Haberler

Muğla Büyükşehir Belediyesince restore edilen tarihi caminin görselleri tepki topladı

Güncelleme:

Muğla'nın Datça ilçesinde restore edilerek eski/yeni fotoğrafı Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün tarafından sosyal medyadan paylaşılan tarihi Çeşmeköy Camisi'ndeki restorasyon tepkilere yol açtı.

Muğla'nın Datça ilçesinde restore edilerek eski/yeni fotoğrafı Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün tarafından sosyal medyadan paylaşılan tarihi Çeşmeköy Camisi'ndeki restorasyon tepkilere yol açtı.

Datça ilçesine bağlı Cumalı Mahallesi Çeşmeköy mevkisinde bulunan tarihi Çeşmeköy Camisi, Muğla Büyükşehir Belediyesince restore edildi.

Restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Neydi? / Ne Oldu?" notuyla caminin eski ve yeni fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı.

Caminin eski görseli ile restorasyonun ardından çekilen fotoğrafı arasındaki fark, kısa sürede çok sayıda sosyal medya kullanıcısından tepki topladı.

Tarihi caminin aslına uygun restore edilmediği gerekçesiyle tepkilerin dile getirildiği yorumlar karşısında belediyeden yapılan yazılı açıklamada, vatandaşların eleştirilerine büyük önem verildiği belirtildi.

Muğla'ya özgü mimariyi korumak ve yapıların aslına uygun şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için gayret sarf edildiği vurgulanan açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Caminin restorasyon uygulamasında mevcut sıva katmanının korunamayacak şekilde bozulmuş olması sebebiyle sıva raspası ve mevcut duvarlarda sağlamlaştırma uygulamaları yapılmıştır. Knidos Antik Kenti yolu üzerinde bulunan yapının taş duvar örgüsünde sıklıkla devşirme taş malzeme kullanımı, taş örgüsünün belirli bir düzen içermemesi yapının özgün halinin sıvalı olduğuna bir kanıt niteliği teşkil etmektedir. Restorasyon uygulamasındaki kiremit baskılı sıva uygulaması Datça yarımadasında kırsal mimaride sıklıkla görülmekle birlikte tescilli yapının cephe duvarlarında da kısmen görülebilmekteydi. Bu kapsamda kiremit baskılı sıva, yapının özgün haline uygun olarak aslına uygun malzeme ve teknikle yapılmıştır. Yapıdaki tüm uygulamalar yapının onaylı restorasyon projesine uygun olarak restorasyon ilkeleri ve kurallarına göre tamamlanmıştır."

Söz konusu caminin Koruma Kurulunca uygun bulunan restorasyon projesi doğrultusunda tamamlandığı öne sürülen açıklamada, restorasyon süreci ve sonucuna ilişkin bilgi ve belgelerin Koruma Kuruluna iletildiği, Kurulun 23.01.2019 tarih ve 7581 sayılı kararı ile restorasyonu uygun bulduğu kaydedildi.

Açıklamada, Çeşmeköy Camii Restorasyonu projesinin, Tarihi Kentler Birliğinin her yıl düzenlediği özendirme yarışmasında, Milas Pinarköy Camii ve Bozüyük Cemil Toksöz Konağı ile birlikte "2015 Yılı Proje Dalında Başarı Ödülüne" de layık görüldüğü bildirildi.

Bu arada, tarihi camideki restorasyon çalışmasıyla ilgili Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce inceleme başlatıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title