Haberler

Muğla: Yatağan'daki Kül Dağları Yeşillendi

Yatağan Termik Santrali'nde 1992 yılından bu yana 350 dönüm arazi üzerinde çoğunluğu akasya olmak üzere toplam 150 bin ağaç dikilerek, kül dağları yeşil örtüye dönüştürüldü.

Kül ve cüruf karışımının silolardan alındıktan sonra gönderildiği yer olan kül stok sahasından uçuşan külün rüzgarın etkisiyle çevre yerleşim birimlerine ve tarım alanlarına yayılmasının önlenmesi için de çeşitli önlemler alındı. Öncelikle külün çevreye yayılmasını önlemek amacıyla kül stok sahası en az 60 santim toprakla örtüldü. Bu alanda gerek erozyonun engellenmesi, gerekse doğal görüntünün sağlanması amacıyla 1992 yılında düz olan kısımlara 60 bin ağaç, eğimli kısımlara ise korunga bitkisi ekildi. Yine 150 dönümlük alan da 1994 yılı içinde 50-60 cm. kalınlığında toprakla örtülerek, stoklanan külün çevreye yayılmasını önlemek için ayrıca külün su ile karıştırılıp atılması yöntemi de uygulanmaya başlandı. 1992 yılından bu yana Yatağan Termik Santrali'nden çıkan cüruflu küller santralin üst kısımlarında oluşturulan ağaçlandırma çalışmalarında başarılı sonuçlar alınarak bugüne kadar toplam 350 dönüm arazi ağaçlandırıldı. Ağaçlandırma çalışmasında ise yaklaşık 150 bin ağaç dikildi. Ağaçlandırma çalışmasında en fazla dikilen ağaç türü ise, olası bir yangında yangına en dayanıklı ağaç olarak gösterilen akasya ağacı oldu. 1992 yılı başlarından itibaren yapılan çalışmalar sonucu kireçli su karışımı pompalarla doğrudan kül stok sahasına verilip, külün sulu olarak atılması sağlandı ve bu şekilde, bir çevre sorunu teşkil eden kireçli su izole edildi.

Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Aziz Tığ, ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Güney Ege Linyit İşletmesi (GELİ) tarafından da 1990 yılından bu yana kömür çıkarılan havzaların üstü kapatılarak 1 milyon 200 bin değişik türde ağaç dikimi gerçekleştirildi. GELİ Müessese Müdürü Yüksel Akın, ağaçlandırma çalışmalarında ekonomik olarak katkısı olan ağaçlara önem verdiklerini belirterek, "Müessesemiz tarafından 1990 yılından bu yana kömür çıkarılan havzalarda ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Yıllık diktiğimiz ağaç miktarı 200 bin akasya ve 5 bin zeytin. Bu güne kadar toplam ağaç dikimi yaptığımız saha miktarı 584 hektar alana ulaştı. 1990 yılında kömür çıkan havzalarda yetişebilecek ağaç türleri için Eskişehir Toprak Laboratuarı'nda yapılan tahlil sonucu en dayanıklı ağaç türü olarak akasya ağacı olduğu ortaya çıktı. Daha sonra zeytin ve incir ağacı diktik. Bunlar da tuttu. Ekonomik olarak getirisi olduğu için bundan sonra zeytin, fıstık, incir ve iğde ağaçları dikiyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title