Haberler

Narenciyeye Küresel Isınma Darbesi

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Küresel Isınmadan Dolayı Limonda Yüzde 40-45, Mandalinada Yüzde 20-25 Rekolte Düşüşü Yaşanacağını ve Narenciye Fiyatlarının da Yükseleceğini Söyledi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, küresel ısınmadan dolayı limonda yüzde 40-45, mandalinada yüzde 20-25 rekolte düşüşü yaşanacağını ve narenciye fiyatlarının da yükseleceğini söyledi.

Kavak, Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen "2007-2008 Narenciye Sezonu İhracatını Değerlendirme" toplantısında yaptığı konuşmada, tüm dünyada narenciye üretiminin 107 milyon ton civarında olduğunu Türkiye'nin ise yaklaşık 2 milyon 600 bin ton üretimi ile dünyada 11. sırada yer aldığını belirtti. Türkiye'de narenciye ürünlerinin yüzde 80'inin bölgede üretildiğini ifade eden Kavak, "Turunçgiller takriben 5 milyar dolarlık iç ve dış mali potansiyele sahip. Ancak son yıllarda diğer ürünlerde olduğu gibi

narenciyede de sıkıntılar ortaya çıktı. Bu sıkıntıların başlıcası dış pazarların talebine uygun olmayan çeşit ve kalitede üretim yapısı, zirai ilaç kalıntısı, girdi maliyetlerinin yükseltilmesi ve küresel ısınmanın iklime etkisidir" dedi.

Dünyadaki üretim ve tüketim eğilimleri ışığında gerekli araştırmalar yapılarak erkenci ve geçici, kolay soyulabilir, aroması yüksek, çekirdeksiz, raf ömrü uzun yeni çeşitlerin üretimine geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Kavak, "Bunların dışında sanayide kullanımı olabilecek türlerin üretimine öncelik verilmeli. Zirai ilaç kalıntılarıyla ilgili mücadele daha etkin hale getirilmeli. Girdi maliyetleri düşürülerek dış piyasada rekabet edebilecek bir fiyat oluşturulmalıdır. Ulusal narenciye envanteri

çıkartılmalıdır" diye konuştu.

Kavak, narenciye sektörünün bir çok sorunla uğraşırken dünyayı kasıp kavuran küresel ısınmadan dolayı iklimlerin değişmesi ve kuraklığın artmasının da narenciyede verim kaybına neden olabileceğini vurgulayarak, "Küresel ısınmadan dolayı özelikle narenciyede üreticimizin ve ihracatçımızın büyük kaybı olacak. 2006-2007 sezonunda 630 bin ton olan mandalina rekoltesinin yüzde 20-25 düşerek 427 bin 500 ton civarında olmasını bekliyoruz. 825 bin ton olan limon rekoltesinin de yüzde 40-45 düşerek 495 bin ton

civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra narenciye fiyatlarında da küresel ısınmadan dolayı artış olacak" diye konuştu.

(FK-AB-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title