Haberler

Mursi'den Kritik Almanya Ziyareti

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yaklaşık bir hafta süren ve 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiği şiddet olaylarının ardından Almanya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yaklaşık bir hafta süren ve 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiği şiddet olaylarının ardından Almanya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Mursi, Başkent Berlin'de, Başbakan Angela Merkel tarafından askeri törenle karşılandı. Liderler, daha sonra ikili görüşmeye geçti. Görüşmede Mısır'daki iç siyasi durumun yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve Suriye krizinin yer aldığı belirtildi.

Merkel görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, "Bizim için en önemli noktalar; diyalog kanalının, Mısır'daki tüm siyasi güçlere her zaman açık olmasıdır, bu siyasi güçlerinin '(demokratik sürece) katkı verebilmesi, insan haklarına riayet edilmesi ve tabi ki inanç özgürlüğünün yaşanabilmesidir" dedi.

Mursi ise, ülkede bu diyaloğun mümkün olduğunu olduğunu belirterek, Mısır'ın ordu tarafından yönetilen değil, hukukun üstünlüğüne dayalı bir ülke olacağını söyledi. Mursi bununla birlikte, muhalefetle bir ulusal birlik hükümeti kurma konusunda istekli olmadığını işaret etti.

Üç yıl önceki bir konuşmasında, "Siyonistler, Filistinlilere saldıran kan emicilerdir" ifadesini kullandığı için Yahudiler'in tepkisini çeken Mursi'ye basın toplantısında bu açıklamaları hatırlatıldı.

Mursi, Yahudi inancına karşı olmadığını belirterek, bu sözlerinin yaptığı konuşmadan anlamı çarpıtılarak alındığını ifade etti. Mısır Cumhurbaşkanı, "Ben, masum insanlara veya sivillere saldıranların, kan döken kim olursa olsun, hangi dinden olursa olsun, eylemlerinden bahsediyorum. Bunlar şimdi de kınadığım eylemlerdi" dedi. Mursi, "Ben bir müslümanım. İnanan biriyim. Benim inancım, tüm peygamberlere inanmamı, tüm dinlere saygı duymamı, insanların kendi inançlarına saygı duymamı zorunlu kılar" yorumunda bulundu.

Mursi'nin Almanya'nın yanı sıra Fransa'yı da kapsaması öngörülen gezisinin Paris ayağı, ülkede yaşanan iç karışıklıklardan dolayı iptal edildi. Mısır'ın demokratik seçimlerle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mursi, Merkel'le görüşmesinin ardından ülkesine hareket etti. - BERLİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Muhammed Mursi Almanya Berlin Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title