarafından konuyla ilgili olarak yazılan makale, Smart Materials and Structures dergisinde yayınlandı. Halihazırda kullanılan kanatlarda birbirinden bağımsız olarak hareket edebilen yüzeyler bulunurken, yeni geliştirilen kanat sistemi hem esnek hem sert yapısı sayesinde tamamen deforme olabiliyor.

    Araştırmaya göre kanatlar ister metal ister kompozit malzemeden yapılmış olsun, standart standart konvansiyonel tasarımlara göre daha hafif olduğu için uçuşlar sırasında enerji verimliliği açısından oldukça önemli bir etki sağlayabilir. Makalede yazan bilgilere göre kauçuğun metreküp başına yoğunluğu 1500 kilogramken, yeni kanat türü için oluşturulan kafesin yoğunluğu metreküp başına 5.6 kilogram.

    Araştırma ekibinden Benjamin Jenett, kalkış, iniş, manevra ya da düz seyir gibi standart bir hava uçuşunun her evresi için optimum kanat parametrelerinin farklı olduğunun altını çizerken, bu nedenle mevcut kanatların belli bir parametre göre değil, bir ortalamaya göre tasarlandığını dile getirdi. Bununla birlikte yeni geliştirilen kanat teknolojisi, isteğe göre deforme olabildiğinden uçuşun her evresi için maksimum verim sağlayabilecek şekli elde edilebiliyor.

    Yeni geliştirilen kanatlar, NASA rüzgar tünelinde test edildi. İlk geliştirilen kanat, bir maket uçak kanadına benzer bir boyuttayken; geliştirilen ikinci kanat, tek kişilik bir uçağın kanat boyutuna sahip. Geliştirilen kanatların aktif bir şekilde hava taşıtlarında kullanılabilecek hale gelmesi hem uçak üretimini, hem de uçuş maliyetlerini çok ciddi şekilde düşürecektir.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    NASA Haberler

    Bakmadan Geçme

    16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title