Haberler

Muğla: Muğla'da Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 80. yıldönümü Marmaris'te büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlama törenleri, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 80. yıldönümü Marmaris'te büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlama törenleri, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Atatürk Meydanı'nda saat 09.30'da başlayan kutlama programına, Muğla Valisi Mustafa Temel Koçaklar, Marmaris Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Engin Baykal, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, kamu kurum ve kuruluş yetkilileriyle sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Törende konuşma yapan Marmaris Liman Başkanı Çetin Çiftçi, 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması'nın yerli, yabancı gemilere eşit davranılması ilkesini getirdiğini bildirerek, "Kabotaj Kanunu olarak anılan Türkiye sahillerinde nakliyatı bahriye ve limanlara karasuları dahilinde icrayı sanat ve ticaret hakkında kanun böyle bir hakkın kullanılmasından doğmuştur. Bu kanun bir anlamda Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferidir" dedi. Kabotaj hakkının en basit şekliyle, bir devletin kendi kıyıları boyunca ve kendi limanları arasındaki ticaretini kendi vatandaşlarının ve milli bayrağını taşıyan gemilerinin tekelinde bulundurma hakkı olarak tanımlanabileceğini belirten Liman Başkanı Çiftçi, "Dünyada hızla gelişen teknolojilere paralel olarak günümüzde deniz ve denizcilik, yük ve yolcu taşımacılığı başta olmak üzere, gemi inşa sanayi, liman hizmetleri, yatçılık, dalış turizmi, su sporları, doğal kaynakların üretimi gibi yönleriyle başlı başına bir endüstri alanı olduğu kadar aynı zamanda bir ticaret ve hizmet alanıdır. 8 bin 333 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip Türkiye için deniz ticaretinin öneminin devlet politikası olarak benimsenmesiyle sektörün ülke ekonomisindeki görevi artarak sürecektedir" diye konuştu.

Atatürk Meydanı'ndaki törenin ardından protokol Denizcilik Marşı eşliğinde Beyaz Prens isimli tekneye geçti. Denize açılan tekneden Vali Koçaklar ve beraberindekiler deniz şehitlerinin anısına denize çelenk attı. Ardından Sahil Güvenlik botu ve helikopteri gösteri yaptı. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlamaları öğleden sonra değişik etkinlikler ve yarışmalarla devam edecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title