Haberler

Muhafız Alayı Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde olay tarihinde Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapan eski kursiyer teğmen Emre Hopa savunma yaptı. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Hopa, darbe girişiminde yer almadığını öne sürdü.

Olay gününden bir gün önce Özel Kuvvetlerde albay rütbesiyle görev yapan Harun Olgun'un kendisini yanına çağırarak "15 Temmuz akşamı saat 22.30 gibi Muhafız Alayı'nda gayri nizami harp tatbikatı yapılacak. Sen de katılacaksın." dediğini iddia eden Hopa, emri sorgulamadığını ve ertesi gün belirtilen saatte Cumhurbaşkanlığı Muafız Alayı'na gittiğini anlattı.

Darbe girişiminin yaşandığı gün saat 22.00 sularında Muhafız Alayı 1 No'lu Nizamiye'den tatbikat için geldiğini söyleyerek ve rutin kontrollerden geçerek içeri girdiğini ileri süren Yılmaz, "Görevlilere askeri kimlik kartımı bıraktım. Onlar da yolu tarif etti. Ben de tatbikat alanına geçtim." ifadelerini kullandı.

Hopa, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"Oraya giderken uçak seslerini duydum. Savaş çıktığını zannettim. Alayda Harun albayın emrindeydik. Sabaha karşı Harun albay yanına oradaki askerleri aldı ve helikoptere binip gitti. Ben bulunduğum yeri terk etmedim. Daha sonra gelen askerlere teslim oldum."

Sanık eski kursiyer teğmen Yiğitcan Yılmaz da olay tarihinde Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yaptığını anlattı. Yılmaz, darbe girişiminin yaşandığı gün Muhafız Alayı'na gittiğini, öğle saatlerinde yediği yemekten rahatsızlandığından dolayı alayı terkedip evine döndüğünü öne sürdü.

Yılmaz, 17 Ağustos 2016 tarihine kadar görevine devam ettiğini, FETÖ üyesi olmadığını savunarak tahliye talebinde bulundu.

Davanın sivil sanıklarından Murat Dayı ise benzer suçlamalardan dolayı 24. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın da sanığı olduğunu belirterek bu iki davanın birleştirilmesini talep etti.

Dayı, olay tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığında memur olarak görev yaptığını, hayatının hiçbir döneminde FETÖ üyesi olmadığını, mahkeme salonunda bulunan askerlerin hiçbirini tanımadığını ileri sürdü.

İddianamede geçen, askeri personelden sorumlu "örgüt abisi" olduğu yönündeki tanık beyanlarını reddeden Dayı, "Sami" kod adını kullandığı yönündeki iddiaların da iftira olduğunu öne sürdü. Dayı, bazı sanıklarının kendisinin örgüt adına "himmet" topladığına ilişkin ifadelerini de kabul etmedi.

Bir yılı aşkın süredir tutuklu olduğunu ifade eden Dayı, FETÖ ile irtibatı olmadığını öne sürerek tahliyesini istedi.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ali Yazıcı Kutsi Hopa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title