Haberler

Muğla: Bakan Pepe Muğla'da

Son yıllarda kirlilikle karşı karşıya kalan Göcek, koylarının temizlenebilmesi ve temiz kalabilmesi için Deniz Temiz Derneği Turmepa'nın katkılarıyla yapılan katı atık alma teknesi törenle hizmete girdi.

Son yıllarda kirlilikle karşı karşıya kalan Göcek, koylarının temizlenebilmesi ve temiz kalabilmesi için Deniz Temiz Derneği Turmepa'nın katkılarıyla yapılan katı atık alma teknesi törenle hizmete girdi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Muğla Valisi M. Temel Koçaklar, Deniz Temiz Derneği Onursal Başkanı Rahmi Koç ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende merkezi hükümetle sivil toplum kuruluşlarının dayanışma içinde çalışması üzerine duruldu. Göcek koylarının kirletilmeden yaşatılması için yapılan çalışmaların meyve vermeye başladığı da belirtilirken, örnek teşkil edecek TURMEPA 1 teknesinin bölgeye büyük katkısının olacağı belirtildi.

TURMEPA 1 katı atık alım teknesinin denize indirilişi töreninde konuşan Deniz Temiz Derneği Başkanı Eşref Cerrahoğlu, "Koylarda 57 adet konteynır ve uyarı tabelalarıyla bölgede deniz ve koyların kirletilmemesi konusunda uyarılar yapmaya çalıştık. Gönüllü üniversiteli ve haklımızın katılımıyla sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde 1250 ton katı atık maddesi topladık. Teknelerin ağaçlara bağlanmasıyla doğaya verdiği zararı önlemek için 425 adet baba yerleştirdik. Göcek-Dalaman koylarında sürdürdüğümüz çalışmaları Turkon A.Ş. sponsorluğunda ve Muğla Üniversitesi ile işbirliği yaprak bilimsel alana taşıdık. Koylarda Muğla Üniversitesi'nden bilim adamları deniz suyu ölçümleriyle çalışmalarımıza büyük katkıda bulundular. Kapalı bir iç deniz konumunda bulunan kirlenme bakımından potansiyel bir tehlike altında bulunan bölgemizin koylarında demirli bulunan yat, gezi teknesinden evsel sıvı atıklarını, sintinelerini alabilecek TURMEPA 1 adlı teknemizi Göcek Belediyesi ve Port Göcek Marina ile işbirliği içinde hizmete sunuyoruz" dedi.

Göcek Belediye Başkanı Recep Şatır da, "Güzel beldemizin doğal dengesinin bozulmadan kalabilmesi, koruyarak kullanma amacı doğrultusunda, sorunlarımıza sahip çıkan, çözümleriyle ilgili hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan DenizTemiz Turmepa Derneği Başkanı Cerrahoğlu'na, onursal başkanı sayın Rahmi Koç'a, yönetim kurulu adına Göcek halkı adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, burada yaptığı konuşmada çevrelerde ciddi bir kirlenmenin söz konusu olduğunu, bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi. Bakan Pepe, merkezi hükümetle sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmaları sonucu başarılı projelere imza atıldığını, TURMEPA 1 teknesinin de bunun en güzel örneklerinden birisi olduğunu belirterek, "Bu bir örnektir. Bu tekneyle Göcek koylarının bütün atıklarını almamış söz konusu değil" şeklinde konuştu.

Eylül sonunda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırılmakta olan Göcek kanalizasyon ve arıtma tesisini de açacaklarının müjdesini veren Bakan Pepe, herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ve plaket töreninin ardından davetliler TURMEPA 1 teknesini gezdi ve çalışma şekli hakkında bilgiler aldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title