Haberler

Muğla 11. Uluslararası Yörük Türkmen Kültür Şenliği

Muğla Yörük Obaları Derneğince "11.Uluslararası Yörük Türkmen Kültür Şenliği", Düzeyn Yaylası'nda gerçekleştirildi.

Muğla Valiliği, Büyükşehir ve Menteşe belediyeleri desteğiyle düzenlenen, Yörük dernekleri, federasyon ve konfederasyon ile temsilcilerin katıldığı şenlikte, davul-zurna eşliğinde geçit töreni yapıldı.

Şenlikte, Yörük kadın ve erkekleri, yöresel çalgılar eşliğinde bölgelerine has oyunları sergiledi. Muğla ve Ege Bölgesi'nin çeşitli illerinden gelen Yörükler, at, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara göç yolculuğunu canlandırdı. Şenlikte gelin alma, şeker parlatma töreni yapıldı.

Şenlik kapsamında yaylanın farklı noktalarına kurulan kıl çadırlarda Yörük kültürü, kullandıkları malzemeler, çalgıları ve yemekleri tanıtıldı.

Şenliğin açılışında konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek, Yörük ve Türkmenlerin binlerce yıllık tarihin yapı taşları olduğunu söyledi.

Civelek, Yörük Türkmen geleneğini, göreneğini, kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla yıllardır geleneksel olarak düzenlenen şenlikte bulunmanın sevincini ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Türk tarihinin en önemli ana yaşam şekli Yörük Türkmen kültürünün Türkiye'nin ve Anadolu coğrafyasının vazgeçilmez değerlerinden olduğunu vurgulayan Civelek, şöyle konuştu:

"Yörüklük kadim bir kültürdür. Muğlamız bu kültüre sahiptir ve bu kültürü yaşatmaktadır. Tarihimize, kültürümüze, değerlerimize sahip çıkmak hepimizin görevidir. Geçmişten günümüze sevgiyle, hoşgörüyle, dayanışmaya var olan birlik ve beraberliğimiz tek vatan, tek millet, tek bayrak altında birleşmemiz en büyük gücümüzdür."

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise Yörük kültürünün unutulmaması açısından bu tür şenliklerin önemli olduğunu, şenliğe katılımın da her yıl daha da arttığını bildirdi.

Yörüklerin farklı kültürleri başka yerlere taşıdıklarını, bu nedenle ülkedeki kültürel zenginlikte ciddi katkıları bulunduğunu ifade eden Gürün, "Birlik ve beraberlik içinde olursak bu ülkenin her sorunu çözülür." diye konuştu.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de Yörüklerin giyimi, kuşamı, yaşantısı ve tavrıyla Türk toplumunda önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan ise bu yıl 11'incisi düzenlenen şenliğe yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını aktardı.

Amaçlarının vatandaşlara Yörük kültürünü en iyi şekilde anlatmak ve kültürlerini yaşatmak olduğunu belirten Akcan, "Yörük kültürü sadece göçmekten ibaret değildir. Yörük kültürü doğasına, atasına, bayrağına sahip çıkan bir kültürdür. Her yıl daha da büyüyen şenliğimizle kültürümüzün gelecek nesillere doğru aktarılması için çalışmaktayız." ifadelerini kulladı.

Şenlik kapsamında yağlı güreşler yapıldı, yöresel sanatçılar konser verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Esengül Civelek Menteşe Muğla Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title