Haberler

Müezzinoğlu Aa Editör Masası'nda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, anayasa değişikliğine yönelik, "Biz AK Parti olarak şunu diyoruz, 18 yaşında seçme hakkını verdiysek, seçilme hakkını da verelim. Biz buradan istiyoruz ki Recep Tayyip Erdoğanlar çıksın.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, anayasa değişikliğine yönelik, "Biz AK Parti olarak şunu diyoruz, 18 yaşında seçme hakkını verdiysek, seçilme hakkını da verelim. Biz buradan istiyoruz ki Recep Tayyip Erdoğanlar çıksın. Ama onlar korkuyor Kılıçdaroğulları çıkacak diye. O korku dolayısıyla gençlere 'Ey genç kendini inkar et, hayır de' diyor. Niye kendini inkar etsin? İster siyasetçi olur, ister olmaz. Hakkını cebine koysun. Hakkını niye Kılıçdaroğlu'nun cebinde tutuyor ki." dedi.

Müezzinoğlu, katıldığı Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliğiyle milletvekilli seçilme yaşının 18'e düşürüleceğini anımsatan Bakan Müezzinoğlu, Mecliste 600 milletvekilinin arasında 22, 23, 25 yaşlarında gençlerin olabileceğini, ileride onlar arasında dünya çapında siyasetçilerin de çıkabileceğini kaydetti.

Müezzinoğlu, "AK Parti olarak şunu diyoruz, 18 yaşında seçme hakkını verdiysek seçilme hakkını da verelim. Biz buradan istiyoruz ki Recep Tayyip Erdoğanlar çıksın. Ama onlar korkuyor Kılıçdaroğulları çıkacak diye. O korku dolayısıyla gençlere 'Ey genç kendini inkar et, hayır de' diyor. Niye kendini inkar etsin? İster siyasetçi olur, ister olmaz. Hakkını cebine koysun. Hakkını niye Kılıçdaroğlu'nun cebinde tutuyor ki." ifadelerini kullandı.

Milletvekili, belediye meclis üyesi, belediye başkanı, muhtar adayı olma hakkını gençlerin başkasının cebinde tutmaması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, "8 milyon genç kardeşime haklarını cebine koymasını tavsiye ediyorum. Geleceğe de sımsıkı sahip çıksınlar ve kendi hakları olan bir konuda, kendilerini kandırmak isteyenlere de 'hadi oradan' desinler." diye konuştu.

"Bu kadar yalanla bir yere varılmaz"

Bakan Müezzinoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun anayasa değişikliğinde milletvekili seçilme yaşının düşürülecek olmasına yönelik eleştirileri ve "18 yaşında milletvekili olacak, sonra da iki yılda emekli olacak." sözlerinin anımsatılması üzerine, "Yanlış, artık kelime tam oturuyor, resmen bilerek söylüyor. Sayın Kılıçdaroğlu burada kesinlikle bilerek duygu sömürüsü ve istismar yapıyor ama bu kadar yalanla bir yere varılmaz." karşılığını verdi.

CHP'li, MHP'li, AK Parti'li arkadaşlarının kendisine gelip 'Sayın Bakanım biz yaşa takılıyoruz' dediğini anlatan Müezzinoğlu, gününü dolduran ama yaşa takılan vatandaşlara sistemin doğru kurgulanması açısından "Ne olur sabırlı ol." dediklerini ifade etti.

Günümüzde Avrupa, OECD ülkelerinin ortalama emeklilik yaşının 72 olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, Türkiye'de ise yeni 52 olduğuna dikkati çekti.

Müezzinoğlu, "2036'da erkekler 60'dan, kadınlar da 58'den önce olamayacak bir sisteme kademe kademe gidiyoruz ki emeklimizi insanca yaşayabilecek koşullara taşıyalım." ifadelerini kullandı.

Daha önce 33, 38 yaşında emekli olanları duyduğunu belirten Müezzinoğlu, 33 yaşında emekliliğin ortaya çıktığı bir sistemin sürdürülmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Müezzinoğlu, 2008'de yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşının ilk defa SGK'ya kaydolduğu güne göre değiştiğini anımsatarak, "Bir kısım insanımız 47-48 yaşı beklerken, bir kısım insanımız da 56-57'yi bekliyor. Dolayısıyla burada herkes için şu yaş yok ama gününü doldurduktan sonra sigortalılık tarihine göre bir yol haritası çıkıyor." diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, 2019'da 18 yaşında olan bir kişinin milletvekili olması durumunda 60'lardan önce emekli olma şansının "sıfır" olduğunu kaydetti.

Halk oylaması sürecine yönelik anket tahminlerine yönelik olarak da Müezzinoğlu, "Bu anketleri, tahminleri değerlendirme olarak masa başında genel merkezimiz yapıyor. Evet pozisyonu, cumhurbaşkanlığı sistem değişikliği vatandaşın vicdanında güçlü ve saygın yerini almış." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükanne Projesi

Bakan Müezzinoğlu, "Büyükanne Projesi" kapsamında maaş alacak büyükannelerin belirlenip belirlenmediği ve maaş oranına yönelik soruya karşılık, bu projenin "milli bir proje" olduğunu vurguladı.

Doğum yapmış anneyi korumak, aileyi güçlendirmek, büyükanne-torun ilişkisinde ailenin sosyolojik gücüne destek vermek, kadın istihdamda kalıcılığına destek vermek gibi amaçlarla projenin hayata geçirildiğini anlatan Müezzinoğlu, "Çok önemli ve stratejik bir projeyi pilot uygulama olarak başlattık. Asgari ücretin üçte biri gibi bir rakamı büyükanneye uygun gördük. Bu bir emek hakkı değildir. Bu bir ödül, ikramiye, destektir." diye konuştu.

Büyükannelerin neredeyse yüzde 90'ının sağlanacak destekle torunlarına hediye almayı, bankada hesap açarak bu parayı torunu için biriktirmeyi planladığını bildiren Müezzinoğlu, "Hiçbir büyükannemizin derdi oradan para kazanmak değil. Derdi, torununa, evlatlarının evladına destek olmak." ifadelerini kullandı.

Bakan Müezzinoğlu, yarı zamanlı çalışma hakkının da tanındığını anımsatarak, sistemde annelerin sabah gidip öğlen işten dönmesinde servis sıkıntısı yaşandığını, bir gün işe gidip ertesi gün izin yapması durumunda da özellikle özel sektörde kadının istihdam gücünü zayıflatacağını aktardı.

Burada çıkış yolu olarak "Büyükkanne Projesi"ni geliştirdiklerini vurgulayan Müezzinoğlu, "Türkiye genelinde 10 ilde, Sakarya, Konya, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri ve Gaziantep'te 6 bin 500 aileyi tespit ettik." diye konuştu.

Destek almaya hak kazananlar açıklandı

Müezzinoğlu, 10 ilde destekten faydalanmaya hak kazanan birer anne ve büyükannelerin isimlerini şöyle sıraladı:

"Anneler, Ankara Zehra Özdemir, Antalya Selma Asrık, Bursa Rukiye Öztürk, Gaziantep Ayfer Altıparmak, İstanbul Fatma Pekcan, İzmir Tülay Erdoğan, Kayseri Meral Ayan, Konya Hatice Dalkılıç, Sakarya Elif Tanaş ve Tekirdağ Yağmur Altun. Şu andan itibaren bizim internet sayfamızda bütün iller, bazı illerimiz bin anne, bazı illerimiz 500 anne, listeleri şu andan itibaren görebilecekler. Buradan otomasyonun düğmesine basmış olduk.

Büyükanneler ise Ankara Keziban Gökkaya, Antalya Cemile Gedik, Bursa Hatice Öztürk, Gaziantep Zöhre Altıparmak, İstanbul Hacere Çetin, İzmir Kibar Erdoğan, Kayseri Perihan Ayan, Konya Sefa Selek, Sakarya Leyla Tanaş, Tekirdağ Çimen Altun. Büyükannelere ve ailelere hayırlı olsun."

"En düşük gelirli aileden yukarıya doğru tercihler yaptık"

Bakan Müezinoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İşverenler Sendikası, Türk-İş, Hak-İş, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası ile Abdi İbrahim İlaç Sanayi Anonim Şirketi'nin 6 bin 500 büyükannenin aylık desteklerinin yüzde 50'sini karşılayacağını belirterek, bu desteklerinden dolayı kurumlara teşekkür etti.

Kalan yüzde 50'lik kısmı da İŞKUR olarak üstlendiklerini anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bu güçlü bir proje. 6 ay sonra değerlendireceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bu ailelerin aylık takibini yaparak bunu bir hükümet projesine dönüştürüp dönüştürülemeyeceğinin değerlendirmesini yapacak. Aksayan yönleri, daha geliştirilmesi gereken yönleri de çıkarsa süreç içinde bunları tamamlayarak inşallah bu milletin istihdamdaki annelerinin hem istihdamda kalmaları hem de aile bütçesine destek sağlamaya devam etmeleri hem de evlatlarının güvenli, emin ellerde olmasını, evlatlar için de aile kültürünün aktarılmasının zenginliğini yaşayacakları güzel, milli bir proje olacağı kanaatindeyim. Hayırlı, bereketli olsun."

Bakan Müezzinoğlu, projenin şartlarına yönelik de müracaatta iki asgari ücretin veya üç asgari ücretin altında aile geliri olmasını baraj olarak aldıklarını kaydetti.

Annenin geriye dönük en az bir yıl sigortalı olma sürecinin olması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, "Burada alttan yukarıya doğru, en düşük gelirli aileden yukarıya doğru tercihler yaptık. Bunun dışında belirli puanlamalar verdik. Sendikalıysa veya birinci, ikinci, üçüncü doğumsa, normal, sezaryen doğumsa bunlara ilave puanlar vererek... Her kesimden temsilin olabileceği, yani analiz yapabilelim ama burada birinci çocuğu olanların, ikinci çocuğu olanların oranı, üçüncü çocuğu olanların oranının birbirine yakın olmasına dikkat ettik." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Müezzinoğlu, büyükanneler için aylık 425 lira verildiğini açıkladı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Müezzinoğlu AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title