Haberler

Muğla-Yazar Yılmaz Onay, Marşlarla Uğurlandı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 4 gün önce yaşamını yitiren, Türk edebiyatı ve tiyatrosunun önemli isimlerinden, çevirmen ve yazar 81 yaşındaki Yılmaz Onay marşlarla toprağa verildi.

Parkinson hastalığıyla 12 yıldır mücadele eden Yılmaz Onay, 30 yıldır eşi Yurdanur Onay ile yaşadığı Bodrum'un Gündoğan Mahallesi'ndeki evinde, geçen salı günü solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti. Türk edebiyatının ve Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden olan, yönetmen, oyun yazarı, çevirmen ve roman yazarı 1 çocuk babası Yılmaz Onay'ın ölümü, yakınları ve sanatçı dostlarını yasa boğdu. Onay, vasiyeti üzerine dini tören yapılmadan, bugün yakınları ve dostlarının katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Gündoğan Mezarlığı'nda toprağa verilmeden önce dini tören yerine, anma ve veda töreni gerçekleştirildi. Musalla taşına yerleştirilen Onay'ın tabutunun başında dualar yerine, dostları tarafından söylenen veda cümleleri ve marşlar yükseldi.

Onay'ın 42 yıllık yakın dostu 60 yaşındaki Haluk Ortaç, Toprak bugüne kadar kimleri bağrına basmadı ki. Bugünde Yılmaz Onay'ı toprağa veriyoruz. Yılmaz Onay yılmazdı. 60 yılı aşkın yaşam ve sanat hayatında hiç yılmadı. Özellikle tiyatro. Sınıf mücadelesinden kaynaklanan o sanatsal kavramı epik tiyatro ile edebiyata Yılmaz Onay taşıdı. Epik tiyatro, onun sayesinde yol kat etti. Düşünceleriyle, çevirileriyle kitaplarıyla çoğaldı, güçlendi. Türkiye işçi sınıfı tarihinin mücadele ruhuna sanatı götürdü, sanatı taşıdı, onunla cevap verdi. Son nefesine kadar ilkelerinden prensiplerinden taviz vermedi. Üretkendi, sanatçıydı, partili bir komünistti. Sevgiyle, saygıyla özlemle anacağız dedi.

Onay'ın oğlu Gökhan Onay, gözyaşları içinde, Hayatta sevmeyi bu adamdan öğrendim. Bir insanı, bir kadını, bir erkeği bir dostu nasıl sevmek gerektiğini bir tek bu adamdan öğrendim. Başka söze gerek yok dedi. Onay'ın oğlu Gökhan Onay'ın sözleri, cenazeye katılanları duygulandırdı.

Yılmaz Onay'ın tiyatro dünyasından 43 yıllık arkadaşı İsmal Işılsoy, tabutun maşında sözleri Nazım Hikmet Ran'a ait 'Güneşin Sofrasında Söylenen Türkü' marşını seslendirdi. Cenazeye katılanlar da eşlik etti. Onay, marşlarla ve alkışlarla uğurlandı.

Törenin ardından Onay'ın cenazesi, toprağa verildi. Mezarının üstü çiçeklerle süslendi.

--- KUTU ---

ONAY'IN SANAT HAYATI

Oyuncu olarak tiyatroya başlayan Yılmaz Onay, ilk sahne deneyimlerini öğrencilik yıllarında İTÜ Tiyatrosu, Genç Oyuncular gibi topluluklarda kazandı. Onay, bir dönem Ankara Deneme Sahnesi'nde çalışıp, ilgi alanını oyunculuktan yönetmenliğe çevirdi. Yılmaz Onay, ardından Ankara Sanat Tiyatrosu'nda yönetmenlik yaptı. Çağdaş Sahne'nin kurulmasında yer alan Onay, sahneleme çalışmalarını yurt dışında da Hollanda ve Almanya'da sürdürdü. Yılmaz Onay, 12 Eylül'de sıkıyönetim mahkemeleri tarafından yargılandı, gözaltına alındı. Bu dönemden sonra bir süre serbest çalışmayı tercih eden Onay, yönetmen, yazar ve çevirmen olarak sanat hayatına devam etti. Birçok ödülü olan Yılmaz Onay, 'Yazılar Filmatik' ve 'Oyun Değil' kitaplarını kaleme aldı.

Onay'ın oyunları arasında; Karagözün Muamması, Sanatçının Ölümü, Şarkılarımız Ölmesin, İşçi Sınıfının Açık Oturumu, Kara Kedi Geçti, Kara Dul Efsanesi, Prometheia, Yazarın Ölümü yer alıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gündoğan Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title