Haberler

Motosiklet Taksiler Zamana Meydan Okuyor

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde kullanılan motosiklet taksiler zamana meydan okuyor.

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde kullanılan motosiklet taksiler zamana meydan okuyor. Otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte sayıları azalan motosiklet taksiler, ilçenin dar ve dik yollarında halen hizmet veriyor.

60'lı yıllarda 150 civarında motosiklet taksinin bulunduğu Alanya'da, otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte bu sayı azalmaya başladı. İlçede hala 6 motosiklet taksi yolcu taşıyor. Türkiye'de sadece Alanya'da kullanılan motobiklet taksiler ilçenin sembolü olarak kabul ediliyor.

Alanya'da motosiklet taksiciliğin son temsilcileri, sağlamlığı ve ağır yük taşıma kapasitesi sayesinde tercih edilen ve halk arasında 'koyu kırmızı' renginden ötürü 'kara jawa' olarak adlandırılan motorlarıyla hizmet veriyor. Herhangi bir oda veya derneğe kaydı bulunmayan motosiklet taksiler, kendileri için belirlenen bir noktada bekliyorlar ve buradan aldıkları müşterileri istedikleri yere götürüyor. Motosiklet taksiler, özellikle Alanya Kalesi'nin tarihi yapısının bozulmaması için genişletilmeyen yolları ve dik yokuşların bulunduğu bölgelerde oturanların vazgeçilmezi.

KASK TAKMADAN KONTAK AÇMIYORLAR

Kask takmadan kontak açmayan Alanya'nın son motosiklet taksicileri, özellikle ilçede perşembe ve cuma günü kurulan pazara gelenlere hizmet veriyor. Müşterilerine de kask taktıran motosikletçiler, onları ilçe merkezi olarak tabir edilen çevre yolunun güneyindeki adreslere 3, kuzeyinde kalan adreslere ise 5 liraya götürüyor. Pazarın olmadığı diğer günlerde ise motorcuların bir kısmı sabit duraklarında bir kısmı ise balık pazarı ve hal çevresinde müşteri bekliyor.

'BİZ SON TEMSİLCİLERİYİZ'

Motosiklet taksicilerin kendi aralarında başkan seçtikleri 61 yaşındaki Yusuf Aydın, babalarından ve ağabeylerinden devraldıkları mesleğin son temsilcileri olduklarını söyledi. Aydın, şunları kaydetti:

"30 yıldır bu işi yapıyorum. Babalarımızdan, ağabeylerimizden kalan bir meslek. Başlangıçta 150 dolayında motosiklet bulunurken şu an 6 kişi kaldık. Çocuklarımız faklı meslekler seçti. Eskiden taksi ve dolmuş yokken çok güzel para kazanıyorduk. Şimdi sadece otomobillerin giremediği yerlere yolcu taşıyoruz. Bizim 3 liraya gittiğimiz yere taksi en az 10 liraya gidiyor. Eşyalarını dahi evlerine çıkartıyoruz. Hem müşteri hem de biz kazanıyoruz."

MOTOSİKLETLE İstanbul'A GİTTİ

Alanya'da 50 yıldır motosiklet taksiciliği yaptığını belirten 69 yaşındaki Mehmet Uçmaz, ilçede taksilerin girmediği dar ve dik noktalarına yolcu taşıdığını belirtti. Alanya'da oturan herkeste telefonlarının bulunduğunu kaydeden Uçmaz, sürekli müşterileri bulunduğunu söyledi. Sadece ilçe içinde hizmet verdiklerini kaydeden Uçmaz, motosikletle en uzun yolculuğu ise 1970 yılında yaptığını anlattı. İstanbul'da askerlik yapan oğlunu ziyaret etmek isteyen bir kişiyi götürdüğüne dikkati çeken Uçmaz, "Yolda defalarca polis durdurdu. Alanya- İstanbul arasında yolculuk yaptığımıza inanamadılar. Gidiş geliş 2 gün sürmüştü" dedi.

'ONLARIN YAŞAMASINI İSTİYORUZ'

Motosiklet taksiciliğin 50 yıl önce Alanya'da başladığını belirten Alanya Şoförler Nakliyeciler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Akkaya, motosiklet taksicilerinin herhangi bir oda veya derneğe bağlı olmandan çalışmalarından rahatsız olmadıklarını söyledi. Rekabet içerisinde bulunmadıklarını da anlatan Akaya, "Onlar Alanya için bir değer. Yol ve otomobiller yokken onlar vardı. Sabit müşterinin eşyalarını taşırlar. Zaman zaman da müşterileri ile birlikte seyahat ederler. Taksi durağımızın yanında bekleyen motosiklet taksiler var. Ancak aralarında hiçbir husumet olmadığı gibi dostluk var" diye konuştu. - Antalya / Alanya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

istanbul Türkiye Antalya Alanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title