Haberler

Muhsin Ertuğrul'da Perde Kapandı

İstanbul'un Kültür Hayatında Bir Devir Kapandı... Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosunun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezince (İmp) Hazırlanan "Harbiye Kongre Vadisi Projesi" Kapsamında Yıkımına Başlandı.

İstanbul'un kültür hayatında bir devir kapandı... Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosunun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezince (İMP) hazırlanan “Harbiye Kongre Vadisi Projesi” kapsamında yıkımına başlandı.

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhsin Ertuğrul Tiyatrosuna Bağlı Sanatsal Faaliyetler-Çok Amaçlı Salonlar Alternatifli Mimari Öneri Projesi” inşaat işi ihalesini 207 milyon YTL fiyat teklifiyle kazanan Taca İnşaat Ticaret Limited Şirketi ile Sembol İnşaat ortak girişimi, 14 Şubat 2008'de yer teslimini aldıktan sonra, Mart ayının ilk haftasından itibaren inşaat çalışmalarını başlattı.

Çalışma kapsamında ilk aşamada, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezinin yayaya açık olan ön giriş kısmının altında yer alan otopark yıkıldı. Kongre merkezine giriş ise yan kapıdan verildi. Hilton ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu arasındaki yolda da çalışma yapılacağı için her iki binaya giriş, itfaiyenin olduğu arka bölgeden sağlanmaya başlandı.

Mart ayı sonuna kadar faaliyetlerine devam eden Muhsin Ertuğrul Tiyatrosunun yıkımına ise yeni başlandı.

Çok hızlı bir şekilde sürdürülen yıkım çalışmalarının birkaç gün içinde tamamlanması planlanıyor. Yıkım çalışmaları nedeniyle bu cadde araç trafiğine kapatıldı.

Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu önündeki yol da yerin altına alınacağı için burada sürdürülecek çalışma nedeniyle Haziran ayına kadar açık hava tiyatrosunda faaliyet yapılamayacak. Ancak Temmuz ayından itibaren etkinlikler yeniden başlayacak. Açık hava tiyatrosunun üstü kapatılmadan mevcut kullanımı, amacına uygun olarak sürecek.

PROJENİN UYGULAMA PLANLARI KURULDA ONAYLANDI

Avan projesi 6 Eylül 2007'de İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylanan “Harbiye Kongre Vadisi”nin uygulama projeleri de onaylandı. Proje uyarınca, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu yerine Lütfi Kırdar Kongre Binası ile uyumlu ve yüksekliğini aşmayacak yeni bina yapılacak.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Rumeli Salonu, Hilton Convention Center ve Gümüş Caddesi, Harbiye Orduevi ve Askeri Müze, Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu ve Taşkışla Caddesi arasında kalan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan Şişli'deki 17 bin metrekarelik alanı kapsayan projede, toplam inşaat alanı 83 bin 695 metrekare olacak.

11 KATLI TİYATRO BİNASI YAPILACAK

Yapılacak yeni tiyatro binası, 5 katı yer üstünde, 6 katı da yer altında olmak üzere 11 kattan oluşacak. Mevcut binadaki yönetim birimleri başka bir yere taşınacak. Eski binanın oturduğu 1525 metrekarelik inşaat alanı, yeni binada 3 bin 500 metrekare olacak. Mevcut binadaki 600 kişilik seyirci kapasitesi de yeni binada 696'ya çıkarılacak.

Yeni tiyatro binasında zemin dahil, üst katlarında 6 sanatçı odası, 368 metre karelik fuaye alanı, ses, ışık kontrol, sahne ve sahne arkası oyuncular için lobi, prova odası ve diğer teknik birimler yer alacak.

Tiyatro binasının altında yapılacak 6 katta da hem Muhsin Ertuğrul Tiyatrosunu, hem de Lütfi Kırdar Kongre Merkezini destekleyecek 4 adet çok amaçlı salon, 2 katta 759 araç kapasiteli kapalı otopark, kafeteryalar ve bin ofis bulunacak.

YENİ MEYDAN OLUŞTURULUYOR

Projede, araç trafiği Taşkışla Caddesi Rumeli Salonu'nun ön kısmından itibaren yer altına alınarak, Hilton Convention Center hizasında yüzeye çıkarılacak. Böylece Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosunun önünde bulunan alan araç trafiğine kapatılarak, tamamen yayalaştırılmış yeni bir meydan oluşturulacak.

Bu alanda sadece acil durumlar için servis yolu bağlantısı yapılacak. Oluşturulacak meydan, kent içinde kamuya açık her türlü sanatsal açık hava etkinlikleri ve festivallerin düzenlenebileceği bir dolaşım alanı olacak.

Taşkışla Caddesi üzerindeki trafik akışı yine çift yönlü olarak çalışacak. Rumeli Salonu'na ulaşımın bağımsız hale getirildiği projede, tünel üzerinde araçlara dönüş verilerek, tekrar Taşkışla Caddesine katılım sağlanacak.

Üst meydan kotunda yer alan Gümüş Caddesi, Lütfi Kırdar ile Hilton arasında sadece servis yolu işlevini yüklenecek ve bunun dışında alan tamamen yayaların kullanımına ayrılacak.

AÇIK HAVA TİYATROSUNUN ÜZERİ KAPATILMAYACAK

Projede, yapı alanının büyük bir kısmının yer altında yapılacak olması nedeniyle siluet etkisinin korunacağı belirtiliyor.

Projede ayrıca, bu meydana en büyük katkıyı yapacak olan Açık Hava Tiyatrosunun üzerinin hiçbir şekilde kapatılmayacağı ve mevcut kullanımının amacına uygun olarak sürdürüleceği ifade ediliyor. Açık Hava Tiyatrosu önünde oluşturulacak meydan ile üst kottaki Muhsin Ertuğrul Sahnesini de içine alan meydan arasındaki yeşil bant korunacak.

Ancak, inşaat faaliyetleri sırasında inşaat sınırına giren ağaçlar, hazırlanan raporlar doğrultusunda ve tekniğine uygun olarak buradan taşınacak.

Hazine Müsteşarlığının “Harbiye Kongre Vadisi”nin 2009 yılı Ekim ayında İstanbul'da yapılacak IMF Guvernörler Toplantısına yetiştirilmesini istemesi nedeniyle çalışmalar çok hızlı bir şekilde sürdürülerek, 2009 yılı Mayıs ayında tamamlanacak. Dünya Bankası, Haziran ayından itibaren yeri teslim alarak, test çalışmalarına başlayacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title