Haberler

Mullen: Montrö'de Değişiklik Yapılmasını İstemiyoruz

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Montrö Anlaşmasında Değişiklik Yapılmasını İsteme Gibi Bir Planlarının Olmadığını Söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Montrö Anlaşmasında değişiklik yapılmasını isteme gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

Mullen, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği konutunda düzenlediği basın toplantısında,Türkiye'nin çok kritik bir bölge içinde yer aldığına işaret etti ve Orgeneral Başbuğ ile en önemlilerinden biri terör örgütü PKK'ya karşı mücadele olmak üzere pek çok askeri konuyu konuştuklarını kaydetti. Mullen, ortak işbirliğine öncelik verdiklerini ve gelecekte de vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştüğünü hatırlatan Mullen, "İki ülke ortak menfaatleri paylaşıyor ve gelecekte de paylaşmaya devam edecek" diye konuştu.

Ziyaretiyle ilgili açıklamasının ardından soruları yanıtlayan Mullen, "ABD'nin, Montrö Anlaşmasının değiştirilmesi talebinde bulunma gibi bir planı var mı" sorusu üzerine, böyle bir planlarının olmadığını ifade ederek, "Amerikan gemileri bu anlaşmaya tamamen uymuşlardır ve bu çerçevede hareket etmeye devam edeceğiz. Gürcistan'a giden Amerikan gemilerinin hepsi insani yardım götürme amacıyla yola çıkmıştır" dedi.

İnsani yardımlar için neden sivil değil de askeri gemilerin kullanıldığına dair soru üzerine de Mullen, krizle bağlantılı olarak acilen harekete geçilmesi gerektiğini ve bu gemilerin hazır olduğunu söyledi.

ABD'nin Irak'tan asker çekme sürecinde Türkiye'den beklentisine dair bir soruya da Mullen, görüşmelerinde Irak konusunu ele aldıkları, ancak Türkiye'den özel bir talebinin olmadığı yanıtını verdi.

Sınırötesi tezkereye dair soru üzerine de Mullen, bu konudaki politikayı belirlemenin Türk hükümetine ait olduğunu söyledi.

Mullen, terör örgütü PKK konusundaki istihbaratın devam edip etmeyeceği şeklindeki soruyu da "PKK terörüne karşı mücadele etmeyi her zaman sürdürmemiz gerekiyor bunu da yapmaya kararlıyız. Bu konudaki istihbarat paylaşımı da devam edecektir" diyerek yanıtladı.

Bir soru üzerine, Türkiye'ye gelişinin ana amacının iki ülke arasındaki askeri ilişkiler olduğunu söyleyen Mullen, Orgeneral Başbuğ görevi devraldıktan sonra onun ilk ziyaretçisi olmaktan büyük onur duyduğunu söyledi.

Aralarındaki güçlü ilişkileri devam ettirmek istediğini belirten Mullen, bir başka soruya cevaben, temasları sırasında, Irak'ın kuzey sınırı, orada karşılaşılan zorluklar ve bu zorluklarla mücadelede işbirliğini devam ettirmeleri gerektiği hususlarına değindiklerini aktardı.

Bir soru üzerine, NATO ülkeleri ve Karadeniz'in çevresindeki ülkelerin katıldığı Karadeniz'deki operasyonların uzun bir geçmişe dayandığını kaydeden Mullen, "Uluslararası deniz sahası ve Montrö Anlaşması çerçevesinde orada varlığımızı sürdürmeyi umuyoruz" dedi.

Mullen, bir diğer soruya yanıtında, Türkiye'deki temaslarında Kerkük'ün ve kuzey Irak'ta barış ve istikrarın önemi hakkında konuştuklarını belirtti.

Bölgede çözülmesi gereken sorunların farkında olduklarını söyleyen Mullen, "Bunlar siyasi konular. Biliyorum ki, hem Irak hem benim ülkem hem Türkiye hem de diğer ülkelerdeki siyasetçiler de bu konularda endişelere sahip. Biz bu konuları barışçıl, Irak'ın bütünlüğünü sağlayacak yönde bir çözüm bulmalıyız" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title