Haberler

Müsiad Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye gibi geleceği çok parlak, orta yüksek gelir grubunda, nüfusu 80 milyonun üzerinde olan bir ülkenin yılda en az 30 milyar dolar doğrudan yatırım çekmesi lazım." dedi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye gibi geleceği çok parlak, orta yüksek gelir grubunda, nüfusu 80 milyonun üzerinde olan bir ülkenin yılda en az 30 milyar dolar doğrudan yatırım çekmesi lazım." dedi.

Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin şoklara karşı ve sorunlarına karşı dayanıklılığını artırmak için yapısal reformların önemini vurguladı.

Yapısal reformları "gelecek nesillere olan bir borç" olarak tanımlayan Şimşek, "Şimdi reform zamanı, şimdi oturup evi düzene koyma. Kırılganlıkları azaltma, dünyada olabilecek şoklara karşı direnci artırma, bünyeyi güçlendirme dönemidir." şeklinde konuştu.

Şimşek, reform alanlarını da "Beşeri sermayenin kalitesi, yatırım ortamı, Ar-Ge ve inovasyon, işgücü piyasası, yargı reformu, kamu yönetimi, kamu maliyesi, sermaye piyasası" olarak sıraladı.

Yatırım ortamının iyileştirilmesinin önemine de işaret eden Şimşek, Türkiye'de büyük cari açık olduğunu ve bunun doğrudan yatırımlarla finanse edilmesi gerektiğini söyledi.

"Yatırımların yüzde 56'sı inşaatta"

Şimşek, doğru yatırımların artırılması gerektiğine dikkati çekerek, " Türkiye'de yatırımlarda hükümetlerimiz döneminde geçmişe oranla iki kata yakın bir artış var. Yatırımların milli gelir içerisindeki payı yüzde 29'un üzerinde. Çin ve Hindistan'dan sonra en çok yatırım yapan ülke Türkiye." diye konuştu.

Yatırımların yüzde 56'sının inşaat sektörüne yapıldığını kaydeden Şimşek, imalat sanayi, makine teçhizatı, yazılım ve Ar-Ge'ye yatırım yapmanın ülke ve yatırımcılar için uzun vadede getirisinin daha fazla olacağını ifade etti.

Şimşek, Türkiye'nin İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 190 ülke arasında 60'ncı sırada olduğuna işaret ederek, "Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ, harıl harıl çalışıyorlar, büyük bir reform paketiyle inşallah ilk 20'leri hedefliyoruz." dedi. Türkiye'nin Küresel Rekabet Gücü'nde de 138 ülke arasında 53'üncü sırada olduğunu aktaran Şimşek, hedefin ilk 30 olduğunu dile getirdi.

"Yılda en az 30 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekilmeli"

Küresel yatırımların arttığını vurgulayan Şimşek, "1980-2002 döneminde 15 milyar dolar yatırım gelmiş, AK Parti hükümetleri döneminde neredeyse 190 milyar dolar doğrudan yatırım gelmiş. Türkiye gibi geleceği çok parlak, orta yüksek gelir grubunda, nüfusu 80 milyonun üzerinde olan bir ülkenin yılda en az 30 milyar dolar doğrudan yatırım çekmesi lazım." diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'de birleşme ve satın almaların gelecek dönemde hızlanacağını belirterek, "Türkiye'de geçen sene çok ciddi bir toparlanma var, biz onun devam edeceğini düşünüyoruz. Yatırım ortamı iyileşecek, ithal girdiği bağımlılığı, lojistik maliyeti düşürülecek, proje bazlı teşvik sistemini de hızlandırarak ithalatı nispeten daha makul düzeye indirecek sektörel bazda çok önemli adımları çalışıyoruz, atıyoruz." dedi.

İhracatın teknoloji düzeyinin hala düşük olduğuna dikkati çeken Şimşek, Ar-Ge sayesinde bunun ve ihracatın kilogram değerinin artırılacağını ifade etti.

Şimşek, Türkiye'de verimliliğin OECD ortalamasının altında olduğuna dikkati çekerek, ancak verimlilikte hızlı bir artış olduğunu bidirdi.

"Girişimcilik ekosistemini daha da güçlendireceğiz"

Türkiye'de girişimcilik ekosistemini daha da güçlendireceklerini ifade eden Şimşek, girişimcinin yanında olduklarını, finansman KGF ve taşınır vergi yoluyla finansmana erişimi artırdıklarını ve güçlü teşviklerin olduğunu söyledi.

Şimşek, reform gündeminde yapılacaklara da değinerek, "TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırıyoruz. Gelecek vaadeden şirketlere destek için Kalkınma Bankasının yeniden yapılandırılması, tekno-grişim fonları, sanayide dijital dönüşüm yol haritasının açıklanması, bilişim sektörüne ilave destekler... Bütün bunları çalışıyoruz, yapacağız." dedi.

Türkiye'de çalışabilir nüfusun yüzde 51'nin, Avrupa'da ise yüzde 67'sinin çalıştığını belirten Şimşek, işgücüne katılım oranının kadınlar arasında hayli düşük olduğunu ifade etti.

Şimşek, Türkiye'nin temel sorunlarından birinin de işe girme-çıkmanın maliyetli olması nedeniyle uzun çalışma saatleri olduğunu dile getirerek, "OECD ortalaması kadar imalat sanayinde bizim çalışanlarımız çalışsaydı, belki ilave yüzde 20-25 istihdam olacaktı. Bugün Türkiye'de belki hiç işsizlikten bahsetmeyecektik. Neden? Çünkü işe alma ve işten çıkarma zor olduğu için maliyeti çok büyük olduğu için fazla mesai yaptırıyorsunuz." diye konuştu.

Kısmı zamanlı çalışmanın Türkiye'de sınırlı olduğunu aktaran Şimşek, bunu üzerindeki aksaklıkların kaldırılacağını bildirdi.

"Sermaye piyasalarının gelişmesi önümüzdeki dönemde kritik bir alan"

Şimşek, genç nüfusun çalışması gerektiğinin altını çizerek, "Bu gençlerimize ilişkin hiçbir kısıt olmadan en rahat, esnek şekilde işe başlatabilmemiz ve yüklerin düşük olması lazım." dedi.

Şimşek, kamu maliyesinde de Türkiye'nin dolaylı vergilere bağımlılığının azaltması gerektiğini belirterek, gelecek dönemde gelir vergisi reformu, Vergi Usul Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, kamu harcama reformu gibi konularda çalışıldığını dile getirdi.

Sermaye piyasalarının gelişmesi için de makroekonomik istikrarın önemini vurgulayan Şimşek, sermaye piyasalarının gelişmesinin gelecek dönemde kritik bir alan olduğunu aktardı.

Bankacılık sektörü

Bankacılık sektörünün sermaye piyasalarının yüzde 82'sini oluşturduğunu belirten Şimşek, sermaye piyasalarının potansiyelinin büyük ve Türkiye'nin çok mesafe kat edeceği bir alan olduğunu söyledi.

Bankacılık sektörünün bünyesinin sağlam olduğunu, sermaye yeterlilik oranını, aktif kalitesinin yüksek olduğunu belirten Şimşek, kaldıracın düşük düzeyde bulunduğunu, sektörün karının yüzde 14,5 olduğunu kaydetti.

Sektörde kredi artış hızının normalleştiğini anlatan Şimşek, "Bir tek sorun var bankacılık sektöründe 100 liralık mevduatları var, 127 lira kredi vermişler. Şimdi daha fazla kredi vermek için bankaların dışarıdan para bulmaları lazım, bilançoyu büyütebilmeleri için." diye konuştu.

Şimşek, sigortacılık ve emeklilik fonlarının da geliştiğini kaydederek, "Önümüzdeki dönemde atıl birikimleri ekonomiye kazandırmak için çabalamaya devam edeceğiz." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Mehmet Şimşek Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title