Haberler

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan Açıklaması

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin 10 yılda 10 kat artarak 10 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Son on yılda inanılmaz bir ivme yakalayan İran ve Türkiye arasındaki ticarette yaşanan sorunların çözülmesi halinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi rahatlıkla üç katına çıkar" görüşünü bildirdi.

MÜSİAD'dan İran temaslarına ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Tebriz Valisi Dr. Ahmad Alireza Beigi'nin daveti üzerine 60'a yakın MÜSİAD üyesi iş adamı İran'a iş gezisi düzenledi.

İş gezisinin ilk gününde gerçekleştirilen "3. Doğu Azerbaycan Uluslararası Yatırım İmkanları Forumu"nda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk iş adamlarının yüksek gümrük vergisi, bankacılık sistemi ve çalışma vizesi uygulamalarından dolayı İran ile ticaret yapmaktan kaçındıklarını belirtti.

Bu sorunların çözülmesi durumunda İran'ın, Türkiye'nin en büyük ticaret partnerlerinden biri olacağını ifade eden Vardan, İran'ın daha önce Türkiye'nin Avrupa ülkeleri ile yaptığı gümrük birliği gibi bir birlik gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Vardan, şunları kaydetti:

"Gümrüklerinize bizdeki gibi gümrüklerin esnediği hatta sıfırlandığı gibi bir yapı getirin. Gümrükleri açmaktan korkmayın. Türkiye gümrük birliği sayesinde şimdi yaptığı ihracatın yüzde 90'ını sanayi ürünleriyle gerçekleştirmekte ve ihracatının yarısından fazlasını Avrupa ülkeleri ile yapmakta. Rekabette öne çıkan yatırımları çekmekte. Gümrükleri açın ki yabancı yatırımcı gelsin ürünlerini de başka ülkelere satabilsin. "

İran ve Türkiye arasında bankacılık sisteminde kopukluk olduğunu da ifade eden Vardan, burada da ana problemin, kredilerin yanı sıra mal satımındaki ödemeleri kolaylaştıracak sistemlerin kullanılması konusunda İran bankalarıyla Türk bankaları arasındaki işbirliği eksikliğinden ileri geldiğini belirtti. Vardan, "Bu ise İran ile iş yapmak isteyen Türk iş adamlarının önünü, hem işlem zorluğu hem de güvensizlik gibi problemlerle tıkamaktadır. Benzer şekilde, iş adamlarımız İran bankalarına para transferi yapmakta da zorlanmaktadırlar" dedi.

İran'da yaşamak isteyen Türklerin çalışma vizesi almakta yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Vardan, çalışma vizesi çilesi yüzünden, İran'a yatırım yapmak isteyen Türk firmalarının, elemanlarını ülkeye getiremediklerini ve büyük sıkıntılar yaşadıklarını, bu yüzden, vizelere kolaylık getirilmedikçe, İran'a yapılacak Türk yatırımlarının istenen seviyelere ulaşamayacağını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 yılda 10 kat artarak 10 milyar dolara ulaştığına işaret eden Vardan, "Bu artış hızı çok güzel, ama yetersiz. İki ülke arasındaki ticarette yaşanan sorunların çözülmesi ile iki ülke arasındaki ticaret hacmi rahatlıkla üç katına çıkar" ifadesini kullandı.

Vardan, İran Türklerinin başkenti olan Tebriz'de halkın önemli bir kesimi Türkçe konuştuğundan, Türk sanayicilerinin bölgede iş yapma olanaklarını kaçırmaması gerektiğini vurguladı.

Açıklamaya göre, forumun ardından İran Cumhurbaşkanı 1. yardımcısı Mohamad Reza Rahimi MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ile bir süre iki ülke arasındaki ticari ilişkileri görüştü.

Tebriz Ticaret, Sanayi ve Maden Odası ile imzalanan iş birliği anlaşması ile de MÜSİAD 101. irtibat noktasına kavuşmuş oldu.

Tebriz'de düzenlenen foruma konuşan İranlı yetkililer, ülkelerinin yatırım için uygun duruma geldiğini belirterek, yabancı yatırımcıları ülkelerine davet etti.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title