Haberler

Muratlı Bölgesinde Organik Tarım Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Güncelleme:

Toplantının açılış konuşmasını yapan Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Artvin bölgesinde halkın geçim kaynağı olan çay ve diğer tarım ürünlerinden elde edilen geliri artırmak gayesiyle yola çıktıklarını belirtti.

ÇAYKUR'a ait Muratlı Çay Fabrikası'nda yapılan toplantıya, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Genel Müdür Yardımcıları Süleyman Pınarbaş, Dr.Turgay Turna, Daire Başkanı Süleyman Bekar, ÇAYKUR Muratlı Çay Fabrikası Müdürü Gültekin Karaşah, ÇAYKUR Hemşin Organik Çay Fabrikası Müdürü Erdoğan Pınar, Hemşin, Çayeli ve Muratlı bölgesi çevre köy muhtarları, siyasi parti yetkilileri, kooperatif başkanları ve çok sayıda çay üreticisi katıldı.

Vali Necmettin Kalkan, "Bölgedeki halkımızın geçim kaynağı olan çay ve diğer tarım ürünlerinde elde ettiği geliri nasıl artırabiliriz onun arayışı içine girdik. Dünyada gelişen sektör var organik tarım, Artvin´de organik tarım olur mu, bunun bölge insanına ekonomik olarak katkısı ne olur onu da bu anlamda konuşmaya geldik. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Muratlı, Camili Macahel bölgesine yakın olduğu için organik tarım yapılabileceği ortaya çıktı. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler üzerine, Muratlı bölgesi değerlendirme içerisine alındı. Konunun uzmanları ile köy muhtarlarımızı, çay üreten üreticilerin temsilcilerini bir araya getirdik. Üreticiler, konvansiyonel üretimden organiğe geçmek istiyorlar mı, görüşlerini almak istedik. Bugün burada sizinle toplanarak, organik tarım nedir, organik çay nedir, bunu size anlatalım, sizin düşüncelerinizi alalım istedik. Artvin Valisi olarak, başınıza geleceklerden kendimi sorumlu hisseden bir idareci olarak gördüğüm için, sizden sonraki kuşaklarınızın da sağlıklı büyümesini arzu ettiğim için organik çay üretimi için ön ayak oldum" dedi.

ÇAYKUR´un organik çay ve Muratlı bölgesiyle ilgili düşüncelerini paylaşmak için böyle bir toplantı düzenlendiğini ifade eden AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla; "Faydalı olan uygulamaların bölgemizde yapılmasını istiyoruz. Organik çay üretimi üzerine yapılan tanıtım sonrası bunun faydalı mı faydasız mı olduğuna siz karar vereceksiniz. Şimdi yapılacak sunumlardan, anlatımlardan sonra bunun faydalı mı, faydasız mı olduğuna karar verecek olan yine sizsiniz. Vereceğiniz karara göre uygulama yapılacak, yani bu gönüllülük esasına göre yapılacak iştir" dedi.

Toplantıya katılanlara organik çay tarımı ve uygulama şekli hakkında bilgi veren ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu organik uygulamaların dünyada öne çıkmış uygulamalar olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Tarımda şu anki uygulamaya konvansiyonel diyoruz. Yani kimyasal gübreyle üretim yapıyoruz. Kimyasal gübre, tercih edilmesi gereken bir gübre değil. Çünkü toprağın tertibini, yapısını bozan bir gübredir ve uzun yıllar bölgede kimyasal gübre kullanıldığı için de maalesef toprak yapısını kaybetti. Bir tavla zarı kadar toprakta 3 milyon mikro organizma var. Toprağı toprak yapan bu mikro organizmalar. Kimyasal gübre kullandığımız için mikro organizmalar öldü. Ayrıca, kimyasal gübre kullanılmasından dolayı yer altı sularımız da kirleniyor. Ayrıca organik uygulamalar dünyada öne çıkan uygulamalardır. Bizim de hızlı bir şekilde organik ürünlerimizi, organik çayımızı artırarak bütün dünya pazarlarında bu yoğun talebi karşılamak ve ciddi bir yer edinmek istiyoruz. Hedefimiz Türk çayının ve ÇAYKUR´umuzun bir dünya markası olmasıdır. Cumhuriyetimizin 100. yılında 50 bin tonluk ihracat hedefliyoruz. Ve bunu da büyük oranda organik çayla yapacağımıza inanıyoruz. Organik uygulamanın ÇAYKUR´da Hemşin bölgesinde başladığını biliyorsunuzdur. Hemşin bölgesi halen bu uygulamayı sürdürüyor. Organik uygulama gönüllülük üzerinde yürüyor, burada bir zorlama yok. Herhangi bir zorlama ve yaptırım yok. Sizlerin kafalarını bulandırılan, kulaktan kulağa konuşulan sözlere itimat etmeyin. "dedi.

Konuşmaların ardından Hemşin ve Çayeli Senoz bölgesinden gelen muhtarlar organiğe geçiş sürecinde ve şuanda yaptıkları ve yaşadıklarını dinleyicilere aktardılar. Muratlı bölgesi üreticilerini temsilen bölge muhtarları ise üreticilerin görüşlerini ve merak ettikleri konularda soruları yetkililere ileterek bu konular hakkında bilgi aldılar. Söz alan Manastır Muhtarı Mehmet Şan, "Halkımızın bilinçsiz ve bilgi eksikliği ile yakalandığını ifade etmek istiyorum. Kullanılan kimyasal gübreler ile verim alıyoruz, fakat bölgemizde kansere yakalanan ve hatta maalesef hayatını kaybedenler var. Hasta sayısı yüzde 80´e ulaştı, kazandığımız para yarın sağlığımıza yetmiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Necmettin Kalkan Muratlı Hemşin Artvin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title