Haberler

Moy Sınıfına RTÜK Ziyareti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, "Medya Okuryazarlığı" Dersi Pilot Uygulamasının Yapıldığı Yeşilköy'deki Şehit Pilot Muzaffer Erdönmez İlköğretim Okulu'ndaki Derse Katıldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, “Medya Okuryazarlığı” dersi pilot uygulamasının yapıldığı Yeşilköy'deki Şehit Pilot Muzaffer Erdönmez İlköğretim Okulu'ndaki derse katıldı.

Dersin başlangıcında öğrencilere seslenen Zahid Akman, medya okuryazarlığı dersinin amaçlarına değindi.

Daha sonra soruları yanıtlayan Akman, bir öğrencinin, geç saatlerde yayınlanan eğitim programlarını izleyemediklerini ve bu programların erken bir saate alınıp alınamayacağını sorması üzerine, televizyonların yayın akışının o kuruluşlarca kararlaştırıldığını söyledi.

Akman, televizyon kanallarının ticari birer kuruluş olduklarını ve yayınlarını bu doğrultuda yaptıklarını hatırlatarak, yayın saatlerinin de bu faaliyetleri zedelemeyecek şekilde ayarlandığını, ancak eğitim konularında daha duyarlı davranılması gerektiğini dile getirdi.

Diğer bir soru üzerine de Akman, televizyonlarda “akıllı sembol” uygulaması başlattıklarını anımsatarak, çocukların ve ailelerinin bu semboller doğrultusunda televizyon yayınlarını izlemeleri gerektiğini ifade etti.

Zahid Akman, RTÜK'e gelen şikayetlerde, şikayetçinin yaş sınırına bakılıp bakılmadığını soran bir öğrenciyi de “Şikayetleri alırken yaş durumuna dikkat ediliyor ama gelen şikayeti de görmezden gelemeyiz. Zaten bu dersin amacı da sizi bilinçli bir televizyon izleyicisi ve gazete okuyucusu yapmaktır. Gördüğünüz her türlü olumsuzluğu lütfen bize bildirin” dedi.

“NEDEN HEP MANKENLER ÇIKIYOR”

Başka bir öğrencinin, “İzlediğimiz birçok programda konukların manken veya pop şarkıcısı olduğunu görüyoruz. Daha önemli okullarda okumuş ağabeylerimiz, ablalarımız var. Onlar neden bu programlara çıkmıyor?” sorusu üzerine Akman, şöyle konuştu:

“Bizim RTÜK olarak televizyon programlarına çıkacak konukları belirleme durumumuz yok. Ama televizyonların da yayınladıkları programların içeriğine dikkat etmeleri lazım. Umarım yayıncılar, Türkiye'nin geleceği olan sizlerin bu düşüncelerinizi dikkate alır ve bu doğrultuda programlar yaparlar. Biz sansürden, müdahaleden hoşlanmıyoruz.”

RTÜK Başkanı Zahid Akman, konuşmasının ardından öğrencilerin yanına geçerek “Medya ve ekonomi” konulu “Medya okuryazarlığı” dersini dinledi.

PİLOT UYGULAMA 5 İLDE

Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandıran Akman, Türkiye'nin 5 ilinde bu dersle ilgili pilot uygulamanın daha önce başlatıldığını ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da büyük destek verdiği projeyi çok önemsediklerini söyledi.

Akman, projenin önümüzdeki yıl, tüm okullarda seçmeli ders olarak okutulacağını dile getirerek, “ 2007-2008 eğitim öğretim yılında medya okuryazarlığı dersi, tüm Türkiye genelinde başlayacak. Dersin daha etkili hale gelmesi için öğretmenlerin iletişim fakültesi mezunu olması için gayret sarf ediyoruz” dedi.

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatına göre zorunlu ders olmadığı sürece bu dersleri sosyal bilgiler öğretmenlerince verildiğini anlatan Akman, bunun değişmesi için çaba sarf ettiklerini ve bunun gerçekleşmesi halinde sayısı 40'ı bulan iletişim fakültelerinden mezun olanlara yeni bir iş kapısı açılmış olacağını kaydetti.

Akman, katıldığı derste “öğrencileri derse son derece adapte olmuş” halde gördüğünü belirterek, öğretmenlerin de projenin hedefine ulaşması ve dersin daha iyi anlaşılması için büyük çaba içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

title