Haberler

Muş: Malazgirt'ten Göç Dalgası

Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, Tarım ve Hayvancılığın Gün Geçtikçe Gerilemesi ve Çiftçilerin Geçim Sıkıntısı Yaşamaları Nedeniyle İlçeden Büyük Bir Göçün Başladığını Belirterek, Bu Konuda Duyarlı Olunması Gerektiği Uyarısında Bulundu.

Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, tarım ve hayvancılığın gün geçtikçe gerilemesi ve çiftçilerin geçim sıkıntısı yaşamaları nedeniyle ilçeden büyük bir göçün başladığını belirterek, bu konuda duyarlı olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Muş'un Malazgirt İlçesi'nde yaşanan ekonomik sıkıntı göçe sebep oluyor. Başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu ilçede çiftçilik yapan vatandaşlar, içinde bulundukları geçim sıkıntısını aşmak ve çiftçilikten istedikleri geliri alamadıkları için büyük şehirlere göç ediyor. Bir yıl boyunca tarımdan elde ettiklerle geçimlerini sağlayamadıklarını ve gün geçtikçe fakirleştiklerini söyleyen çiftçiler, batı illerine göç ediyor. Son yıllarda ilçenin büyük bir göç verdiğini ve çok ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, doğup büyüdüğü topraklarda karnını doyuramayan çiftçilerin mecburen buradan ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. Bu yıl yaşanan kuraklığın ardından göçün hızlandığını ve daha fazla insanın göç etmeye başladığını kaydeden Tahsin Kılıç, "İlçede özellikle bu yıl meydana gelen göç, çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu yıl yaşanan kuraklık çiftçilikle uğraşan vatandaşları daha fazla göçe yöneltti. Köyler adeta boşalıyor" dedi.

Malazgirt'te ağırlıklı olarak pancar ekiminin yapıldığını kaydeden Kılıç, "İlçede 4 bin 300 pancar ekicisi ve 54 bin ton pancar kotamız bulunmaktadır. Ancak bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle 54 bin kotanın 10 binini ancak teslim edebiliriz. Çünkü pancar yok. Yaşanan kuraklık ilçe genelinde göçü de hızlandırdı. İki üç yıl öncesine kadar 130 hane olan Kılıççı Köyü'nde bugün sadece 35 hane bulunmaktadır. Herkes batıya göç etmiştir. Malazgirt'in bütün köyleri bu şekildedir. Batıya gidemeyen ailelerdeki genç nüfussa kış mevsimini batıda geçirip yazın tekrar köylerine dönüyor. Ama şu anda göç hat safhadadır. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Tarım çiftçiyi doyurmuyor. Bu sebeple hükümet ciddi bir hayvancılık projesi başlatarak, bu bölgede yaşayan insanları yaşadıkları, doğup büyüdükleri topraklarda kalmasını sağlamalıdır. Bu bölgenin kurtuluşu hayvancılıktadır. Faizsiz ve uzun vadeli hayvan kredisiyle bu bölge ekonomik olarak rahatlığa kavuşur. Yalnız hiç kimseye nakit para verilmeyecek. Her vatandaşa beslemesi şartıyla hayvan teslimatı yapılacak" dedi.

Malazgirt'in Akören köyünden İzmir'e göç eden Kaynar ailesi, geçinebilmek için memleketlerinden ayrılmak zorunda olduklarını söyledi. Tarım ve hayvancılığın para kazandırmadığını söyleyen Hüseyin Kaynar, "Batıda iş imkanı var. Bizde bu sebeple batıya gidip çalışmayı tercih ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title