Haberler

Ezeli Rakip Yunan Leonidis, Tabutunu Öperek Naim Süleymanoğlu'na Veda Etti

Güncelleme:

Yüzyılın sporcusu Naim Süleymanoğlu için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. En büyük Yunan rakibi Leonidis, Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek "Cep Herkülü"ne veda etti.

28 Eylül'den bu yana tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50) için bugün Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Naim Süleymanoğlu, Edirnekapı Mezarlığı'na defnedilecek.

YUNAN LEONİDİS NAİM'İ SON YOLCULUĞUNA UĞURLAMAYA GELDİ

Naim Süleymanoğlu'nun cenaze törenine özel davetle en büyük rakibi Yunan Leonidis de geldi. Yunan halterciye, İstanbul'da Dünya Şampiyonu Milli haltercilerimiz Sunay Bulut ve Halil Mutlu eşlik etti.

YUNAN LEONİDİS SÜLEYMANOĞLU'NA TABUTUNU ÖPEREK VEDA ETTİ

Cep herkülü Naim Süleymanoğlu'nun cenazesine katılan Yunan rakibi Leonidis, Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek ünlü halterciye veda etti.

50 Yaşında hayatını kaybeden eski milli halterci Naim Süleymanoğlu için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzendi. Süleymanoğlu'nun rakibi olan Yunan halterci Leonidis de cenazeye katılan isimler arasındaydı. Eskiden Süleymanoğlu'un en önemli rakibi olan Leonidis Fatih Camii'nde Süleymanoğlu'nun tabutunun yanına geldi. Tabutun başında bir süre bekleyen Leonidis, ardından Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek ona veda etti. Bu sırada duygusal anlar yaşandı.

Yunan sporcu cenaze töreni öncesi şunları söyledi…

"GEÇTİĞİMİZ YÜZYILIN EN BÜYÜK ATLETİYDİ"

'Öncelikle bana burada olma fırsatını veren Türkiye Halter Federasyonu'na teşekkür ediyorum. O benim rakibim değil, dostumdu. Bu sadece benim ve arkadaşları için değil. Halter ailesi ve bütün atleizm ailesi için çok üzücü birgün. Naim Süleymanoğlu geçtiğimiz yüzyılın en büyük atletiydi. Bu kayıp herkes için çok üzücü.'

'O BENİ DAHA İYİ BİR ATLET YAPTI"

'Naim, ağırlık kaldırma kariyerime başladığımda benim için efsaneydi. Onunla karşılaştığım ve ona yakın olduğum için çok şanslıyım. O beni daha iyi bir atlet yaptı. Çünkü o benim için ve ağırlık kaldırma camiasındaki herkes için çok yüksek bir hedefti. Ama inanıyorum ki hiç kimse onun gibi olamaz. Çünkü o mükemmel bir atletti.'

'SON GÖRÜŞMEMİZDE ONA TAVSİYELERDE BULUNDUM"

'Onunla son görüşmem 2012'de Antalya'da oldu. Avrupa Halter Şampiyonası'nda karşılaştık. Bütün Türk arkadaşlarım da oradaydı. Halil Mutlu ve Sunay Bulut'la birlikte oturup konuştuk. O zaman onun son sorunlarıyla ilgili konuştuk. Çünkü sağlık sorunları vardı. Oturduğumuzda ona bir dostu olarak hayatı ve neler yapabileceğiyle ilgili tavsiyelerde bulundum. Hayatı ve kilosuyla ilgili tavsiyeler verdim. Herşeye sahipsin, insanlar seni seviyor, paran var dedim. Bu dostça bir konuşmaydı. Onunla ilgili daha sonra her karşılaştığımda arkadaşlarıma her Naim'in nasıl olduğunu sorduğumda hiç iyi haberler almıyordum. Bu benim Naim'le ilgili son konuşmamdı.'

'CENAZEYE GELMEK İSTİYORUM AMA EKONOMİK OLARAK İYİ DEĞİLİM' DEMİŞTİ

Leonidis, "Aslında gelmek istiyorum. Ekonomik olarak pek iyi durumda değilim. Bu yüzden bireysel gelmem oldukça zor. Ancak Türkiye'de yetkili makamlardan bir davet, kolaylık olursa katılmayı çok isterim. Orada olup Naim'e son kez veda etmek istiyorum." demişti.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM: BİR EFSANE, KAHRAMAN SPORCUMUZDUR

Cami girişinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Milli haltercimizin efsane ismi Naim Süleymanoğlu'nu kaybettik. Ahirete bugün yolcu edeceğiz. Merhume Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. Naim Süleymanoğlu bugüne kadar hiçbir sporcunun kıramayacağı rekorları kırmış bir efsane, kahraman sporcumuzdur dedi. Naim Süleymanoğlu, burada öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı'na defnedilecek.

ESKİ BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU: ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYETİ KAYBETTİK

Naim Süleymanoğlu'nun cenaze törenine katılan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Soğuk savaşın bittiği günlerde Bulgaristan'da soydaşlarımıza dönük zulüm sürerken o sporcu kimliğiyle, insan kimliğiyle ve Türk kimliğiyle bütün dünyaya örnek teşkil edecek bir tavır sergilemiştir.

Naim Süleymanoğlu'nun cenaze törenine katılan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Soğuk savaşın bittiği günlerde Bulgaristan'da soydaşlarımıza dönük zulüm sürerken o sporcu kimliğiyle, insan kimliğiyle ve Türk kimliğiyle bütün dünyaya örnek teşkil edecek bir tavır sergilemiştir. Soydaşlarımızın o gün yaşamakta olduğu haksızlıklar konusunda dünyanın aydınlatılması hususunda çok büyük vazife görmüştür" dedi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu'nun cenaze törenine katılmak için Fatih Camii'ne geldi. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Davutoğlu, "Bugün sadece yakın spor tarihimizin değil toplum olarak soydaşlarımız bağlamında gönül coğrafyamızın da yakın tarihi açısından çok büyük bir kaybı yaşadık. Rahmetli Naim Süleymanoğlu tarihin kritik bir eşiğinde hem sporda sağladığı büyük başarıda hem de o kritik eşikte aldığı son derece anlamlı tavırda Türk milletinin gönlünde özel bir yere sahip olmuştur. Soğuk savaşın bittiği günlerde Bulgaristan'da soydaşlarımıza dönük zulüm sürerken o sporcu kimliğiyle, insan kimliğiyle ve Türk kimliğiyle bütün dünyaya örnek teşkil edecek bir tavır sergilemiştir. Hepinizin hatırladığı gibi bizi gururlandıran bir tutumla ana vatana gelmiş ve soydaşlarımızın o gün yaşamakta olduğu haksızlıklar konusunda dünyanın aydınlatılması hususunda çok büyük vazife görmüştür. Ayrıca daha sonra 3 kez olimpiyat şampiyonu, 8 kez dünya şampiyonu ve 46 kez de dünya rekortmeni olarak dünya spor tarihine altın harflerle yazılan ve ay yıldızı bu anlamda dünyanın her yerinde büyük bir onurla dalgalandıran bir performans sergilemiştir. Dolayısıyla kaybımız çok boyutludur. Bir insanlık, insan hakları savunucusunu ve Türk milletinin kalbinde yer etmiş önemli bir şahsiyeti kaybettik. Bir spor adamını, bir büyük dünya rekortmenini kaybettik. Bütün milletimizin gönül coğrafyamızın Bulgaristan'daki soydaşlarımızın başı sağ olsun" şeklinde konuştu.

TURGUT ÖZAL'IN OĞLU AHMET ÖZAL: MANEVİ ABİSİYİM

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal da Naim Süleymanoğlu'nun babasının manevi oğlu olduğunu hatırlatarak, "Ben de onun manevi ağabeyi oluyorum. İlk günlerini hatırlıyorum. Pırıl pırıl bir insandı. Hiçbir zaman kimseyi üzmedi. Dünyada hala onun kırdığı rekor kırılamadı. Kimsenin de kırabileceğini sanmıyorum" dedi.

HAMZA YERLİKAYA ANLATTI

Cumhurbaşkanı Danışmanlarından Hamza Yerlikaya da Süleymanoğlu'nu hastanede sık sık ziyaret ettiğini söyleyerek, "Her zaman söylediği, 'Ben milletimi çok seviyorum. 'Devletimi çok seviyorum'. 'Cumhurbaşkanımıza çok bağlıyım, çok seviyorum'. 'Hizmet etmek istiyorum' diye söylemleri oluyordu"şeklinde konuştu.

Cenaze töreninde Naim Süleymanoğlu'nun annesi ve 3 kızının üzgün halleri dikkat çekti.

FOTOĞRAFININ ÜZERİNE "KALBİMİZDESİN" YAZILDI

Tabutun üzerine altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilmiş fotoğrafının konulduğu ve fotoğrafın üzerinde "Kalbimizdesin" yazıldığı görüldü. Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımının beklendiği törene Süleymanoğlu'nun yakınları gelmeye başladı.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI: ÇOK ÖNEMLİ BİR SPORCUYU KAYBETTİK

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak şu ifadeleri kullandı: "Milletimizin başı sağolsun. Türk sporunun gelişmesinde, Türkiye'nin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynamış bir sporcumuzu kaybettik. Tedavisini takip ettik. Rize'deyken haberi aldık, doktoru aradı bizi. Kırdığı rekorları kimsenin kıramadığı çok önemli bir sporcuyu kaybettik. Türk sporu için çok acı. Bu ülkeye kazandırdıklarını asla unutmayacağız. 88 Seoul, 92 Barselona ve 96 Atlanta Olimpiyatları'nda elde ettiği başarılarla olimpiyat ve Türk spor tarihine adını yazdırmış bir sporcu... Sayın Başbakanımız da cenazeye katılacak. Başarılı bir karaciğer nakli gerçekleşti ama ardından yaşanan diğer sorunlar nedeniyle hayatını kaybetti. Türk sporu olarak böyle bir şampiyonu kaybetmenin acısı ve üzüntüsü içerisindeyiz. Onun Bulgaristan'dan gelişi, soydaşlarımız için de önemli bir adımdı. Sayın Turgut Özal'a da, kendisini Türk sporuna kazandırdığı için şükranlarımızı sunuyoruz. Naim Süleymanoğlu'nun mekanı cennet olsun, ailesine sabır diliyoruz."

BULGARİSTAN'DA DÜNYAYA GELDİ

Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967 tarihinde Bulgaristan'da Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Kırcaali ilinin Mestanlı kasabasında doğdu. 1.47'lik boyuna rağ- men güçlü olması nedeniyle önce çevresi, ardından tüm dünya tarafından 'Cep Herkülü' adıyla anıldı. Haltere 9 yaşındayken başlayan efsane sporcu, 'Naum Shalamanov' adıyla 1981'de Dünya Gençler Şampiyonası'nda iki altın kazandı. Bulgaristan'ın boykotu sonrasında 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na katılamadı. Dönemin Bulgaristan Devlet Başkanı Todor Jivkov'un baskı politikalarından mutsuz olan Naim, 1986'da Türkiye'ye geldi. 50 yaşındaki eski haltercinin 4 çocuğu bulunuyordu.

TÜRKİYE'YE İLTİCA ETTİ

Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan'da o dönem yaşanan baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986'da Avustralya'nın Melbourne şehrindeki Dünya Şampiyonası'nda Türk Büyü- kelçiliği'ne sığınarak Türkiye'ye iltica etti. 1 yıl öncesinden planlanan kaçış hikayesinde, şifreli olarak yazışmalar yapıldı. Naim, şampiyon olduktan sonra bir anlık boşlukta kafileden ayrılıp bir kafede otururken, arkadaki tuvaletten kaçırılıp önce Londra'ya, ardından özel uçakla İstanbul'a ve son olarak 13 Aralık'ta Ankara'ya getirildi. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yoğun uğraşları sonucunda getirilen Naim için o dönem Bulgaristan'a 1 milyon dolar yetiştirme parası ödenmişti.

60 KİLO MÜSABAKALARINI HALTERDEN KALDIRTTI

Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul Olimpiyatları'nda kilosunun 3 katından 10 kilo fazla olan 190 kiloyu kaldırıp bunu başaran tek halterci oldu. Bu unutulmaz başarının ardından, Uluslararası Halter Federasyonu, bu derecenin geçilemeyeğini ifade ederek 60 kilo müsabakalarını halterden kaldırdı. Naim ayrıca, olimpiyatlarda ülkemize güreş dışında ilk altın madalyayı getiren isimdi:

- Henüz 15 yaşındayken ilk dünya rekorunu kırdı.

- 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada 'yılın haltercisi' seçildi.

- 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda üst üste 3 kez dünyada zirveye çıktı.

- 1988 Seul'de 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı.

- 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından 'Dünyanın En iyi Sporcusu' unvanını aldı.

- Spor otoritelerine göre gelmiş geçmiş en iyi halterci.

- Lakapları: Cep Herkülü, Dünyayı Kaldıran Adam.

TIME'A KAPAK OLAN TEK SPORCUMUZ

Yakaladığı başarılarla Türk halterciliğinin kaderini değiştiren Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul'de düzenlenen olimpiyatlarda şampiyon olmasıyla birlikte 3 Ekim 1988'de dünyaca ünlü Time dergisinin kapağında yer aldı ve bu alanda Time'e kapak olan ilk Türk sporcu oldu. Süleymanoğlu bununla birlikte, o dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile yaklaşık 1 saat görüşme ger- çekleştirmişti.

Kaynak: Haberler.com / Spor

Naim Süleymanoğlu Türkiye Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (1)

Hayat kısa:

Yunan bile tabutu optuyse diyecek yorum yok.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title