Haberler

Muhafız Alayı Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan eski astsubay Özden Ünal, olay tarihinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda, Köşk Muhafız Komando Birliğinde keskin nişancı kısım komutanı olarak görev yaptığını anlattı.

14 Temmuz'da nöbetçi olduğu için ertesi gün izinli olduğunu, evde oturduğu sırada saat 21.00 sıralarında Birlik Komutanı eski binbaşı Osman Koltarla tarafından WhatsApp grubuna "alarm" mesajı atıldığını belirten Ünal, bunun üzerine astsubaylar Ali Demirer ve Tuncer Eren'le birlikte saat 21.30 gibi alaya giriş yaptıklarını anlattı. Ünal, alaya geldikten sonra 00.30 civarında içtimaya geçtiğini, orada Koltarla'nın kanun ve nizam çerçevesinde hareket edileceğini söylediğini, akabinde alaydan çıkarak MSB Oran lojmanlarına gittiklerini ifade etti.

Saat 01.15 sıralarında MSB Oran Lojmanlarına girdikleri esnada TRT'ye giden başka birlikte görevli bir yüzbaşının Koltarla'yı aradığını ve içeride yaralı askerler olduğunu söylediğini aktaran Ünal, "Osman binbaşı yaralı askerleri almak ve durumu aydınlatmak amacıyla piyade binbaşı Murat Şahin, başçavuş Mustafa Samur ve ben MSB Oran Lojmanlarıyla TRT binası arasındaki telden atlayarak içeri girdik." diye konuştu.

Ünal, TRT yerleşkesinde yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"Kreş bölgesi diye adlandırılan bir yer var. Oraya gittiğimizde bir askerin helikopter atışı ile vurulduğunu ve göğsünden yaralanmış vaziyette ambulansın içerisinde olduğunu gördüm. Bu sırada ambulansın yanında yaralı olarak Tanju Poshor'u gördüm. Poshor bize dönerek, 'Nizamiyeyi takviye edin. Ben yaralıları göndereceğim' dedi. Murat Şahin binbaşı Poshor'a 'Ben bu maksatla gelmedim, yaralıları almak için geldim' dedi. Ardından biz de lojman bölümüne geri döndük."

Koltarla'nın emriyle MSB Oran Lojmanları ic¸erisindeki okulun oldugˆu bo¨lgeye gittiklerini öne süren Ünal, daha sonra sabah 04.30 sıralarında birligˆe do¨nmelerinin emredildiğini ve saat 05.00 sıralarında birligˆe ulas¸tıklarını beyan etti.

- Muhsin Kutsi Barış ek savunma yaptı

Duruşmada Mahkeme Başkanı Murat İlhan, Muhsin Kutsi Barış hakkında birleşen dosyayla ilgili ikinci iddianamenin mahkemeye geldiğini ve bu kapsamda Barış'ın savunmasını alacaklarını bildirdi.

Sanık eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı kurmay albay Muhsin Kutsi Barış, TRT yerleşkesinin etrafında 15 vatandaşın yaralanmasıyla ilgili iddianameye ilişkin kısa bir savunma yapacağını söyledi. Barış, darbe girişiminden yaklaşık bir sene sonra Muhafız Alayı davası iddianamesinin kendisine tebliğ edildiğini, bu iddianameden sonra Ocak 2018'de de yaralanmalara ilişkin iddianamenin kendisine verildiğini iddia etti.

Barış, 18-19 Ekim 2017'de ana iddianameye ilişkin kapsamlı savunma yaptığını, bütün bildiklerini mahkemede anlattığını ileri sürdü. Savunma yapacağı ikinci iddianamede, TRT Oran bölgesinde 12 kişinin yaralandığı, 3 kişinin de darp edilerek zarar gördüğünün iddia edildiğini belirten Barış, "15 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı olarak albay rütbesinde görev yapan bir şahıstım. Olay bölgesinde hiç bulunmadım. Olay bölgesindeki birliğimden dolayı azmettirici olarak suçlanmaktayım." dedi.

Üzerine atılı suçları kabul etmediğini ifade eden Barış, savunmasını şöyle sürdürdü:

"12 şahsın öldürülme kastıyla yaralandığı söyleniyor. Bundan dolayı suç isnatında bulunuluyor. Ancak bu şahıslardan 10 kişinin raporu olaydan çok sonra aldığını görüyoruz. İddianamede mağdurların ifade ettiği şekilde yaralanmaları mümkün değil. Silahlı Kuvvetler envanterinde hiçbir silahın parça etkisi söz konusu değildir. Ancak bu kişiler, ateş edildiğini ve vücutlarının çeşitli yerlerine şarapnel saplandığını söylüyorlar. Alayda böyle bir silah yok."

Silahların balistik ve SWAP analizinin yapılmasını talep eden Barış, analizler gelmeden bu konuda başka savunma yapmak istemediğini bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ali Yazıcı Kutsi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title