Haberler

Myanmar'da darbe karşıtı Ulusal Birlik Hükümeti, ASEAN ile temas kurmak istediğini açıkladı

Güncelleme:

KUALA Myanmar'da askeri darbeyle yönetim el koyan orduya karşı seçilmiş milletvekillerinin kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti (NUG), Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) Myanmar için düzenlediği liderler toplantısının ardından ASEAN yetkilileriyle temas kurmak istediğini açıkladı.

KUALA Myanmar'da askeri darbeyle yönetim el koyan orduya karşı seçilmiş milletvekillerinin kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti (NUG), Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) Myanmar için düzenlediği liderler toplantısının ardından ASEAN yetkilileriyle temas kurmak istediğini açıkladı.

NUG'nin Başbakanı Mahn Winn Khaing Thann, yazılı açıklamasında, 24 Nisan'daki ASEAN toplantısında, Myanmar krizinin çözümü için liderlerin vardığı 5 mutabakat maddesini değerlendirdi.

ASEAN'ın toplantısında Myanmar'daki krize değinilmesini olumlu karşıladıklarını belirten Thann, "Myanmar ordusu kendi halkına terör saçmayı sürdürürken ASEAN'ın Myanmar için attığı adımlar teorik ve muğlak kalmıştır. Şubat 2021'den bu yana 800'e yakın sivil öldürülmüştür, 3 binin üzerinde kişi hala gözaltında tutulmaktadır." dedi.

Thann, ASEAN'ın Myanmar halkına yardımcı olma konusundaki samimiyetini takdir ettiğini, fakat NUG'un ASEAN toplantısında temsil edilmemesini üzüntüyle karşıladığını vurguladı.

ASEAN liderlerinin mutabık kaldığı 5 maddeyi değerlendiren Thann, şu ifadeleri kullandı:

"İlk maddede şiddetin durdurulması ve tarafların itidal uygulaması çağrısı yapılmıştır. Fakat şiddetin tek taraflı olduğunu ve 1 Şubat'tan bu yana ordunun sivillere orantısız güçle müdahale ettiğini hatırlatmak isterim. İkinci maddede ise krizin muhatapları arasında diyalog çağrısına bulunulmuştur. Bu konuda da ASEAN yetkililerini, NUG'u Myanmar halkının meşru temsilcisi olarak kabul etmeye çağırıyorum. Ayrıca etnik silahlı grupların temsilcilerinin de bu süreçte yer alması gerektiğini vurgulamak istiyorum."

Thann, ASEAN'ın söz konusu mutabakat maddelerini hayata geçirebilmesi için NUG'un elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu vurgulayarak, "NUG, Myanmar halkını bu krizden çıkarmayı hedefleyen ASEAN'ın yetkilileriyle yapıcı ve kapsayıcı bir şekilde temas kurmaya hazırdır." açıklamasında bulundu.

ASEAN'ın Myanmar'a insani yardım gönderilmesine dair hassasiyetini de olumlu karşıladığını belirten Thann, "İnsani yardımlar, Myanmar'daki krize kökten çözüm sağlamak için yeterli değildir. Bu yüzden ASEAN'a, insani yardımların ülkeye ulaştırılmasına yönelik planlarına ilişkin NUG'a danışması tavsiyesinde bulunuyoruz." dedi.

ASEAN liderler zirvesinde alınan kararlar

Askeri darbenin yapıldığı Myanmar'daki durumu görüşmek üzere 24 Nisan'da Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlenen ASEAN liderler toplantısında, Myanmar'daki krizin çözümü için 5 konuda mutabakata varılmıştı.

Söz konusu 5 madde şu şekilde sıralanmıştı:

Myanmar'daki taraflar şiddeti bir an önce durduracak.

Myanmar halkının huzur ve güvenliği için taraflar arasında yapıcı diyalog ortamı başlatılacak.

ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilci Myanmar'daki diyalog sürecine aracılık edecek.

Myanmar'a insani yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılmasına müsaade edilecek.

ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilci, beraberindeki delege ile Myanmar'ı ziyaret edecek, krizin muhatabı olan taraflarla görüşecek.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Darbe karşıtı protestoların başlamasından bu yana güvenlik güçlerinin protestolara silahlı müdahalesi sonucu 755 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken, gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Myanmar Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title