Haberler

Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı'na 250 Aşık Katıldı

Murat Çobanoğlu 3. Aşıklar Bayramı, Ülkenin Dört Bir Yanından ve Gürcistan'dan Gelen 250 Halk Ozanının Katılımıyla Başladı.

Murat Çobanoğlu 3. Aşıklar Bayramı, ülkenin dört bir yanından ve Gürcistan'dan gelen 250 halk ozanının katılımıyla başladı.

Kars Belediyesi'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen Aşıklar Bayramı'nda ilk olarak çevre yolu üzerindeki Murat Çobanoğlu'nun anıt mezarı ziyaret edildi. Soğuk ve yağışlı havada yapılan anma programında dualar edildi ve mezara kırmızı, beyaz karanfiller konuldu. Adana'nın Ceyhan ilçesinden ve diğer bazı illerden hayata gözlerini yummuş halk ozanlarının mezarlarından kavanozlarla getirilen topraklar, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından Murat Çobanoğlu'nun mezarına bırakıldı. Hava muhalefeti

nedeniyle kısa tutulan anma programında bazı aşıklar, anıt mezarın yanında uzun süre dua etti. Duygulanan ve gözleri dolan Konyalı aşık Nuri Şahinoğlu, duasında, "Kadim dostum, canım benim. Sağ olsaydın da her ay sana 46 numara ayakkabı alsaydım. Kabrinde rahat uyu ve hoşçakal kadim dostum. Allah'ım Murat Çobanoğlu'nu rahmetinden ırak eyleme" dedi.

Çobanoğlu'nun çok cana yakın ve şakacı olduğunu belirten Şahinoğlu, Konya Aşıklar Bayramı'na gelmesi için telefon açtığında Murat Çobanoğlu'nun, "46 numara ayakkabı alırsan gelirim. Ama en iyisi olsun, çelik çizmeli olsun" şeklindeki esprisini hiç unutamadığını dile getirdi.

Anma programının ardından 3 gün boyunca aşıkların eserlerini seslendirecekleri Kars Sanat Merkezi'ne geçildi. Devlet sanatçısı Murat Çobanoğlu'nun hayatını konu alan sinevizyon gösterisinin ardından programa geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Türkiye'de yok olmaya yüz tutan aşıklık geleneğini yaşatmak adına Kars'ta düzenlemekte oldukları Aşıklar Bayramı'nı bir devrim olduğunu söyleyerek, "Kültürünü ve tarihini bilmeyen

ulusların coğrafyasını başkaları değiştirir" dedi.

Vali Mehmet Ufuk Erden de, Kars'ın Dedekorkut'tan başlayarak Çobanoğlu'na varıncaya kadar zaman içerisinde çok güçlü aşıklar yetiştirdiğini ifade etti. Konuşmalardan sonra Vali Erden, Başkan Alibeyoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven ile devlet sanatçısı halk ozanı Şeref Taşlıova tarafından aşıklara katılım belgesi, plaket, madalya ve birer çeyrek altın verildi. Bu sırada "Derdi Derya" mahlaslı Adanalı Aşık Ali Şahin'in izleyicilere doğru dönerek plaket ve sazını havaya

kaldırıp, "6 bin cilt kitabım var Türkiye'de, ben kitapsız değilim" demesi herkesi güldürdü.

Düzenleme kurulu üyeleri Maksut Koca, Sinan Uğursun ve Günay Yıldız'ın da tanıtılmasından sonra yarışmaların divan türünde atışma, güzelleme, memleket türküsü, ustamalı hikaye, atışma, dudak değmez, irticalen şiir, muamma, Kars ve Kars Kalesi şiir, Türkiye geneli sevgi ve kardeşlik şiir dallarında yapılacağı açıklandı. Ayrıca, il düzenleme kurulu özel ödülü, en yaşlı ve en genç aşığa Dede Korkut onur ödülü olmak üzere toplam 12 dalda ödül verileceği belirtildi.

(BA-AA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title