Haberler

Nar diyarı Doğançam

Güncelleme:

BALIKESİR'in Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Doğançam Mahallesi'nde çiftçiler, atalarından miras kalan nar bahçelerinde verime göre yılda 150 ile 250 ton arası ürün hasat ediyor.

BALIKESİR'in Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Doğançam Mahallesi'nde çiftçiler, atalarından miras kalan nar bahçelerinde verime göre yılda 150 ile 250 ton arası ürün hasat ediyor. Bereketin sembolü nar ağaçlarının veriminden memnun olduklarını söyleyen üretici İbrahim Ayyıldız, "Son yıllarda faydalarının, özellikle antioksidan özelliğinin bilinmesiyle nara talep de arttı" dedi.

Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Doğançam Mahallesi, bölgede nar üretimiyle ön plana çıkıyor. Yıllık 150 ton ile 250 ton nar üretiminin yapıldığı kırsal mahallede üreticiler, ürün kalitesinden ve fiyatlarından memnun olduklarını ifade etti. Nar üreticisi İbrahim Ayyıldız, dedelerinden kalma nar ağaçlarının veriminin her geçen sene arttığını söyledi.

Kış aylarında herkese nar tüketmeyi öneren Ayyıldız, narın soğuk algınlıklarından korunmada oldukça etkili olduğunu söyledi. Meyve olarak tüketiminin yanı sıra taze sıkılmış nar suyunun önemli vitaminler barındırdığını söyleyen Ayyıldız, "Nar sağlık açısından oldukça önemli bir besin. Büyükşehirlerden oldukça yoğun bir talep var. Şu an da toptan da 1 buçuk lira ile 1 lira 75 kuruş civarından narımızı satmaktayız" dedi.

Diğer bir nar üreticisi Hasan Emir ise köyün geçim kaynağının nar olduğunu söyledi. Türkiye'nin çeşitli illerine ihracat yaptıklarını söyleyen Emir, "Köyümüzde her hane de nar bulunmakta. Bu sene narın yok yılı olmasına rağmen 150 ton civarı hasat beklentimiz var. Şu an en büyük eksiğimiz pazarlama konusu. Herhangi bir kooperatif veya birliğimiz olmadığı için narlarımız ucuz gidiyor" diye konuştu.

Aileden gelen nar bahçelerinde toplama görevi üstlenen Buse Ayyıldız ise kırsal mahallenin yüzde 90'ının geçimini nardan sağladığını söyledi. Ayyıldız, "Haftada 2 gün alıcılar geliyor ve satışları yapıyoruz. Kızlar olarak da her gece yatmadan önce nar yiyoruz ki, güzelliğimizi nardan alalım diye. Nar sağlığa iyi geliyor. Kalp ritmini düzenler. Şekere iyi gelir, tansiyon düşürür. Aynı zamanda yiyecek olarak tüketebiliriz. Pekmezini ve nar ekşimizi yapıp satarak da geçimimizi sağlıyoruz. Hem sağlık hem de güzellik açısından herkese öneririm" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bigadiç Nar Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title