Haberler

Mumcu Narlıdere'de anıldı

Güncelleme:

24 yıl önce aracına yerleştirilen bir bomba ile katledilen, Türk basınının özgür kalemi Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, Narlıdere Belediyesi'nin düzenlediği törenle heykeli başında anıldı.

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 24. Yılında Narlıdere Belediyesinin Narlıdere Limanreis mahallesinde bulunan Uğur Mumcu'nun heykeli başında düzenlediği törenle anıldı. Törene Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyesi ve Dokuz Eylül gazetesi genel yayın yönetmeni Murat Atilla, ADD Narlıdere şube Başkanı Yüksel Gezen, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, Meclis üyeleri, Muhtarlar, partililer ve Narlıdereliler katıldı.

Unutmayalım

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Narlıdere ADD Başkanı Yüksel Gezen konuşmasında 'Laik Cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini korumak ve savunmak için karanlıklarda korkmadan kalemi ile tüm gerçekleri satırlara aktaran ve bizi aydınlatan Uğur Mumcu'yu saygı ve sevgiyle anıyorum. Bugün tüm konuştuklarımız Mumcu'nun o yıllarda bize işaret ettikleridir. Uğur Mumcu'nun dediği gibi 'Biz unutkan bir ulusuz, unutuyoruz ölüp gidenler ve oğulları, kızları ölen ana babaları. Unutmayalım ki Cesur bir kez , korkak bin kez ölür. Önemli olan insanları mezar taşı gibi susmamasıdır" dedi.

Kendi hayatını hiçe saydı

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 24. Yılı anma töreninde yaptığı konuşmada '30 yıl öncesinde yazdığı yazılarla, anlattıklarıyla bugünleri işaret eden ve anlatan Uğur Mumcu'nun ne kadar haklı olduğunu bir kez daha görüyoruz' dedi. Batur "1993 yılının Ocak ayında, evinin önünde hain bir saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Gerçekleri hiç korkmadan dile getiren ve bu uğurda katledilen cesur bir gazeteciydi. 30 yıl öncesinden bu günleri anlattı. 30 yıl önce söylediği bir cümle özellikle çok önemli. Uğur Mumcu 'Cemaatlere, tarikatlara giren çocuklar 30 sene sonra general olacak, Cumhuriyet'e karşı ayaklanacaklar' demiş ve bugün biz 15 Temmuzun özeti olan bu gerçeği yaşıyoruz. Uğur Mumcu kendi hayatını hiçe sayarak karanlık güçlerle sonuna kadar mücadele eden bir gazeteciydi. Bu tarihte kaybettiğimiz yine bu ülke için çok önemli görev yapmış insanlarımız var. Diyarbakır emniyet Müdür Gaffar Okan 2001 yılında, yine bu ülkeye çok önemli katkılarda bulunan eski dış işleri bakanımız İsmail Cem'i buradan saygıyla anıyorum. Uğur Mumcu düşünceleri ile öngörüleri ile hiçbir zaman aramızdan ayrılmadı. Onu unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi.

Gazeteciler tehdit altında

İzmir Gazeteciler Cemiyeti genel kurulu başkanı Murat Atilla sözlerine 'Tam 17 yıldır meslek büyüğümüz Uğur Mumcuyu hiç sekteye uğratmadan anmamıza vesile olan değerli belediye başkanımız Abdül Batur'a gazeteci meslektaşlarım ve İzmir Gazeteciler Cemiyetim adına teşekkür ederek başlamak istiyorum dedi. Atilla"Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ağır saldırısı altında ve bu saldırı organize şekilde geliyor. 149 meslektaşımız bugün demir parmaklıklar arkasında. Tutuklamak artık gazeteciler için bir ceza haline döndürüldü. Savcılar artık iddianamelerine 'hükümet aleyhine yazı yazdı' kelimesini suç istinadı olarak yazıyorlar. Son bir ay içinde İzmir'de 79 meslektaşımızın basın kartı hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edildi. Basın büyük bir tehdit ve baskı altında. Gazetecilere, gerçekleri korkmadan yazan meslektaşlarımıza göstermiş olduğunuz destek için bir kez daha teşekkür ederim" dedi.

Cumhuriyet tartışmaya açılıyor

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, 'o karlı sokakta, hain saldırıda kaybetmemizin üzerinden 24 yıl geçti. 17 yıldır da biz Abdül Batur'un düzenlediği törenler ile Uğur Mumcu'yu anıyoruz' diyerek sözlerine başladı. Sertel"Sadece anmak yetmiyor, anlamakta lazım Mumcu'yu. Mumcu, 30 yıl önceden Atatürk'ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti yıkmak isteyenleri anlatıyordu. Biz bunlar sadece okuduk ve geçtik ve ne yazık ki yeterli mücadele veremedik. Bugün Türkiye'deki bütün yetkileri, yürütmeden yargıya, iç güvenlikten dış politikaya, tüm kamu atamalarına kadar her şeyi tel elde toplamak istiyorlar ve getirilen anayasa değişikliğinin özeti de budur. Anayasa değişikliğini ve Anayasanın ilk dört maddesinin tartışılabilir hale getirildiğini bizim herkese çok iyi anlatmamız gerekiyor. Yapılacak olan anayasa değişiklikleriyle Türkiye'nin bir Cumhuriyet olması tartışmaya açılıyor, laik ve sosyal bir hukuk devleti olması tartışmaya açılıyor, Başkent Ankara, Bayrağımız, İstiklal marşımız tartışmaya açılıyor. Yarın yapacaklarının işaretini bugünden vermişlerdir. Anadolu'daki köylere gittim, oradaki insanlarla konuştum yapılması planlanan Anayasa değişikliğini tüm detayları ile anlattım. Oradaki insanlar bana şöyle dediler ' Biz AKP'ye oy verdik ama bu kez hayır diyeceğiz çünkü biz kendisini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı yaptık yetinmedi, Milletvekili yaptık yetinmedi, 3 dönem başbakan yaptık yetinmedi, Cumhurbaşkanı yaptık yetinmedi, şimdi başkanlık istiyor yarın kim bilir ne isteyecek' diyorlar. Bu önemle altı çizilmesi gereken bir nokta" dedi.

Duyarlı, aydınlık insanlarımıza inanıyorum

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Uğur Mumcu anma töreninde yaptığı konuşmada "Bugün büyük insan, vatansever, dürüst ce cesur insanın ölüm yıldönümü, Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü. Onu anmak kadar anlamakta önemli. Bizler bugün buradaysak onun mücadelesini devam ettiriyoruz demektir. Cumhuriyete ve onun değerlerine karşı kim olursa olsun tüm saldırılara gereken cevabı vermeye hazırız. Referandumda da ben inanıyorum ki hayır çıkacak ve duyarlı, aydınlık insanlarımız gerekli cevabı vereceklerdir" dedi.

Cumhuriyete sahip çıkma seçimi

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise konuşmasında 'Yıllardır Uğur Mumcu'yu anmak için burada buluşuyoruz. Tek kelime ile ifade etmek istiyorum 'Nasıl bir öngörüdür ki, bugün içinde bulunduğumuz durumu 30 yıl önce görebilmiş, bunları kitaplarına yansıtmıştır. Örnek bir insandır Uğur Mumcu. Bizi uyarmış aslında biz kulaklarımızı tıkamışız. Yakın zaman içerisinde referandum için sahaya ineceğiz ve çalışacağız. Bir şeyi hatırlatmak isterim; bu bir seçim çalışması değildir. Bu iş siyasi parti meselesi de değildir. Bu seçim Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyete sahip çıkma seçimidir. Herkesin buna sahip çekmesi gerektiğini hatırlatıyorum" dedi.

Narlıdere Limanreis mahallesinde Narlıdere Belediyesi tarafından hazırlanan Uğur Mumcu anma programı, konuşmaların ardından Uğur Mumcu heykeline karanfil sunumu gerçekleştirilmesinin ardından son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Abdül Batur Uğur Mumcu Narlıdere İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title