Haberler

Muhtarlardan İmar Çağrısı

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Adnan Menderes, Akpınar, Kazım Karabekir, Nurlupınar ve Turgut Özal Mahalle Muhtarlarını makamında konuk etti.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Adnan Menderes, Akpınar, Kazım Karabekir, Nurlupınar ve Turgut Özal Mahalle Muhtarlarını makamında konuk etti. Başkan Ergün'ün makamında tek tek söz alarak konuşan muhtarlar imar isteğinde bulunurken, ziyarette kentin çöp sorunundan, atık su arıtma tesisine, hızlı tren hattından, sulama kanalı ve sosyal konut projesine kadar birçok konu gündeme geldi.

Manisa'nın yıllardır kanayan yarası haline gelen imar, çöp, atık su arıtma tesisi gibi konular üzerinde uzun süredir çalışma içerisinde bulunan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, mahalle muhtarlarını makamında kabul ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Ergün'ü ziyarete Adnan Menderes Mahalle Muhtarı Fevzi Kayacan, Akpınar Mahalle Muhtarı Bişar Saknuk, Kazım Karabekir Mahalle Muhtarı Tekin Aydın, Nurlupınar Mahalle Muhtarı Süleyman Seven ile birlikte Turgut Özal Mahalle Muhtarı İsmet Bakşi katıldı. Ziyarette Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıldil ile birlikte İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş Köroğlu'da hazır bulundu. Ziyarette öncelikle kentin en acil sorunu olan imar isteğinde bulunan muhtarlar, konunun çözümü noktasında Başkan Ergün'den destek istedi. Ziyarette ilk sözü Nurlupınar Mahalle Muhtarı Süleyman Seven aldı. Seven, "Sizler bizim gözümüzü açtınız. Geçtiğimiz dönemde hazırladığınız imar planıyla tren yolu ve sulama kanalları içerisinde bir mahalle olmamamız gerektiğini bizlere gösterdiniz. Sizlerin sayesinde bilinçlendik. Bu tren yolu ve sulama kanalları olduğu sürece bizim sorunumuz ömür boyu sürecektir. Biz bunun kaldırılmasını istiyoruz" dedi. Akpınar Mahalle Muhtarı Bişar Saknuk ise 26 yıldır Manisa'da yaşadığını ifade ederek, " Mahallemizin sorunlarını biliyoruz. Biz imar mağduruyuz. Kentin birçok yerinde çok katlı yapılaşma varken, bizim mahallelerimizde neden yok diye kendimize soruyoruz. Bu imar sadece bizim değil Manisa'nın sorunu. Bilindiği üzere mahallemizin tek bir çıkışı var. Tren yolu ve sulama kanalları mahallemizi çevirmiş durumda. Bu nedenle acil olarak imar istiyoruz" şeklinde konuştu.

Adnan Menderes Mahalle Muhtarı Fevzi Kayacan ise geçtiğimiz dönemde de imar konusunun sürekli konuşulduğunu ancak reddedildiğini belirterek, "Artık imar konusunda yanınızdayız. Bu insanları artık uyandıralım istiyoruz. Ölene kadar böyle yaşayamayız. Kimisi tandırda ekmek yapıyor, affedersiniz kimi evinde hayvan bakıyor. Bölgemiz kanser hastası gibi bir türlü iyileşemiyor. Artık bu sorunların üstesinden gelmeliyiz. Sizin bu konuda ki çabalarımızı biliyoruz. Siyaseti bir kenara bırakıp el birliği ile kente bu imarı kazandırmalıyız. Ama inanıyorum ki bu kanserden bizi siz kurtaracaksınız" dedi. Turgut Özal Mahalle Muhtarı İsmet Bakşi'de imarın yanı sıra çöp konusundan dert yanarken, "Bu kanayan yara ile ilgili çalışmalarınızı biliyoruz ve bu dertten bizi en kısa zamanda kurtaracağınızı düşünüyoruz" diye konuştu. Kazım Karabekir Mahalle Muhtarı Tekin Aydın'da imar olmadığı için mahallelerinde hiçbir hizmetin yapılamadığını dile getirirken, "Tren yolundan dolayı büyük sıkıntı içerisindeyiz. Eğitim alanı, camii gibi eksikliklerimiz var. Konunun biran önce çözülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'de mahalle muhtarlarını makamında konuk etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Manisa'da 26 yıldır yapılamayan imar konusuna kendilerinin el attığını hatırlatan Başkan Ergün, "Tabi ki eksikliklerimiz oldu. Kendimizi iyi anlatamadık. İmarla ilgili projelerimizi meclise sunduk. O zaman kabul edildi. Ancak siyasi propaganda malzemesi haline getirilerek bu projeler kabul edilmedi. Sonuçta kaybeden yine Manisa oldu. Hazırladığımız bu projelerin üzerinde değişiklik yapılabilirdi. Binlik planlara daha geçilmemişti. Zaman kaybettik. İmarla ilgili yine bir çalışma içerisine girdik. Her şeyin hayırlısı olsun" dedi.

Hızlı tren yolu hattı ile ilgili de konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, hem İstanbul, hemde Ankara hattından gelen tren yolu birleştiğinde o bölgeye imar yapılamayacağını belirterek, "Bu konuyu şimdi Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı olan dönemin Manisa Valisi Celalettin Güvenç ile birlikte Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'a ilettik. Kendilerine hızlı tren hattını çevre yoluna paralel olarak alın dedik. Bu proje Manisa'yı ikiye bölmesin dedik. Ancak arkası gelmedi. Geçtiğimiz günlerde Azmi bey Devlet Demiryolları Genel Müdür Yardımcısı ile Ankara'da hafif raylı sistem ile ilgili bir görüşme yaptı. Bu konu görüşmede dile getirildi. Şu anda bu konu Ankara'da görüşülüyor. Eğer bizim isteğimiz şekilde bir değişiklik yapıldığı takdirde Manisa'nın önü açılacaktır. Yine mevcut hat şehir içi taşımacılıkta ve raylı sistemde kullanılabilir" diye konuştu.

Şehir içerisinden geçen DSİ'ye ait sulama kanalları konusuna da değinen Başkan Ergün, "Bundan iki yıl öncesinde Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu'nu milletvekillerimiz ile birlikte ziyaret ettik. Manisa'nın paftalarını masaya açarak konuyu gündeme getirdik. Bu kanalların güzergahlarında değişiklik yapma taaddüdüne garanti verecek protokole imza atacağımızı söyledik. Sayın bakanımızda uygun gördü. Ancak imar planları iptal edilince bu konuda rafa kalktı. Biz bu konuların hepsine vakıfız. Hep birlikte uzlaşarak, çözerek en iyisini yapalım düşüncesindeyiz" dedi.

Tren yolu hattında Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan üç adet üst geçit projesi ile ilgili de konuşan Başkan Ergün, "O bölgede ki mahalleleri ziyaretlerimizde halkımızdan bizden üst geçit talebinde bulunmuştu. Bizde bunun üzerine Devlet Demiryolları ile görüşerek üç adet üst geçidin yapımını 500 bin TL maliyetle tamamladık. Ancak bu üst geçitlerinin projelerini biz çizmedik. TCDD'nin standart olan projelerini uyguladık. Onların verdiği projeleri uygulamak zorundayız. Yüksek olduğunu biliyoruz. Ancak bu projenin hazırlanmasında bizim tırnak ucu kadar katkımız yok. Onlar ne söylediyse onu uyguladık" şeklinde konuştu.

Manisa'nın 40 yıldır çözülemeyen sorunu çöp konusunda da sona gelindiğini müjdeleyen Başkan Ergün, "Bu konuda her türlü girişimde bulunduk. Bilindiği üzere daha önceki yerle ilgili baktık ki sonu gelmeyecek., yeni yer tespitinde bulunduk. Eskiyi unuttuk. Yaptığımız süreci biliyorsunuz. ÇED raporları, Başbakanlıktan izinler, Maliye bakanlığından izinler bunların projelerinin hepsini hazırladık. Allah nasip ederse önümüzdeki hafta bununda izini bakanlıktan çıkıyor. Bildiğiniz üzere yeni yerde beş kilometrelik yolu açtık. Bakanlık şu eksik dedi yaptık. Bu eksik dedi yaptık. Geçtiğimiz günlerde bakanlık müsteşarı bizleri ziyaret etti ve müjdeler verdi. Ama biz yüzde 40 hibeyi bekliyoruz. Buradan Manisa Milletvekillerine de sesleniyorum. Bakanımızı bir daha ziyaret edelim. İhale aşaması tamamlandıktan sonra hibe ile ilgili talepte bulunalım. Burada kendimiz için değil kentimiz için bir şeyler istiyoruz. Bütün çalışmalarımız bu yönde" dedi.

Sadece Manisa değil Salihli, Turgutlu, Alaşehir, Kula, Selendi, Sarıgöl, Gördes ve Köprübaşı'nı da içerisine alan yeni bir çöp tesisi için üç aydır çalışma içerisinde olduklarının da altını çizen Başkan Ergün, "Bu bölgede ikinci bir çöp tesisi yapılması da gündemimizde. Zamana karşı yarışıyoruz. Manisa'da ki tesis için inşallah projeler bize verildiğinde ihale sürecini hemen başlatacağız. Niyetimiz 2015 yılında Manisa'da ki çöp tesisinin inşaatına başlamak" şeklinde konuştu.

Konuşmasında imar konusuna sürekli değinen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, geçen dönem imarı iyi anlatamadıklarını belirterek, "Eksikliklerimiz oldu bu gerçek. Çuvaldızı ilk önce kendimize batırıyoruz. Ancak şunu kabullenin beş metrelik yola beş katlı imarı, Cumhurbaşkanı'da gelse, Başbakan'da gelse veremez. Bunu kafanızdan silmelisiniz. Biz zaten düşüncelerimizde yüksek katlı plan anlayışını benimsiyoruz. Ancak burada sıkıntı on komşunun bir araya gelerek arsasını müteahhide vermesi kafalarda sıkıntı oluşturdu" diye konuştu.

Turgut Özal Mahallesi'nde yapılması planlana hastane yanında 50 hektarlık alanda sosyal konut projesi yapmayı planladıklarını muhtarlarla paylaşan Başkan Ergün, "Allah nasip ederse orada TOKİ konutlarından daha modern ama bizzat belediyemizin bünyesinde oluşturulacak olan modern konutları hayata geçireceğiz. O zaman tren yolunun kenarında, sulama kanalının yanında oturan vatandaşlarımıza gel kardeşim kaloriferli, depreme dayanıklı dairene geç otur diyeceğiz" dedi.

Manisa'nın deprem kuşağında olduğunu ve artık insanların depreme dayanıklı modern binalarda oturması gerektiğinin altını çizen Başkan Ergün, "Manisa'da Allah korusun deprem olsa hangi bina sağlam kalır bu tartışılır. Bunun vebalinin altına kimse giremez. Bu nedenle kimse mağdur edilmeden, gönül rızasıyla hakkını alacak. Tabi mevcut evinin arsa değeri yapılacaktır. Kendi evi 100 metreye karşılık geliyor, hak sahibi 130 metrekare istiyorsa farkını verip evine geçecek.

BÜYÜKŞEHİRDE YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ

İnsanların yaşantılarına saygı duyduğunu ancak büyükşehirde yaşamaya alışmak gerektiğini ifade eden Başkan Ergün, "Geldiğimiz yerlerde farklı yaşam tarzlarımız olabilir. Ancak artık mahalle içerilerinde hayvan barınakları olmamalı. Bunlara da çözüm getirmek zorundayız. Değişime ayak uydurmalıyız. Ben saygı duyuyorum. Ekmeğini pişirecek, hayvanına bakacak. Ama o zaman mekanını değiştirecek, bunlar artık büyükşehirlere yakışan şeyler değil. Allah nasip ederse bunlarında üstesinden geleceğiz. Allah bize yanlış yaptırmasın. Kimseyi mağdur etmek gibi bir düşüncemiz yok. Yarın yine yüz yüze bakacağız. Allah yüzümüz açık, alnımız ak olarak bu hizmetleri yapmayı bize nasip etsin" şeklinde konuştu.

BU İŞTE SİYASETE YER YOK

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, konuşmasının sonunda muhtarlardan bir ricada da bulunarak, "Sizlerden ricam bu işte siyasete yer yok. Yapacağımız bu imar halkımız açısından büyük önem arz ediyor. Bütün il genelinin planlanması bir yılı bulacak. Tabi öncelikle 25 binlik planlar yapılacak. Sonra beş binlik ve en sonra binlik planlar hazırlanacak. Tabi ilçelerle birlikte bu süreç iki yılı kapsayacak. Amacımız bu süreyi daha da öne çekebilmek. Diğer siyasi partilerle de görüşün. Bu işin üstesinden hep birlikte gelelim" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kazım Karabekir Cengiz Ergün Turgut Özal Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title