Haberler

Muhafız Alayı Darbe Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davaya...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık,TRT ve diğer kurumların müşteki avukatları katıldı.

Sanık eski uzman çavuş Yetiş Çelebi, darbe girişiminden iki gün önce bölük komutanı Burak Ercan tarafından 15 Temmuz'da koruma tatbikatı yapılacağının söylendiğini anlattı.

Çelebi, bölüğün kullandığı WhatsApp grubuna "Pars" yazıldığında tatbikatın başlayacağının belirtildiğini, bir liste hazırlanarak evleri birbirine yakın olanların birlikte gelmelerinin emredildiğini kaydetti.

Hasta ve sevk olan askerleri 15 Temmuz'da hastaneye götürdüğünü, rutin görevlerini yaptığını anlatan Çelebi, tatbikat için G-3 piyade tüfeği almasının istendiğini ifade etti.

O gün mesainin 16.30'da bittiğini, misafirlikteyken bölüğe ait WhatsApp grubuna "Pars" mesajının geldiğini belirten Çelebi, bir arkadaşının kendisini aldığını ve birlikte alaya gittiklerini söyledi

Çelebi, yolda olağandışı bir durumla karşılaşmadıklarını ifade ederek, "Hain bir darbe girişimi içine çekildiğimizin farkında değildik." savunmasını yaptı.

Alayda içtima alanına çıktıktan sonra bölük komutanı Burak Ercan'dan 5 şarjör ve 100 fişek mühimmat aldığını dile getiren Çelebi, alay komutanı Muhsin Kutsi Barış'ın Genelkurmay'a DEAŞ tarafından saldırı olduğunu, bölgenin güvenliğini sağlamak için gideceklerini söylediğini aktardı. Çelebi, bunu tatbikat senaryosu olarak düşündüğünü kaydetti. Çelebi, ayrıca Barış'ın telefonların toplanması talimatını verdiğini bildirdi.

Genelkurmayda, isminin Cengiz Aydın olduğunu sonradan öğrendiği bir albay tarafından karşılandıklarını ifade eden Çelebi, bu sırada 3-4 el silah sesi duyduklarını, Aydın'ın bunun bir tatbikat olmadığını, DEAŞ saldırısı olduğunu söylediğini dile getirdi.

Çevre emniyetini sağlamak amacıyla timlerin konuşlandırıldığını anlatan Çelebi, kendi bulunduğu bölgenin sakin olduğunu, silah sesleri duyulmasına karşın bir şey görülmediğini savundu.

Çelebi, bu sırada bulunduğu bölgeye gelen motorsikletli bir vatandaşı, zarar görmemesi için uyardığını ileri sürdü.

Daha sonra toplandıklarını ve tabur komutanı Fedakar Akça'nın polisin "vur" emri olduğunu, bu nedenle çıkış yapmayacaklarını söylediğini aktaran Çelebi, ardından Cengiz Aydın'ın geldiğini ve mevzilerin neden boşaltıldığını sorması üzerine yeniden mevzilerine döndüklerini söyledi.

Çelebi, hava aydınlandıktan sonra bir vatandaşın, "Darbe yapıyorsunuz." diyerek gösterdiği fotoğraflar üzerine durumu anladığını savundu.

Mevzilerden ayrıldıklarını ve çıkış için toplandıklarını anlatan Çelebi, bekledikleri sırada vatandaşlarla karşılaştıklarını, durumlarını anlattıkları vatandaşların, "Kandırıldığınızı biliyoruz." diyerek kendilerine ekmek ve su verdiklerini ileri sürdü.

-"3-4 kişilik gruplar oluşturuldu"

Sanık eski uzman çavuş Mehmet Bulut da bölük komutanı Burak Ercan'ın 13 Temmuz'da bir toplantı yaparak, bilinmeyen bir gün ve saatte alayda görev yapan personelin ne kadar sürede kışlada toplanıp hazır hale geleceğinin ölçülmesi için tatbikat yapılacağını söylediğini bildirdi. Bulut, bunun için aynı mahalle veya yol güzergahında oturanlardan 3-4 kişilik gruplar oluşturulduğunu kaydetti.

O hafta nöbet tuttuğu için bölüğün rutin faaliyetlerine katılmadığını anlatan Bulut, 14 Temmuz perşembe ve 15 Temmuz cuma günü de istirahatli olduğunu söyledi.

Bulut, 15 Temmuz'da evdeyken WhatsApp grubundan "Pars" mesajının paylaşılması üzerine, önceden oluşturulan liste dahilinde arkadaşlarıyla alaya gittiklerini ifade etti ve yolda olağanüstü bir durumla karşılaşmadıklarını öne sürdü.

Alaya girdiğinde içinde bulunduğu takımdaki kimseyi tanımadığını savunan Bulut, emirler doğrultusunda silah ve mühimmat aldığını kaydetti.

Sanık Bulut, alay komutanı Barış'ın içtima alanında, "Genelkurmay karargahına IŞİD saldırısı var. Sizi oranın emniyetini almanız için gönderiyorum." dediğini ve telefonları toplattığını bildirdi.

Aldığı emirlerde darbeye ilişkin herhangi bir ifade bulunmadığını ileri süren Bulut, "Bir uzman çavuş olarak alay komutanı Barış'ın niyetini anlamam mümkün değildi. Şu anda anlıyorum ki alay dışına sevk edilen personelin telefonları toplanarak, ilerideki safhalarda birbirimiz arasındaki iletişimle beraber yayın organlarından bilgi sahibi olmamamız, eş dost veya yakınlarımızdan gelecek bilgi akışının da önlenmesi istenmiştir. Haberi olmadan bu hain olayın içine sokulan tüm personel kaos ortamında kendi kaderine terkedilmiştir." ifadelerini kullandı.

Bulut, Genelkurmay'da belirtilen mevzilere yerleştikten sonra, saat 01.30 sıralarında vatandaşların gelmeye başladığını, gruptan bir kişinin parmaklığa yaklaştığını, "Kardeşim darbe yapıyorsunuz." dediğini, kendilerinin ise tatbikat için geldiklerini, eğer bu bir darbeyse kimseye ateş etmeyeceklerini söylediğini savundu.

Yanlarındaki mangaya da haber göndererek, buradan gitmeyi teklif ettiğini anlatan Bulut, saat 02.30 sıralarında toplanma emrinin geldiğini, sonradan yeniden bir emirle mevzilerine döndüklerini, 15-20 dakika kalıp yeniden toplandıklarını kaydetti. Daha sonra Cengiz Aydın'ın yeniden istemesi üzerine mevzilere tekrar gittiklerini aktaran Bulut, saat 08.30 sıralarında araçların bulunduğu yere gittiklerini söyledi. Bulut, beklerken vatandaşlarla sohbet ettiklerini ve bunun vatandaşlara zarar vermediklerinin göstergesi olduğunu ileri sürdü.

-"Telden atlayan olursa vurun"

Sanık eski uzman çavuş Ercan Maraz ise savunmasına FETÖ ve darbe girişimini lanetleyerek başladı.

Dönemin bölük komutanı Burak Ercan'ın, 13 Temmuz günü içtima alanında topladığı askerlere tarihini belirtmeden bir tatbikat yapılacağını bildirdiğini ifade eden Maraz, 15 Temmuz'da birlik dışında görev yaptığını, birliğinde sadece giriş çıkış saatlerinde bulunduğunu savundu.

Maraz, 15 Temmuz akşamı telefonla arandığını ve tatbikatın başladığının söylenmesi üzerine önceden belirtilen arkadaşını alarak saat 21.45 sıralarında alaya gittiğini anlattı.

Alayda Burak Ercan'ın kendisine mühimmat verdiğini ve içtima alanına gönderdiğini dile getiren Maraz, alay komutanı Barış'ın talimatıyla Genelkurmaya yönlendirildiklerini ve telefonlarının toplandığını söyledi.

Genelkurmaya gittiklerinde Kızılay'da olağandışı bir durum olmadığını öne süren Maraz, "Uçaklar uçmaya, helikopter ateş etmeye başladı. Helikopterin attığı bir kurşun önüme düştü." dedi.

Mahkeme Başkanı Murat İlhan'ın, sanık Mehmet Bulut'un da aynı yerde olmasına karşın bundan söz etmediğini belirtmesi üzerine Maraz, "Başkanım, helikopter taradı, kurşun önüme düştü. O an onlar da oradaydı. Saat 01.30 civarı olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Maraz, daha sonra yanlarına safari kıyafetli bir yüzbaşının geldiğini ve "Telden atlayan olursa vurun." emrini verdiğini, ancak kendilerinin bu emri uygulamadığını savundu.

İlerleyen saatlerde vatandaşlardan darbe yapıldığını öğrendiklerini anlatan Maraz, başlarda ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını, sonra araçların bulunduğu yere gittiklerini söyledi.

Mahkeme Başkanı İlhan'ın, vatandaşlardan öğrendikten sonra komutanlarından bilgi almaya çalışıp çalışmadıkları yönündeki sorusuna karşılık Maraz, "Ben ilk defa tatbikata katıldım. 2,5 yıldır meslekteydim. Darbe nedir bilmem. 1990 doğumluyum, en son darbe 1980'de yapılmış." ifadelerini kullandı.

Başkan İlhan, bunun üzerine "Darbenin ne olduğunu bilmek için illa yaşamak mı lazım? Bir sürü kitap, belgesel var." dedi. Sanık Maraz ise "Benim bunları bilmem için askeri okulda okumam lazım. Orada da okumadım. Sadece 3 aylık kurs gördüm." savunmasını yaptı.

İlerleyen saatlerde çıkmayı planladıkları sırada Cengiz Aydın isimli albayın talimatı üzerine Genelkurmaydan çıkamadıklarını savunan Maraz, öğlen saatlerine kadar bekledikten sonra çıkabildiklerini kaydetti.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Bulut Ali Yazıcı Kutsi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title