Haberler

Nahda Hareketi Partisi Açıklaması

Tunus'ta Nahda Hareketi Partisi, eski rejim döneminde hakkındaki suçlamalar nedeniyle görevden uzaklaştırılan yaklaşık bin 500 memurun görevine iadesini öngören "idari barış yasasının" zaruri bir adım olduğunu açıkladı.

Tunus'ta Nahda Hareketi Partisi, eski rejim döneminde hakkındaki suçlamalar nedeniyle görevden uzaklaştırılan yaklaşık bin 500 memurun görevine iadesini öngören "idari barış yasasının" zaruri bir adım olduğunu açıkladı.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, "İdari barış yasasının kabul edilmesi, yönetimin genişlemesi ve daha geniş çapta bir ulusal uzlaşı sağlanabilmesi için zaruri ve önemli bir adımdı. Yasa, ayrıca geniş Tunus ailesini bağışlama ve hoşgörü temelinde bir araya getirmesi açısından da önem taşıyor." ifadelerine yer verildi.

Nahda Hareketi, idari barış yasasının onaylanmasının, "bazılarının ileri sürdüğü gibi yolsuzluğun aklanması ve yolsuzluk yapanların korunması anlamına gelmediğini" savundu.

Tunus parlamentosu, eski rejim döneminde görev almış, "kamu malını zarara uğratma ve görevi kötüye kullanma" gibi suçlamalarla görevden uzaklaştırılan yaklaşık bin 500 kişinin görevlerine iadesini öngören idari barış yasasını çarşamba günü onaylamıştı. Kamuoyunda, "idari barış" olarak bilenen yasanın, rüşvet ve kamu malını zimmetine geçirme suçlarından şüphelileri kapsamadığı aktarılmıştı.

Yasanın en ateşli karşıtlarından "Affetmiyorum Hareketi" ve muhalefet partileri kanun teklifinin anayasaya aykırı olduğunu ve "yolsuzluğun aklanması, cezasız kalması" niteliği taşıdığını öne sürmüştü.

- Tartışmalı Mali Barış Kanunu

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin girişimiyle 2015 ortalarında "Mali Barış Kanunu" çıkarılması teklif edilmişti. Parlamentoya birkaç kez getirilen tasarı, kamuoyundaki yoğun tepkiler üzerine değişiklikler yapılacağı gerekçesiyle geri çekilmişti.

Mali Barış Kanunu tasarısı, devrik lider Zeynel Abidin bin Ali döneminde adı yolsuzluğa karışan, kamu malına zarar verdiği ve haksız kazanç sağladığı ifade edilen kişilere mallarının iadesi ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevlerine dönmesi konularını içeriyordu.

Temmuz ayında, meclis komisyonu tarafından yeniden görüşülen metinden iş adamlarının affedilmesi maddeleri çıkartılmış, sadece memurların affedilmesi kısmı kalmıştı ve bu kamuoyunda "idari barış yasası" şeklinde tanımlanmıştı.

Sibsi, söz konusu tasarının mevcut ekonomik krizi aşmak ve yatırımı artırmak için sunulduğunu savunmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Tunus Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title