Haberler

Mülkiye Müfettişi Yetiştirilmesine Yeni Yönetmelik

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığının mülkiye müfettişi ihtiyacının karşılanmasına ilişkin tüm işlem ve değerlendirmelerine temel oluşturacak düzenlemelerini içeren “Mülkiye Müfettişi Seçme Sınavı ve Yetiştirilmesi Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

38 YAŞINDAN KÜÇÜKLER SINAVA GİREBİLECEK

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğü uyarınca hazırlanan yönetmeliğe göre Mülkiye Müfettişliği sınavına; kaymakamlık sıfatını kazandıktan sonra, bakanlığın merkez birimleri ve illerde en az 6 yıl çalışmış, mahrumiyet ilçesi hizmetini bitirmiş, yarışma sınavının açıldığı yılın Ocak ayının birinci gününde 38 yaşını doldurmamış, meslek mensupları başvurabilecek. Başvuruların ardından ilk inceleme ve değerlendirme aşaması başlayacak ve 60 ve üzeri sicil puanı olanlara konumlarına uygun biçimde en fazla 60 puan verilecek. Müfettiş değerlendirmeleri 15, takdirnameler 10, yabancı dil bilgisi 10, akademik çalışmalar en fazla 5 puana kadar etki edecek. Tersi biçimde alınan cezalarla orantılı biçimde en fazla 30 puanlık eksiltme de yapılabilecek. Bu değerleme sonucunda 70 puan ve üzeri alanlar bir listede puanlarına göre sıralanacak.

Klasik ve test usulü yapılabilecek sınavlar Ankara’da gerçekleştirilecek. Yazılı sınav komisyonu Teftiş Kurulu Başkanının başkanlığında, Personel Genel Müdürü ile başkanın görevlendireceği bir müfettişten oluşacak. Sınav soruları ve yanıtları, sınavdan bir gün önce belirlenip imzalanarak mühürlü bir zarf içerisinde Teftiş Kurulu Başkanına verilecek.

Sınavda başarılı sayılabilmek için en az 70 puan alınması gerekecek. İlk yapılan değerlendirme listesi gibi bu sınav sonuç listesine de 7 gün içinde itiraz edilebilecek, ancak itirazları da aynı komisyon değerlendirecek.

SINAVA KAZANAN HER ADAYI İKİ MÜFETTİŞ İNCELEYECEK

Yazılı sınavda 70 ve daha fazla puan alan başvuru sahiplerinin değerlendirilmesi amacıyla Teftiş Kurulu Başkanlığı, her bir başvuru sahibi için en az iki müfettiş görevlendirecek. Müfettişler adayları halen çalıştıkları birimde değerlendirecek, ancak bu çalışılan yerde en az iki yıl doldurulmamışsa önceki görev yerlerinde de değerlendirme yapılabilecek. Değerlendirme sırasında, ilgililerin genel iş ve yürütümlerinin incelenmesiyle maiyetinde çalıştıkları valilerin görüşlerine başvurulması de esas olacak. Ancak başvuru sahibinin astı konumunda olan görevlilerin görüşlerine başvurulmayacak. Bu işlemler sırasında ilgili hakkında yargıda süren bir kovuşturma olup olmadığına özellikle dikkat edilerek değerlendirme raporunda gösterilmesi özel önem taşıyacak.

Bu raporların hazırlanmasının ardından aynı üyelerle sözlü sınav komisyonu oluşturulacak ve belirlenen hukuk alanlarıyla ilgili “yeteri kadar” soru sorulacak. Sözlü sınav sonrasında en yüksek alandan itibaren bir liste hazırlanarak tutanağa bağlanacak.

Daha sonra mülkiye müfettişliği için başvuranların yazılı ve sözlü sınavdan aldıkları notların ortalaması alınarak yeniden bir başarı listesi yapılarak, 7 gün içinde sınava katılan bütün adaylara gönderilecek.

6 AY YETİŞME, 3 YIL ÇIRAKLIK DÖNEMİ

Atama, açıklanan kadro sayısına göre başarı listesi sırası üzerinden yapılacak. Bu müfettişlerin yetişme dönemi en az 6 ay olacak ayrıca bu sırada 15 günden az olmamak üzere uyum eğitiminden de geçirilecekler. Uyum eğitimini tamamlayan müfettişler, en az 3 yıllık kıdemi olan mülkiye başmüfettişleri yanında göreve gönderilecekler. Refakat sürecinde müfettişlerin olabildiğince çok sayıda teftiş, soruşturma, inceleme, araştırma görevlerine gitmeleri sağlanacak. Bu yetiştirilme sürecinde belli konularda eğitim seminerleri de düzenlenecek. Yetişme ve deneme süresini tamamlayan müfettişler hakkında, yanlarına verildikleri her müfettiş tarafından birer değerlendirme raporu düzenlenecek. Bu raporlarda müfettişlerin bilgi dereceleri, inceleme ve araştırma, yazılı ve sözlü anlatım yetenekleri ve yaptıkları çalışmalar açıklanarak, yeterli olup olmadıkları belirtilecek.

Mülkiye müfettişi olarak en az 6 aylık görev süresini tamamlayan müfettişler yazılı ve sözlü yeterlik sınavından geçirilecek. Sınava gireceklere sınav konuları en az 10 gün önce bildirilecek. Bu sınavdan en az 70 puan alınması gerekecek.

YETERLİK SINAVINI VEREMEYENE 3 AY EK SÜRE

Yeterlik sınavında en az 70 puan alamayanlara, verilecek 3 aylık ek sürenin ardından bir sınav daha yapılacak. Ek sınavda da başarılı olamayanlarla geçerli mazereti olmaksızın sınava girmeyenler eski görevlerine veya durumlarına uygun başka görevlere atanmak üzere bakanlık Personel Genel Müdürlüğüne bildirilecek.

SORU BANKASI OLUŞTURULACAK

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title