Haberler

Mtso'nun 2006 Yılı Göstergeler Raporu

Mersin'de, Deniz Sınır Kapılarından Giriş Yapan Ziyaretçi Sayısının 2006 Yılında Yüzde 19 Oranında Azaldığı, Mevsimlik Dalgalanmalar Dikkate Alındığında Turizm Tesislerinin Doluluk Oranının Yüzde 40 Civarında Olduğu Bildirildi.

Mersin'de, deniz sınır kapılarından giriş yapan ziyaretçi sayısının 2006 yılında yüzde 19 oranında azaldığı, mevsimlik dalgalanmalar dikkate alındığında turizm tesislerinin doluluk oranının yüzde 40 civarında olduğu bildirildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan 2006 Yılı Göstergeler Raporu açıklandı. Rapor, MTSO Ekonomik Araştırmalar Birim Şefi Aslı Öğüt tarafından sinevizyon eşliğinde ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Öğüt, yaptığı sunumda, Mersin'in ticaret hacmindeki artışın kaynağının ithalat olduğunu belirterek, Mersin'in Türkiye içindeki ihracat payının yüzde 3.3, ithalat payının ise yüzde 4 oranında gerçekleştiğini bildirdi.

Mersin Serbest Bölgesi'ndeki istihdama bakıldığında, serbest bölgeler içerisinde Mersin'in ikinci sırada yer aldığını ifade eden Öğüt, "Mersin Serbest Bölgesi'nde 2006 yılında firma sayısı yüzde 8 oranında azalırken, istidamda ise yüzde 4 oranında bir azalma var. Mersin Serbest Bölgesi'ndeki toplam istihdam rakamları incelendiğinde 2005 yılı içerisinde 491, 2006 yılı içerisinde ise 453 istihdam sağlandı. Mersin Serbest Bölgesi'ndeki ticaret hacmi yüzde 12 oranında azalarak, 2006 yılında ticaret hacmi 1.9 milyar dolar, yani yüzde 12 oranında azalış gösterdi" dedi.

Rapora göre, Mersin Limanı'nın yük trafiğinin yüzde 2 oranında arttığını vurgulayan Öğüt, 2006 yılında Mersin Limanı'na operasyon için 3 bin 961 gemi uğradığını ve yük trafiğinin 16 bin 79,419 ton olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Limanda yük trafiğindeki artışın ihracattan kaynaklandığının altını çizen Öğüt, "Mersin'in Organize Sanayi Bölgesi'ne bakıldığında ise, bölgede 2006 yılında istihdamın 5 bin 700 kişi olduğu, bölgedeki enerji tüketiminin ise yüzde 4 oranında arttığı gözleniyor. Ayrıca Organize Sanayi Bölgesi'nde 2006 yılı ortalama kapasite kullanım oranının yüzde 70 oranında gerçekleştiği ve tam kapasite ile çalışamama nedenleri arasında, iç pazarda yaşanan talep yetersizliğinin birinci sırada olduğu görülüyor. Rapora göre, Mersin'de deniz sınır kapılarından giriş yapan ziyaretçi sayısında yüzde 19 oranında azalma görülürken, mevsimlik dalgalanmalar da dikkate alındığında turizm tesislerinin doluluk oranının yüzde 40 civarında olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Rapordan çıkarılan sonuca göre, ihracattaki artışın ithalata bağımlı hale geldiğini ifade eden Öğüt, şunları kaydetti:

"Genel olarak değerlendirdiğimizde, Mersin Serbest Bölgesi'nde ticaret hacminin, firma sayısının ve istihdamın azaldığını görüyoruz. Ayrıca limandaki yük trafiğinde, beklentileri karşılamasa da az miktarda artış olduğu, sanayiinin de üretim hızını kestiği karşımıza çıkıyor. Turizm sektörüne bakıldığında ise yeterli yatırımın yapılmadığı, kamu yatırımlarından da alınan payın giderek azaldığı tespit edilirken, son olarak firmaların nakit sıkıntısının artarak devam ettiği görülüyor."

(ÖT-MT-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title