Haberler

Muğlalı "Kaptan June"Un Hayatı Belgesel Oldu

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'nde yaşayan ve hayatını caretta caretta deniz kaplumbağalarına adayan, İngiliz asıllı Türk vatandaşı 94 yaşındaki June Haimoff'un hayatını konu alan "Ben'e Yolculuk (Jurney To Self)" adlı belgeselin tanıtımı için bir otelde kokteyl düzenlendi.

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'nde yaşayan ve hayatını caretta caretta deniz kaplumbağalarına adayan, İngiliz asıllı Türk vatandaşı 94 yaşındaki June Haimoff'un hayatını konu alan "Ben'e Yolculuk (Jurney To Self)" adlı belgeselin tanıtımı için bir otelde kokteyl düzenlendi.

Yapımcılığını, uluslararası ödüllü belgesel filmlere imza atan Fehmi Gerçeker, yönetmenliğini ise birçok sanatsal proje, tiyatro oyunu ve kısa filmlerin yönetmenliğini üstlenen Enes Kabaoğlu'nun yaptığı filmin müzikleri de Edinburg Film Müzik Orkestrası Başkanı Yati Durant tarafından bestelendi.

Kokteylde konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, Dalyan'ın, hem tarihi, hem doğa, hem de turizm açısından çok önemli bir yer olduğunu söyledi. Dalyan'ın güzelliklerini, sadece Köyceğiz, Ortaca ve Muğla'nın değil, Türkiye ve dünyanın bilmesi gerektiğini dile getiren Çiçek, "Bu gördüğümüz güzellik sadece suyla, yeşillikle veya güneşle, kumla, tarihi eserle değil, içinde bulundurduğu canlılarla da önemli. Caretta carettaların korunması adına çalışmalar yapıyoruz. Bugün izlediğimiz belgeseli yapan arkadaşlarımız çok güzel bir çalışmaya imza atmışlar. June, buraya zamanında turizm niyetiyle, turist olarak gelmiş ama buradaki caretta carettaları ve doğayı kendisine dost edinmiş." dedi.

Çiçek, June'un çevreye ve kaplumbağaların yaşamasına engel olacak her türlü olumsuzlukların bertaraf edilmesini kişisel çalışmalarıyla engellediğini belirterek, "Belgeselin yıldızı olan June hanımefendi bizler kadar Türkiyeli olmuştur. Onun için ben bu belgeseli izledikten sonra bütün dünya, bizim de artık bu doğayı koruduğumuzu, doğa, çevre sevdalısı olduğumuzu ve gelecek nesillere koruyarak ve kullanarak ilettiğimizi görecek. Bundan 31 yıl önce başlayan bir hayat. Kaplumbağa hayatı. Bu belgesel geleceğe hitap ettiği için önemlidir." diye konuştu.

Belgeselin yapımcısı Fehmi Gerçeker ise filmde June Haimoff'un yaşamını konu aldıklarını vurguladı.

Belgeselin, insanın özüne dönmesi üzerine bir dizi olacağını bildiren Gerçeker, şöyle konuştu:

"June ile başladık. Buradan yola çıkarak bunu gerçekten becerebilmiş ve başarabilmiş kişileri bu belgeselde ortaya çıkarıyoruz. June, çok çok zengin, görkemli bir yaşamdan, İsviçre'de şatolardan her şeyi bırakıp tek başına 14 metrelik bir botla dünya turuna çıkabiliyor. İşte bizi ilgilendiren konu buydu ve ondan sonra mutluluğu İztuzu üzerinde bir barakada buluyor ve orada yaşamaya karar veriyor. İşte bu açıdan gelecek nesillere de kalmasını istediğimiz bir yaşam öyküsü, bir örnek. Bu tamamen uluslararası bir boyutta bir film olacak. National Geographic, Discovery gibi kanallarla temastayım. Çok heyecanlıyız çünkü bu belgesel kısmı. Bunun sinema filmi olayı var onun üzerinde de çalışıyoruz."

June Haimoff ise belgeselin insanların doğayı ve hayvanları korumak açısından önemli olduğuna işaret etti. Doğayı korumak için herkesin bir şeyler yapabileceğini ifade eden June, belgeselde bunun anlatılmaya çalışıldığını kaydetti.

"Holywood'da üzerine para verirler"

Sinemacı Yılmaz Erdoğan da belgeselden çok etkilendiğini belirterek, uzun metrajlı bir film çekilmesinde gereken her türlü desteği vereceğini bildirdi.

Caretta carettaların öyküsünü, verilen çevreci mücadeleyi uzaktan herkes gibi dinlediğini aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

"Bilgilerim bununla sınırlıydı. Şimdi hikayenin bütün detaylarını öğrenince gerçekten ortada çok olağanüstü bir hayat hikayesi var. Çok güzel, titiz de bir belgesel, çalışma var. Bu öykünün içinde bundan sonra kurulacak ve kurulması gereken hayat için de çok büyük dersler var. Bir de bir mücadeleden sonuç aldığını, bu kadar somut sonuç aldığını görmek müthiş bir şey. Bu uluslararası bir proje. June'un rolü güzel yazılmış bir senaryoda, Holywood'da üstüne para verip oynarlar."

Konuşmaların ardından, 94 yaşındaki June Haimoff'a, Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş ve Dalyan, Ortaca, Köyceğiz Otelciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, Dalyan'ın dünyaya tanıtılmasına, doğa ve hayvanların korunmasına yaptığı katkılardan dolayı birer plaket verdi.

Kokteyle, Vali Amir Çiçek'in yanı sıra CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, sanatçı Yılmaz Erdoğan, daire müdürleri ve belgesel film ekibi katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Yılmaz Erdoğan Amir Çiçek Köyceğiz Ortaca Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title