Haberler

Mustafa Yeneroğlu Almanya Seçimlerini Değerlendirdi

Mustafa Yeneroğlu Almanya seçimlerini değerlendirdi

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu :

"Bu seçim 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa içinde çok güçlü biçimde 94 milletvekilinin en az üçte birinin Nazi olduğu bir partinin Meclis'te grup kurmasını beraberinde getirecek"

"Irkçı partinin; toplum içindeki, sağcı popülist diye hafife alınan, güzelleştirilmeye çalışılan, makyaj sürülen partinin oy potansiyeli yüzde 25 civarında"

"Alman Meclisine giren 14 Türk milletvekilinin en az üçü PKK'lı. Birisi Kongra-Gel üyesinin kızı"

ANKARA - TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Bu seçim 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa içinde çok güçlü biçimde 94 milletvekilinin en az üçte birinin Nazi olduğu bir partinin Meclis'te grup kurmasını beraberinde getirecek" dedi.

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyeren Mustafa Yeneroğlu Almanya'da gerçekleştirilen seçimleri değerlendirirken, seçimlerin deprem niteliğinde şiddetli gelişmeleri beraberinde getirdiğini kaydetti. Yeneroğlu, "Yıllardan beri dikkat çekmeye çalıştığımız ama Alman siyaseti tarafından ötelenen, ciddiye alınmayan, tepkisel bir yaklaşım olarak değerlendirilen ırkçı akımların bugün Almanya Federal Cumhuriyet'in kurulmasından sonra hiç görülmemiş şekilde güçlendiğini, toplumsal merkeze ne kadar güçlü biçimde sirayet ettiğini dünkü seçim neticeleri gösterdi. Tarihinin en başarılı günlerini yaşamasına rağmen, Merkel iktidarında son 7-8 yolda işsizlik oranının yüzde 12'den yüzde 5.5'e, ekonomik veriler itibariyle baktığımızda dış ticaret fazlasının 270 milyar avroyu geçtiği, bütçelerin eyalet, federal olsun artı verdiği, refah seviyesinin arttığı, işsizliğin bir çok eyalette olmadığı bir dönemde AfD adı altında Almanya için alternatif partisinin altı milyona yakın oy alması ve iktidarın büyük ortağı olan Hristiyan Demokrat Partisi'nin 2013'te aldığı yüzde 41.5 oyun bugün 33'e kadar gerileşmiş olması, aynı zamanda koalisyon ortağı Sosyal Demokratların 5 puan üzerinde oy gerilemesi ile birlikte tarihinde aldığı en düşük oy oranı, yüzde 20.5 oy alması çok önemli bir gelişmedir. Hristiyan Demokrat Partisi 4 milyona yakın oy kaybı yaşamıştır ve 1949'dan sonra ikinci en düşük oyunu almıştır" ifadelerini kullandı.

Jamaika koalisyonunun Almanya'da tek alternatif olduğunu söyleyen Yeneroğlu, "Seçimlerde etkili olan toplum içerisinde özellikle orta ve üst gelir grubunda yaygın görüş; 'Yabancılaşıyoruz, Almanya kozmopolit bir ülkeye dönüşüyor'. Toplumsal modernleşmeye ayak uyduramayan kesimlerin tepkisiydi. Almanya için önemli bir şey. Bu seçim 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa içinde çok güçlü biçimde 94 milletvekilinin en az üçte birinin Nazi olduğu bir partinin Meclis'te grup kurmasını beraberinde getirecek. Hatta Almanya'da göz ardı edilen bir durum şudur ki; ırkçı partinin toplum içindeki, sağcı popülist diye hafife alınan, güzelleştirilmeye çalışılan, makyaj sürülen partinin oy potansiyeli yüzde 25 civarında" dedi.

Türk kökenli 14 milletvekilinin Parlamento'ya girdiğini hatırlatan Yeneroğlu, "Bunların arasında en az üç PKK'lı var. Birisi Kongra-Gel üyesinin kızı. Bunun ötesinde bilinen isimler söz konusu. Alevi toplumunu politize etme çabaları içerisinde olan, Alevi geleneklerini aykırı biçimde, kendilerine farklı yerlere çekme çabası içerisinde olan grupların temsilcilerini birisinin de milletvekili olarak parlamentoya girdiğini vurgulamak gerekiyor. Bundan sonra Türkiye'ye yönelik provokasyonların artacağı anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

Yeneroğlu, "Eğer karşılıklı kazanıma odaklı bir siyaset Almanya tarafından takip edilmeyip, bundan sonraki süreçte de PKK'ya, FETÖ mensuplarına geniş oluşumlar sunan, orada özellikle vatandaşlarımızın meselelerini öteleyen, İslam düşmanlığını yükselen ırkçılığı, camilerimize saldırıları bundan sonra da devam ettiği süreç olursa, Türk-Alman ilişkilerinin arzu etmediğimiz biçimde gergin geçeceğini değerlendirilebilir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mustafa Yeneroğlu Almanya PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır? 31 Mart Yerel Seçimleri 2. Tura kalırsa ne olur? Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman, hangi tarihte yapılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title