Haberler

Müsiad Gik Toplantısı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk Gümrüklerinde Son Dönemde Olağanüstü Bir Başarı Yakalandığını Söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk gümrüklerinde son dönemde olağanüstü bir başarı yakalandığını söyledi.

Bakan Tüzmen, MÜSİAD'ın Gaziantep Grand Otel'de yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısına katıldı. Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, gümrüklerin tamamında otomasyona geçtiklerini belirtti. Günlerce aylarca beklenen gümrük kapılarından ihracatçıların artık kolaylıkla işlerini yürüttüklerini kaydeden Tüzmen, "Türk gümrüklerinde son dönemde olağanüstü bir başarı yakalandı. Bunların hepsini sizlerle paylaşmıyoruz. Çünkü operasyonlar devam ediyor. 2003'ten önceki 3 yıla oranla, 2003'ten sonraki 3 yılda kaçakçılık yakalamalarında tam 5 kat artış sağlandı. 2003'ten önceki 3 yılda 300 milyon YTL, 2003'ten sonraki 3 yılda ise 1.5 milyar YTL değerinde yakalama sağlandı. Bu çok önemli bir başarıdır" dedi.

Gümrüklerde yaptıkları çalışmalarla özellikle uyuşturucu kaçakçılarının belini kırdıklarını ifade eden Tüzmen, "Gümrüklerde tam otomasyona geçtik. Kapıları x-ray cihazları ile donattık. Yasal olmayan ticareti caydırırken, yasal ticareti de en hızlı ve en kolay hale getirdik. Günlerce, aylarca beklenen kapılardan şimdi işlemler çok hızlı şekilde yürütülüyor. Bunu gümrüklerde çalışan 8 bin kişiyle başardık. Almanya'da gümrüklerde 40 bin insan çalışıyor. Eğer bizde de bu kadar çalışan olsa işimiz daha kolay olurdu" şeklinde konuştu.

"Dur-durak bilmediğimiz, bir çalışma içerisindeyiz. Sonu gelmeyecek bir maratondayız. Hiç durmadan devam edeceğiz" diyen Bakan Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eksikliklerin birini ortadan kaldıracağız, başkası çıkacak. Onu da düzelteceğiz, başka bir şey çıkacak. Ama devam edeceğiz. Çünkü dünya ticareti böyle dönüyor. Aşırı değerlenen TL'ye rağmen ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 62'ler seviyesinde tutmayı başardık. Bu kolay bir iş değil. Girdi maliyetlerinden hepimiz şikayetçiyiz, bu hiç arzu etmediğimiz bir şey. Enerji, su ve işçi maliyetlerini düşürmek istemez miyiz? Ama gelir-gider dengesi bu kadarına izin veriyor. Bütçeyi de gözetmek zorundayız. Beraberce yolumuza devam edeceğiz."

Son dönemdeki çalışmaları ile Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında ihracat şampiyonu olduğunu vurgulayan Tüzmen, "Sanıyorum, dünya liginde bu yıl biraz daha yukarılara çıkacağız. İhracatta dünyanın 22. ithalatta ise 16. ülkesi konumundayız. 2002'den önceki 5 senenin ihracat artış ortalaması yüzde 38'ken, 2002-2006 yılları arasındaki ihracat artış ortalaması yüzde 138. Ekstra bir 100 katılmış durumda. Bu kolay bir iş değil. Bu bizim sanayicimizin gücünün açık bir göstergesi" diye konuştu.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat da, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve sektörlerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Bolat, "Döviz kuru ve yüksek faizler bizi vuruyor. Döviz kuru 1.50'nin altına düşmemeli. hatta 1.55 seviyesinde dengede olmalı. Faizler ise acilen 4-5 puan düşmeli" dedi.

Bolat, Türk ihracatçılarına uygulanan Şengen vizesinin haksız rekabete yol açtığını ve bu konuda çalışma yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

(OÇ-ST-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title