Haberler

Mustafa Necati Evi Parlamenterler Birliği Binası Oldu

Eski Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati'nin Mithatpaşa Caddesi'nde Bulunan Üç Katlı Tarihi Evi, "TBMM Mustafa Necati Kültür Evi" Adıyla Parlamenterler Birliği Binası Olarak Hizmete Açıldı.

Cumhuriyetin'in ilk milli eğitim bakanlarından Mustafa Necati'nin tarihi üç katlı evi "TBMM Mustafa Necati Kültür Evi" adıyla Parlamenterler Birliği Binası olarak hizmete açıldı.

TBMM tarafından yeniden düzenlenen binanın açılış törenine TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eski Kültür Bakanı İstemihan Talay, Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan ve çok sayıda milletvekili katıldı. Mithatpaşa Caddesi'nde yer alan tarihi evin açılış kurdelesini TBMM Başkanı Toptan ve Bakan Günay'ın birlikte kesti. Toptan burada yaptığı konuşmada, tarihi evin Parlamenter Birliği Binası'na dönüştürülmesiyle büyük eksikliği hissedilen bir kültür evinin ortaya çıktığını belirtti. Toptan, "Onun ötesinde Cumhuriyetimizin en önemli isimlerinden bir tanesinin yaşamış olduğu yer, onun ruhunu rahatlatacak bir hale getirilmiş oldu. Ömrüne çok şey sığdıran önderlerden bir tanesiydi Mustafa Necati. O bir taraftan gazeteci, cephede savaşçı, o bir taraftan adalet, milli eğitim, imar bakanıydı" dedi.

Kısa ömrüne, iz bırakan birçok hizmeti sığdıran Mustafa Necati ile "Aziz Birinci Meclisin ilk üyeleri kahraman milletvekillerinin" manevi huzurlarında saygıyla eğildiğini dile getiren Toptan, binanın Ankara kültür hayatına hayırlı olmasını diledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da binanın sadece parlamenterlerin kullanacağı değil Ankara'nın sosyal ve kültürel yaşamının renkleneceği bir yer olacağını ifade etti. Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan ise binanın, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültür' diyen Mustafa Kemal Atatürk'e, Meclisin ilk başkan ve kurucusuna layık olacak şekilde hizmete sunulduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından Toptan, Bakan Günay ve diğer konuklar, TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanlığı Sergi Salonu'nda, Sanat Tarihçisi ve Ressam Işık Okşan'ın "Evler Gazi Mustafa Kemal'i anlatıyor" başlıklı sergisini gezdiler.

-"KURUFASÜLYECİ OLMAKTAN KURTULDU"

Mustafa Necati'nin 1929 yılında, 35 yaşındayken hayata gözlerini yumduğu ve önemli kararların alındığı tarihi ev bundan yaklaşık iki yıl önce kuru fasulyeci Hüsrev Lokantacılığa 49 yıllığına devredilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tahsise çıkarmasıyla 'Mustafa Necati Evi'nin işletim hakkını, kuru fasulye zincirleri bulunan Hüsrev Lokantacılık 150 bin YTL vererek 49 yıllığına devralmış ancak bu durum büyük yankı uyandırınca, devir işlemleri iptal edilmişti.

TBMM tarafından restore edilen Mustafa Necati Evi artık Parlamenter Birliği binası olarak hizmet verecek. Üç katlı tarihi binanın giriş katında, TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanlığı Sergi Salonu, Çağ ocağı ve Doktor Odası bulunuyor. Binanın ikinci katı tamamen Okuma Salonu olarak değerlendirilirken, üçüncü kattaki oda ise henüz boş. (ANKA)

(GO/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title