Haberler

Muhammed Yunus: "2030'a Kadar Fakirliği Sıfırlayabiliriz"

Nobel Barış Ödülü Sahibi ve Grameen Bank Başkanı Muhammed Yunus, "Artık Fakir İnsan Görmek İstemiyoruz ve Bunu Önlemek Mümkün. Bangladeş'te Fakirlik Yılda Yüzde 2 Düşüyor. Böylece 2015'te Yarıya İndirme Hedefi Yakalanabilir. Fakirliği 2015'te Yarılayabilirsek, 2030'da da Sıfırlayabiliriz" Diye Konuştu.

Nobel Barış Ödülü sahibi ve Grameen Bank Başkanı Muhammed Yunus, artık fakir insan görmek istemediklerini ve bunu önlemenin de mümkün olduğunu belirterek, Bangladeş'te fakirlik yılda yüzde 2 düşüyor. Böylece 2015'te yarıya indirme hedefi yakalanabilir. Fakirliği 2015'te yarılayabilirsek, 2030'da da sıfırlayabiliriz" diye konuştu.

5. Dünya Odalar Kongresi ikinci gününde özel oturumda kongre katılımcılarına hitap eden Nobel Barış Ödülü sahibi ve Grameen Bank Başkanı Muhammed Yunus, yoksullar için mikro kredi veren Grameen Bank'ın kuruluş sürecine ilişkin bilgi verdi. Öncelikle normal bankalarla, fakir insanlara kredi verdiklerini belirten Yunus, 2 yıllık lobi çalışmasının ardından Bangledeş hükümetinin yeni bir yasa çıkarmasını saladıkları ve "Köy Bankası" adı altında bir banka kurarak yoksul insanlara kredi vermeye başladıklarını söyledi. Yunus, Granmeen Bank'ta uygulanan ilkelerin normal banka ilkelerinin tam tersi olduğuna işaret ederek, en az varlığı olan insanlara kredi verdiklerini, hiçbir garanti istemediklerini, hukuki işlemler yürütmediklerini ve çoğunlukla kadınlara kredi verdiklerini ifade etti. Yunus, kadınlara daha çok kredi vermeleri nedeniyle, isimlerinin "Köy Kadınlar Bankası" olarak değiştirilmesine yönelik önerilerin geldiğini dile getirdi.

Grameen Bank'ı diğer bankalardan ayıran özelliğin sadece küçük miktarda kredi vermesi olmadığını dile getiren Yunus, yoksullara sadece düşük miktarlı kredi vermediklerini, bunun yanı sıra yoksul insanlarla yeni yöntemlerle bankacılık işlemleri yaptıklarını kaydetti.

Yunus, bankanın para kaynağının toplanan mevduatların partnerlere dağıtılmasından geldiğini belirterek, bir şube açıldığında şubenin önce gittiği yerdeki mevduatları harekete geçirerek kendi kaynağını oluşturmasını beklediklerini aktardı.

Dünya genelinde bütün herkesi kapsayacak bankacılık sisteminin oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Yunus, tek hedefin karın maksimizasyonu olmasınında insanoğluna bir hakaret olarak gördüğünü söyledi. Yunus, insanın diğer özelliklerini de ele alan bir yaklaşım geliştirilmesi gerektiğini, bunun da sosyal ticarette bulunabileceğinin de altını çizdi. Yunus, "Artık fakir insan görmek istemiyoruz ve bunu önlemek mümkün. Bangladeş'te fakirlik yılda yüzde 2 düşüyor. Böylece 2015'te yarıya indirme hedefi yakalanabilir. Fakirliği 2015'te yarılayabilirsek, 2030'da da sıfırlayabiliriz" diye konuştu.

Mikro sistemi başlangıç aşamasındayken çeşitli toplantılarla uluslaraarası kurumların da katılımıyla düzenlenen bilgilendirme toplantılarda bu sistemi harekete geçirilemeyeceğine yönelik görüşlerin çok olduğunu söyleyen Yunus, kendisine, her fakir insanın girişimci olmayabileceği yönünde eleştiriler geldiğini de kaydetti. Yunus, insanların doğası girişimci olduğunu, bazılarının bu girişimcilik ruhunu harekete geçirebildiğini, bazılarının da bu yeteneğin farkında olmadığını vurguladı. Bu tezi çürütmek için Bangladeş'te dilencilere yönelik çalışma yürüttüklerini kaydeden Muhammed Yunus, her insanın güçlüklerle mücadele etme yeteneği bulunduğunu ancak içlerindeki cevheri ortaya çıkarmalarına toplumun izin vermediğini ifade etti. Yunus, "Fakirlik insanlar tarafından yaratılıyor. Fakirliği yaratan bizim yarattiğimiz sistem. Dışarıdan empoze edilen herşey tekrar kaldırılabilir. Burada önemli olan, ilk adımı atmaktır" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title