Haberler

Musul Üniversitesi Yeniden İnşa Ediliyor, Öğrenciler Öğrenmeye Hevesli- Musul Üniversitesi'nin...

- Musul Üniversitesi yeniden inşa ediliyor, öğrenciler öğrenmeye hevesli

Musul Üniversitesi'nin inşasına hem öğrenci hem de profesörler katıldı

MUSUL - Musul Üniversitesi'nin yeniden inşasına devam edilirken, üniversitede eğitim gören öğrenciler öğrenmeye hevesli bir şekilde eğitime devam ediyor.

Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesinden 1,5 yıl sonra Musul Üniversitesi'nde işler neredeyse normale döndü. Özellikle sanat ve dil fakülteleri başta olmak üzere bazı alanlarda öğrenci sayısı arttı. Musul Üniversitesi'nin yüzde 70'i DEAŞ tarafından tahrip edilmiş, mühendislik, tıp ve veterinerlik gibi birçok fakülte yerle bir edilip, önemli el yazmaları içeren kütüphane yakılmıştı. Bununla birlikte, Fransız kampüsü büyük zarar görmemiş, ancak 2 ofis DEAŞ tarafından yakılmış ve elektrik sistemine ve tavanlara büyük zarar verilmişti.

Fransa'dan gelen 2,5 milyon Euro yardımla üniversitede hızlı bir şekilde yeniden yapılanma başlatıldı. Fransız Fakültesi öğrencisi Lina Al Adibi, "Savaş sırasında biraz tembelleştik, artık tekrar çalışmaya başlama zamanı geldi. Birçok kolej ve kütüphane yıkıldı. Onları güzel haliyle bilirken şimdi bu şekilde görmek biraz üzücü, sanırım tekrar inşa etmemiz gerekiyor" dedi.

Musul Üniversitesi, Ocak 2017'de DEAŞ'tan kurtarıldı ve kentin tamamı Temmuz'a kadar Irak'ın kontrolüne girdi. Tüm dersler 2017 Ekim'de akademik yılın başlamasıyla resmen başladı. O zamandan beri hem öğrenci hem de profesörler fiziksel olarak kampüslerini yeniden inşa etmeye başladı.

Fransız Fakültesi yöneticisi Mohamed Zuhair Zaidan, "Üniversitenin DEAŞ'tan kurtuluşundan sonra öğrenciler derslere geri döndü. Yeniden yapılanmada, kampüslerini boyamak ve temizlemek dahil olmak üzere profesörleriyle birlikte yardımcı oldu. Daha sonra yerel yönetim, uluslararası kuruluşlar ve yabancı ülkelerle üniversitenin genel olarak yeniden inşasına katıldı" ifadelerini kullandı.

Bugün Irak'taki birçok üniversite Musul Üniversitesi'ne kitap ödünç verdi, ancak koleksiyonun yeniden inşa edilmesi zaman alacak. Sanat bölümüne kayıtlar Eylül 2018'de 180'e ulaştı. Savaştan önce Fransız fakültesinde 120 olan öğrenci sayısı şu an 200 kişiye ulaştı.

Bağdat'tan 400 kilometre kuzeyde bulunan Musul, ülkenin ikinci büyükşehri. Musul Üniversitesi, 1967'de kuruldu ve Orta Doğu'da ünlenen bir üniversite haline geldi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Musul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title