Haberler

Mucize Bitki"Nin Meşakkati Başladı

ERSİN TURAN - Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisinin ekimi öncesi en zahmetli işi olan ot temizleme çalışmaları başladı.

Safranbolu'da ekimi ağustos sonu ve eylül ayının ilk haftasında yapılan safranın hasadı ise ekim ve kasım aylarında bitki 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde gerçekleştiriliyor. Ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün veren safran soğanları, daha sonra yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, daha sonra yeniden toprakla buluşturuluyor.

Mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan safran, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılıyor.

Safranın en zahmetli işi olan olan ot temizleme çalışmaları ise havaların ısındığı mayıs ayında işçiler tarafından elle yapılıyor.

Safran üretimi yapan İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baharın gelmesi ve hava şartlarının düzelmesiyle ot temizleme çalışmalarının başladığını söyledi.

Safranın hayvan gübresiyle ekilmesi nedeniyle çok fazla ot çıktığını ifade eden Yılmaz, "Tarla ekin ekmiş gibi tamamen ot. Bu ayın sonuna doğru safranların üst çiçekleri olan lifler kuruyacak. Onlar kuruyacağı için otları ayıklıyoruz, bu işlem 8-10 gün sürer. 15-20 çalışanla toplamaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Safranın her şeyi para

Otların elle temizlenmesi gerektiğini aktaran Yılmaz, "Otlar tamamen insan gücüyle temizleniyor, mekanizeyle yapılacak iş değil çünkü aralarında safranlar var onların yıpranmaması gerekiyor. Zor kısmı bu. Senede 2-3 defa yapıyoruz. Şu an ot ayıklama dönemi, ağustos ayında ve çiçek döneminden önce de yapacağız." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, 12-13 dönüm safran ekimi yaptıklarını, bu yıl kendi tarlasının söküm yılı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Safran soğanı, üç yılda bir tarladan sökülüyor. Biz üç yıl önce ağustos ayında ektik, haziran ayında söküm yapacağız. Soğanlar yavruluyor, bulunduğu bölgeye sıkışıyorlar, iri olmuyor, çiçek verme de azalıyor. Bu sene en verimli yılımız, bu sene çiçeği aldıktan sonra sökeceğiz, ya alanı biraz büyüteceğiz ya da soğanın birazını satacağız. Safranın her şeyini satıyoruz. Mor yapraklarını, sarı, kırmızı lifleri ve soğanı dahil her şeyi para ediyor."

Safran tarlasında çalışan Ayşe Eken de safran ekiminin kolaylıkları ve zorlukları olduğunu anlatarak, "Çamurda zor oluyor, kurak olduğu zaman kolay oluyor. Otları ellerimizle ve çapayla diplerinden çıkarıyoruz. Çıkarmazsak aynı yerde çıkıyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Yılmaz Safranbolu Karabük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title